Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: αύξηση ξανά εκπομπών αερίου θερμοκηπίου, απαιτείται διπλάσια προσπάθεια τώρα
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκαν το 2021 λόγω κυρίως της ανάκαμψης της Ευρώπης μετά την πανδημία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Τάσεις και Προβολές» που δημοσιεύθηκε στις 26/10/2022 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ πέτυχαν τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια για το 2020 και τώρα στρέφουν το βλέμμα τους προς την κλιματική ουδετερότητα, ενώ αντιμετωπίζουν επίσης την τρέχουσα κρίση ενεργειακού εφοδιασμού. Η επίτευξη των πιο φιλόδοξων στόχων για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 θα απαιτήσει περισσότερο από τον διπλασιασμό της ετήσιας προόδου στην εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την αντιμετώπιση της άμεσης ενεργειακής κρίσης αλλά και για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.
του Hans Bruyninckx , Εκτελεστικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος
Μετά από μια μακρά περίοδο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη, η οικονομική ανάκαμψη από τα lockdown του Covid-19 οδήγησε σε αύξηση των εκπομπών, ιδίως στους τομείς των μεταφορών, της βιομηχανίας και του ενεργειακού εφοδιασμού, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν για την έκθεση του ΕΟΠ Trends and Projections στην Ευρώπη 2022 / ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τάσεις και προβολές στην Ευρώπη 2022
Με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και ιδίως την υψηλή τιμή του (“φυσικού”) αερίου, ο τομέας του ενεργειακού εφοδιασμού είδε μια μερική στροφή σε ενεργειακά καύσιμα με περισσότερη ένταση άνθρακα, ενώ η έντονη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια έχασε ρυθμό το 2021. Είναι σήμερα ζωτικής σημασίας οι αποφάσεις για την ενεργειακή υποδομή να λαμβάνουν υπόψη τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας του μέλλοντος για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις του εγκλωβισμού του άνθρακα.
«Θα χρειαστούν κρίσιμη δράση τους επόμενους μήνες και χρόνια για να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να εφαρμόσουν φιλόδοξα σχέδια μείωσης των εκπομπών για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ. Αν και χρειάζονται βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα, αυτές οι επενδύσεις δεν θα πρέπει να εγκλωβίσουν την Ευρώπη σε πολλά ακόμη χρόνια εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την αντιμετώπιση της άμεσης ενεργειακής κρίσης αλλά και για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας», δήλωσε ο Hans Bruyninckx, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΟΠ.
Ανάκαμψη εκπομπών, η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που αναφέρθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν κατά 5% το 2021 σε σχέση με το 2020, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών αερομεταφορών. Οι εκπομπές, ωστόσο, παραμένουν πολύ κάτω από το προ-COVID επίπεδο του 2019.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε το 2021 τόσο στην πρωτογενή όσο και στην τελική κατανάλωση ενέργειας, κατά 6% και 5% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2020 . Η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας μετρά τη ζήτηση ενέργειας, ενώ η τελική κατανάλωση ενέργειας αναφέρεται στο τι χρησιμοποιούν πραγματικά οι τελικοί χρήστες. Αυτή η αύξηση στη χρήση ενέργειας μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάκαμψη. Το 2021 η επίδραση της αύξησης των τιμών της ενέργειας στα ετήσια μεγέθη κατανάλωσης δεν ήταν ακόμη ορατή, μπορεί να αναμένεται ότι αυτό θα είναι πιο εμφανές το 2022.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το συνολικό μερίδιο της Ευρώπης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέμεινε στο 22% της κατανάλωσης ενέργειας το 2021, σταματώντας την κατά τα άλλα ισχυρή ανάπτυξη των τελευταίων ετών. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τις μικρότερες συνεισφορές από την αιολική ενέργεια και την υδροηλεκτρική ενέργεια το 2021, παράλληλα με την ανάκαμψη στην κατανάλωση ενέργειας.
