Κλιματική κρίση και επείγουσα αι κλιματική δράση
Κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης ψηφιακής συγκέντρωσης παγκόσμιων ηγετών μέχρι σήμερα, η σύνοδος κορυφής που φιλοξενήθηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλιο είδε 40 χώρες να συζητούν τους στόχους τους για μείωση των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα. Η σύνοδος κορυφής φαίνεται να έχει ανεβάσει το όριο για τους στόχους για το κλίμα:
- Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να μειώσουν κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.
- Το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει σε περικοπές 68% έως το 2030 και 78% έως το 2035.
- Η ΕΕ έχει ήδη δεσμευτεί να μειώσει τον άνθρακα κατά 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
- Η Γερμανία πρόκειται να μειώσει τις εκπομπές κατά 65% έως το 2030 και να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2045.
- Η Αυστραλία αναμένεται να ανακοινώσει νέο σχέδιο
- Ο Καναδάς θα θέσει νέοι στόχους
- Η Νότια Κορέα ενδέχεται να μειώσει το μερίδιό της στα ορυκτά καύσιμα.
- Η Κίνα είχε ήδη υποσχεθεί να αυξήσει μεν τις εκπομπές της έως το 2030 και να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060, μια υπόσχεση που είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 ° C.
- Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, η Ιαπωνία δέχθηκε κριτική για τον ανεπαρκή στόχο της μείωσης του 46% των εκπομπών έως το 2030. Οι ειδικοί λένε ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2050 (σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού) με μείωση 60% από τα επίπεδα του 2013. να υποστηριχθούν επιχειρηματίες – ώστε να μπορούν να κλιμακώσουν και να βοηθήσουν να μεταμορφώσουν τις βιομηχανίες και την κοινωνία.
“[Αυτό] υπενθυμίζει τη δύναμη της Συμφωνίας του Παρισιού. Είναι μια υπενθύμιση ότι έχουμε ξεκινήσει τον πιο συναρπαστικό οικονομικό μετασχηματισμό στην ανθρώπινη ιστορία – μια μόνιμη μετάβαση από το υψηλές εκπομπές άνθρακα στις καθαρά μηδενικές εκπομπές” δήλωσε η Christiana Figueres, πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα.
Το αποτέλεσμα του Lockdown στο κλίμα: Τίποτα
Αν νομίζατε ότι το lockdown λόγω πανδημίας είχε μια ουσιαστική συνεισφορά στην μείωση των εκπομπών CO2, σκεφτείτε το ξανά. Το 2020 – παρά το lockdown – παρουσίασε ρεκόρ ποσότητας CO2 στην ατμόσφαιρα με κορυφή τα 417 μέρη CO2 ανά εκατομμύριο τον Μάιο. Η τελευταία φορά που ξεπεράσαμε 400 μέρη ανά εκατομμύριο ήταν περίπου τέσσερα εκατομμύρια χρόνια πριν.
«Βλέπουμε επίπεδα ρεκόρ κάθε χρόνο», λέει ο Ralph Keeling, επικεφαλής του Προγράμματος CO2 στο Ίδρυμα Ωκεανογραφίας Scripps, σε συνέντευξή του στο BBC. Η επίδραση του lockdown στις συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα ήταν τόσο μικρή που καταγράφεται ως «blip». Η επίδραση στα αυξανόμενα επίπεδα CO2 ήταν αμελητέα. «Αν συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το χειρότερο σενάριο, μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα τα επίπεδα CO2 θα είναι 800ppm. Δεν το έχουμε για 55 εκατομμύρια χρόνια. Δεν υπήρχε πάγος στον πλανήτη τότε και ήταν 12 ° C πιο ζεστός », λέει ο Martin Siegert, συν-διευθυντής του Ινστιτούτου Grantham για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στο Imperial College London.
