Η Γαλλική Γερουσία ενέκρινε στις 16 Ιουνίου 2021, κατά την εξέταση του άρθρου 15 του νομοσχεδίου για την αλλαγή του κλίματος, αρκετές διατάξεις που αλλάζουν ριζικά την κατάσταση με στόχο να ληφθούν υπόψη κοινωνικά ζητήματα στις δημόσιες συμβάσεις. Οι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης περιλαμβάνονται στις αρχές των δημοσίων συμβάσεων με τη εισαγωγή του άρθρου L 3-1 που προβλέπει ότι «Οι δημόσιες συμβάσεις συμμετέχουν στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική τους διάσταση “. Αυτή η προσθήκη στην προτεραιότητα των συμβάσεων αποτελεί μήνυμα μιας βαθιάς αλλαγής κατευθύνσεων στις δημόσιες συμβάσεις στην υπηρεσία ενός κοινωνικού έργου που ενσωματώνει πλήρως την οικολογική και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση.
Οι Γάλλοι γερουσιαστές επιβεβαίωσαν και ενίσχυσαν την πρόοδο που είχε επιτευχθεί στην Επιτροπή Περιφερειακού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, διατηρώντας στους όρους εκτέλεσης και ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων και παραχωρήσεων την υποχρέωση να λαμβάνονται υπόψη «περιβαλλοντικά ή κοινωνικά» ζητήματα. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία θέτει το περιβάλλον και την κοινωνική διάσταση ως πρωταρχικές προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών.
Το Σχέδιο για την Προώθηση των Κοινωνικά και Οικολογικά Υπεύθυνων Δημόσιων Συμβάσεων (SPASER) πρέπει στο εξής να προβλέπει ποσοτικούς στόχους για συμβάσεις που συνάπτονται με «εταιρείες κοινωνικής χρησιμότητας και αλληλεγγύης που απασχολούν μειονεκτούντα άτομα ή άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».
Όλες αυτές οι διατάξεις εγκρίθηκαν από γερουσιαστές από όλα τα κόμματα. Η υποστήριξη των Γερουσιαστών απεικονίζει και την επιθυμία για αλλαγή που προέρχεται από το πεδίο και την επιρροή της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Κοινωνικής Ένταξης εδώ και χρόνια, και με ένταση τους τελευταίους μήνες, και συνδέεται με την επιθυμία για μια νέα και ενισχυμένη εξέταση της κοινωνικής διάστασης των δημοσίων συμβάσεων.
Αυτή η διαδικασία είχε ήδη ξεκινήσει στην Εθνοσυνέλευση, και πάλι με ψήφους από όλες τις πτέρυγες. Οι βουλευτές ήταν εξίσου υποστηρικτικοί στη υποχρέωση ένα μέρος των δημοσίων συμβάσεων να περνάνε στις επιχειρήσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (κοινωνικής χρησιμότητας).
Σημαντικό ρόλο έπαιξε η συμμαχία που αναπτύχθηκε μεταξύ της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Ένταξης (ESS France), της Εθνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Προσαρμογής (Union Nationale des Entreprises Adaptées) και της Συμμαχίας Πόλεων Απασχόλησης (Alliance Villes Emploi),
Τώρα οι φορείς κοινωνικής οικονομίας αναμένουν τη γρήγορη και σταθερή υλοποίηση των μέτρων που θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο στις δημόσιες συμβάσεις.. Η μεικτή επιτροπή μπορεί να είναι αυτός ο χώρος για τον συνδυασμό των φιλόδοξων διατάξεων των βουλευτών και των γερουσιαστών, διαφορετικά, κατά τη δεύτερη ανάγνωση, θα πρέπει να μεταβείτε στο τέλος αυτού του κειμένου για να έχει πραγματικό αντίκτυπο.
Πηγή: La fédération des entreprises d’insertion
www.lesentreprisesdinsertion.org
Αφήστε μια απάντηση