Κρίσιμο έτος μπροστά για πρόοδο στους στόχους του 2030
Τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να συνεχιστούν σημαντικές μειώσεις των εκπομπών από έτος σε έτος για να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα μακροπρόθεσμα. Με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα, ο στόχος μείωσης του 2030 αυξήθηκε σε τουλάχιστον 55% καθαρές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Αυτή τη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη διαπραγματεύονται το ολοκληρωμένο πακέτο Fit for 55, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το προτεινόμενο σχέδιο της ΕΕ RePower για το 2022.
Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030 για μείωση κατά 55% των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG), οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 134 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (MtCO 2 eq) ετησίως κατά μέσο όρο από τα εκτιμώμενα επίπεδα του 2021. Αυτή είναι υπερδιπλάσια από τη μέση ετήσια μείωση που επιτεύχθηκε μεταξύ 1990 και 2020. Όλοι οι τομείς πρέπει να εντείνουν σημαντικά τις προσπάθειές τους για τον μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα (CO 2) μέσω της χρήσης γης, της αλλαγής χρήσης γης και της δασοκομίας πρέπει να αυξηθεί, αντιστρέφοντας την τρέχουσα τάση συρρίκνωσης της δεξαμενής δέσμευσης άνθρακα στην ΕΕ.
Ταυτόχρονα, η χρήση ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια — ο πρόσφατα προτεινόμενος στόχος για το 2030 στο πλαίσιο του REPower EU απαιτεί περισσότερο από διπλασιασμό της ετήσιας εξοικονόμησης ενέργειας την περίοδο 2022-2030. Το ίδιο ισχύει και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας : από το 2005, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της Ευρώπης αυξάνεται κατά μέσο όρο 0,8 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο. Αυτός ο αριθμός θα πρέπει να αυξάνεται σε 2,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως έως το 2030, προκειμένου να επιτευχθεί ο αυξημένος στόχος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 45% που προτείνεται στο REPowerEU.
Σε επίπεδο κρατών μελών, ενώ έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος, οι τρέχουσες πολιτικές και μέτρα δεν επαρκούν για την επίτευξη των νέων φιλόδοξων στόχων για το κλίμα και την ενέργεια. Έως τα μέσα του 2023, τα κράτη μέλη θα υποβάλουν προσχέδια ενημερώσεων των Εθνικών τους Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα . Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να εντείνουν τα μέτρα τους και να αναπτύξουν σχέδια για την περίοδο έως το 2030 που να αντικατοπτρίζουν τις νέες φιλοδοξίες της ΕΕ και τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.
—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
Trends and projections: limited rebound in EU emissions amid post-pandemic recovery and energy crisis
Published 26 Oct 2022
Greenhouse gas emissions and energy consumption rose in 2021 due mostly to Europe’s post-pandemic recovery, according to the latest ‘Trends and Projections’ report published today by the European Environment Agency (EEA). Most EU Member States successfully achieved the EU’s 2020 climate and energy targets and are now turning their sights toward climate neutrality while also addressing the current energy supply crisis. Achieving the more ambitious 2030 climate and energy targets will demand more than a doubling of annual progress in the roll-out of renewables, the reduction of energy consumption and greenhouse gas emissions.
Saving energy and strengthening renewable energy sources are critical not only to tackle the immediate energy crisis but also to achieve climate neutrality.
Hans Bruyninckx, EEA Executive Director
Following a long period of falling greenhouse gas emissions in Europe, economic recovery from the Covid-19 lockdowns has led to an increase in emissions, particularly in the transport, industry and energy supply sectors, according to data reported for the EEA report Trends and Projections in Europe 2022
PUBLICATIONTrends and projections in Europe 2022
With a looming energy crisis and in particular a high gas price, the energy supply sector saw a partial switch to more carbon-intensive energy fuels, while the strong growth in renewable energy observed in recent years lost pace in 2021. To counter this development, it is crucial that energy infrastructure decisions today take into account the climate neutrality target of the future to avoid carbon lock-in effects.
“Critical action will be needed in the coming months and years to ensure EU Member States can put in place ambitious emission reduction plans to meet EU climate targets. While short-term measures to boost energy supplies are needed this winter, these investments should not lock Europe into many more years of fossil fuel dependency. Saving energy and strengthening renewable energy sources are critical not only to tackle the immediate energy crisis but also to achieve climate neutrality,” said Hans Bruyninckx, EEA Executive Director.