Οι παγετώνες λιώνουν με ταχύτητα ρεκόρ
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature δείχνει ότι σχεδόν όλοι οι παγετώνες του κόσμου χάνουν μάζα – με επιταχυνόμενο ρυθμό. Ερευνητές στον Καναδά, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Νορβηγία συνέλεξαν 20 χρόνια δορυφορικών εικόνων που λήφθηκαν από μια ειδική κάμερα σε έναν δορυφόρο της NASA. Πάνω από 210.000 παγετώνες σε όλο τον κόσμο (εκτός της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής) συμμετείχαν στη μελέτη και έχασαν κατά μέσο όρο 267 gigaton τόνους πάγου ετησίως. Ο αντίκτυπος στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας ήταν περίπου 0,74 χιλιοστά το χρόνο (ή 21 τοις εκατό της συνολικής αύξησης της στάθμης της θάλασσας που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο).
Τα παγκόσμια ποσοστά αραίωσης των παγετώνων διπλασιάστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί απειλή για την ευημερία των ανθρώπων σε περιοχές όπως η Ινδονησία, το Μπαγκλαντές, ο Παναμάς, οι Κάτω Χώρες και ορισμένα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά οι συρρικνωμένοι παγετώνες δεν προκαλούν απλώς την άνοδο των ωκεανών. Εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από το χιόνι για καθαρό νερό. «Παρέχουν δροσερό, άφθονο νερό σε πολλά συστήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη», λέει ο Brian Menounos, καθηγητής Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο της Northern British Columbia. “Μόλις εξαφανιστούν αυτοί οι παγετώνες, δεν έχετε αυτήν την ικανότητα αποθήκευσης.”
«Πριν από δέκα χρόνια, λέγαμε ότι οι παγετώνες είναι ο δείκτης της κλιματικής αλλαγής, αλλά τώρα στην πραγματικότητα έχουν γίνει μνημείο της κλιματικής κρίσης». λέει ο Michael Zemp, Διευθυντής της World Glacier Monitoring Service.
Θα μπορέσει ο κόσμος να επιτύχει τον στόχο;
Έτσι, με την επιστήμη να εξηγεί την ανάγκη να αυξηθεί η κλίμακα και η ταχύτητα της δράσης για το κλίμα, αυτές οι ανανεωμένες και προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα δεσμεύσεις για την κλιματική δράση δεν είναι πολυτέλεια. Μέχρι τώρα πάρα πολλές μεμονωμένες χώρες που δεσμεύτηκαν να εκπληρώσουν τη Συμφωνία του Παρισιού δεν κατάφεραν να θέσουν επαρκείς στόχους για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση.
Ακόμα κι αν κάθε χώρα επιτύχει τον στόχο της, οι συνολικές παγκόσμιες εκπομπές θα εξακολουθούσαν να ωθούν τη θέρμανση του πλανήτη πάνω από τους 2 ° C. Οι νέοι στόχοι εκπομπών θέτουν τη στρατηγική κατεύθυνση για την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού. Ωστόσο, η επίτευξη των στόχων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Ο καθορισμός του στόχου είναι το εύκολο μέρος. Πολλές χώρες αγωνίζονται να επιτύχουν τους (ανεπαρκείς) στόχους τους. Και καθώς οι νέες προθέσεις είναι ελαφρώς καλύτερες, το ερώτημα παραμένει πώς uα τις υλοποιήσουμε. Ναι, οι βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, αλλά όλοι οι τομείς και οι οικονομίες θα κληθούν να μειώσουν τις εκπομπές. Σε πολλές περιπτώσεις, η πορεία για να φτάσουμε εκεί δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Ωστόσο, το γεγονός ότι ηγετικές χώρες και οικονομίες θέτουν στόχους για την επόμενη μέρα υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα και την αυξανόμενη διεθνή δυναμική γύρω από τη δράση για το κλίμα.
Η πρόκληση παρά πέρα:
«Ακόμα κι αν φτάσουμε στο μηδέν, χρειαζόμαστε αφαίρεση άνθρακα από την ατμόσφαιρα» Η παρατήρηση προήλθε από τον Τζον Κέρι (ειδικό απεσταλμένο για το κλίμα της κυβέρνησης Μπάιντεν) κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για το κλίμα. Προειδοποίησε ότι οι καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα δεν θα είναι αρκετές για να αποτρέψουν την καταστροφική υπερθέρμανση. «Για να διατηρήσει ένα ασφαλές και αναγνωρίσιμο παγκόσμιο κλίμα, ο κόσμος θα πρέπει να αρχίσει να απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα που έχουμε ελευθερώσει στην ατμόσφαιρα τα τελευταία 200 χρόνια, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα στρώμα γύρω από τον πλανήτη μας».
Παρόλο που είναι αρκετά δύσκολο να αναγκάσουμε τις χώρες να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου, “φυσικού” αερίου και άνθρακα, η απομάκρυνση του άνθρακα είναι μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για να προετοιμαστεί. Απαιτεί περισσότερη προσοχή και δράση από ό, τι βλέπουμε μέχρι σήμερα.
Η στιγμή για νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνολογίας για το κλίμα
Ο κόσμος έχει 9 χρόνια για να μειώσει τουλάχιστον κατά το ήμισυ τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα και 29 χρόνια για να φτάσει στο μηδέν. Αυτές οι προθεσμίες σηματοδοτούν το σημείο μη επιστροφής για να παραμείνει εντός του 1,5 ° C η υπερθέρμανση του πλανήτη και να αποτρέψουμε τα πιο επικίνδυνα σενάρια. Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, κάθε τομέας και κάθε οικονομία πρέπει να μετασχηματιστούν.
Οι κλιματικές τεχνολογικές λύσεις απαιτούν ταχεία επιτάχυνση και εμπορευματοποίηση. Αλλά η πρόοδος μέχρι στιγμής ήταν αργή. Η PWC ανέλυσε ότι χρειαζόμαστε επταπλάσια αύξηση στο ποσοστό δράσης για το κλίμα για να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των στόχων και της ανεπαρκούς παγκόσμιας απόκρισης.
Αυτή η δεκαετία πρέπει να παρουσιάσει μετασχηματιστικές λύσεις ώστε ο κόσμος να φτάσει σε καθαρά μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Ο κίνδυνος αυτών των ενοχλητικών χρόνων της πανδημίας είναι η επιθυμία να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Αλλά για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του αύριο, χώρες, τομείς, οργανισμοί και άτομα πρέπει να ξανασκεφτούν τι θέλουμε. Πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία για να καθοδηγήσουμε τον κόσμο σε έναν εφικτό δρόμο προς τη βιωσιμότητα / αειφορία. Ο ρόλος των νεοσύστατων επιχειρήσεων στην ανάκαμψη και την αναδιάρθρωση για ένα μέλλον καθαρά μηδενικών εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα, χωρίς αποκλεισμούς είναι ζωτικής σημασίας.
Με τις κυβερνήσεις, τις παγκόσμιες εταιρείες και τους επενδυτές να δεσμεύονται για ένα ένα μέλλον καθαρά μηδενικών εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα, η ζήτηση για πρωτοποριακή κλιματική τεχνολογία αυξάνεται. Η δυναμική είναι εδώ για να υποστηριχθούν οι καλύτερες ιδέες και επιχειρηματίες – ώστε να μπορούν να επεκταθούν και να μεταμορφώσουν τις βιομηχανίες και την κοινωνία.