Emissions rebound; energy consumption goes up
According to preliminary data reported by EU Member States, greenhouse gas emissions rose by 5% in 2021 from 2020, including international aviation. The emissions, however, remain well below the pre-COVID level of 2019.
Estimates suggest energy consumption increased in 2021 in both primary and final energy consumption, of 6% and 5% respectively, compared to 2020. Primary energy consumption measures energy demand, while final energy consumption refers to what end users actually use. This increase in energy use can be largely attributed to the economic recovery. In 2021 the effect of rising energy prices on the annual consumption figures was not yet visible, it can be expected that this will be more apparent in 2022.
Preliminary data suggest that Europe’s total share of renewable energy sources remained at 22% of energy consumption in 2021, pausing the otherwise strong growth in recent years. This can be explained by lesser contributions from wind power and hydro power in 2021, alongside rebounds in energy consumption.
Critical year ahead for progress on 2030 targets
In coming years, substantial emissions reductions will need to be sustained year-on-year to achieve climate neutrality in the long term. With the European Climate law, the 2030 reduction target was increased to at least 55% net greenhouse gas emission reductions by 2030, compared to 1990 levels. At this moment the European Parliament and the member states are negotiating the comprehensive Fit for 55 package, while also taking into account the proposed RePower EU plan of 2022.
To reach the 2030 target of 55% net GHG emissions, emissions would need to decline by 134 million tonnes of carbon dioxide (MtCO2 eq) per year on average from the 2021 estimated levels. This is more than twice the average yearly reduction that was achieved between 1990 and 2020. All sectors need to significantly step up their efforts in mitigating greenhouse gas emissions. In addition, the CO2 removal through land use, land use change and forestry must be increased, reversing the current trend of a shrinking carbon sink in the EU.
At the same time, energy use should substantially decrease over the next years — the newly proposed 2030 target in the context of REPower EU requires more than a doubling of annual energy savings in the period 2022-2030. The same applies to renewable energies: since 2005, the share of renewable energy in Europe’s gross final energy consumption has grown by an average 0.8 percentage points every year. This number should increase to 2.5 percentage points per year towards 2030 in order to meet the increased 45% renewable energy target proposed in REPowerEU.
At Member State level, while substantial progress has been made already, the current policies and measures are not sufficient to meet the new ambitious climate and energy targets. By mid-2023, Member States will submit draft updates of their national energy and climate plans. This will give them the opportunity to step up their measures and develop plans for the period up to 2030 that reflect the new EU ambitions and the goal of climate neutrality.
EEA’s climate and energy package:
- ‘Trends and Projections in Europe 2022’ – Assessment of EU progress towards its climate and energy targets
- EEA Climate and Energy website on EU progress towards its 2030 goals (data and assessments)
- Technical annex about EU climate and energy data and targets
- Preliminary dataset on EU greenhouse gas emissions in 2021
- Preliminary dataset on EU renewable energy shares in 2021
- Preliminary dataset on EU energy efficiency in 2021
- Dataset on national greenhouse gas emissions projections
- Greenhouse gas emissions under the Effort Sharing Decision (ESD)
Updated climate and energy indicators:
- Greenhouse gas emission intensity of fuels and biofuels for road transport in Europe
- Greenhouse gas emissions under the EU Emissions Trading System
- Share of energy consumption from renewable sources in Europe
- Greenhouse gas emission intensity of electricity generation in Europe
- Primary and final energy consumption in Europe
- Greenhouse gas emissions from transport in Europe
- Use of renewable energy for transport in Europe
- Total greenhouse gas emission trends and projections in Europe
- Greenhouse gas emissions from agriculture in Europe
- Greenhouse gas emissions from land use, land use change and forestry in Europe
- Progress towards national greenhouse gas emissions targets in Europe
- Greenhouse gas emissions from energy use in buildings in Europe
- New registrations of electric vehicles in Europe
Αφήστε μια απάντηση