World leaders are setting the course During the largest virtual gathering of world leaders to date, the US-hosted climate summit last April saw 40 countries discuss their objectives to cut emissions. The summit appears to have raised the bar for climate targets. The US committed to the goal of halving greenhouse gas emissions by 2030, compared to 2005 levels. The UK is targeting cuts of 68% by 2030 and 78% by 2035. The EU already pledged to cut carbon by 55% by 2030, compared to 1990 levels. Germany is going to raise the bar to -65% by 2030 and achive net zero emissions in 2045. During the summit Japan was criticized for its inadequate target of reducing 46% of emissions by 2030. Experts say the country can only achieve net zero emissions in 2050 (in line with the Paris agreement) with a 60% reduction from 2013 levels. Australia is expected to announce additional plan and new targets were set by Canada. South Korea might reduce its stake in fossil fuels overseas. China had already promised to peak its emissions by 2030 and achieve carbon neutrality by 2060, a pledge that is largely consistent with the Paris Agreement’s aim of limiting global warming to 1.5°C. “[This] is a reminder of the strength of the Paris agreement. It’s a reminder that we have begun the most exciting economic transformation in human history – a permanent shift away from high carbon to net zero emissions.” – Christiana Figueres, former UN Climate Chief The lockdown effect: just ‘a blip’ If you thought the global lockdowns made a dent in the growing CO2 levels, think again. 2020 showed a record amount of CO2 in the atmosphere with a peak of 417 parts per million in the month of May. The last time we exceeded 400 parts per million was around four million years ago. “We are seeing record levels every year,” says Ralph Keeling, head of the CO2 programme at the Scripps Institution of Oceanography, in an interview with BBC. The effect of lockdowns on concentrations of CO2 in the atmosphere was so small that it registers as just a ‘blip’. The effect on the rising CO2 levels has been negligible. “If we keep tracking the worst-case scenario, by the end of this century levels of CO2 will be 800ppm. We haven’t had that for 55 million years. There was no ice on the planet then and it was 12°C warmer,” says Martin Siegert, co-director of the Grantham Institute for climate change and the environment at Imperial College London. Mountain glaciers melting at record speed A new study published in Nature shows that nearly all of the world’s glaciers are losing mass – at an accelerated pace. Researchers in Canada, France, Switzerland, and Norway collected 20 years of satellite images taken from a special camera on a NASA satellite. Over 210,000 glaciers around the world (excluding Greenland and Antarctic) were involved in the study and lost an average of 267 gigatonnes of ice per year. The impact on the rising sea levels was about 0.74 millimetres per year (or 21 percent of overall sea-level rise observed during the period). Global thinning rates doubled in the last 20 years. Rising sea levels pose a threat to the welfare of people in regions like Indonesia, Bangladesh, Panama, the Netherlands, and some parts of the United States. But shrinking glaciers are not just causing the oceans to rise. Millions of people depend on snowmelt for clean water. “They provide cool, plentiful water for many systems throughout the planet,” says Brian Menounos, professor of Earth sciences at the University of Northern British Columbia. “Once those glaciers are gone, you don’t have that buffering capability.” “Ten years ago, we were saying that the glaciers are the indicator of climate change, but now actually they’ve become a memorial of the climate crisis.” – Michael Zemp, World Glacier Monitoring Service Director Will the world be able to deliver on target? So, with science explaining the necessity to increase the scale and speed of climate action; those renewed and adjusted climate action pledges are no luxury. Up until now too many individual countries that vowed to meet the Paris agreement fell short of setting adequate goals to meet that challenge. Even if every country met its goal, total global emissions would still push warming well above 2°C. The newly announced emission goals set the strategic direction to meet the Paris’ accord. However, reaching the targets will be challenging to the extreme. Setting the goal is the easy part. As it is, a lot of countries struggle to meet their (inadequate) goals. And as the newly set intentions are light on detail, the question remains how to deliver on them. Yes, power generation industries face the biggest challenges, but all sectors and economies will be called on to reduce emissions. In many cases the pathway to get there has yet to be determined. Even so, the fact that leading countries and economies are setting goals for the next underscores the urgency of and the growing international momentum behind climate action. The challenge beyond: “Even if we get to net zero, we need carbon removal” The remark came from John Kerry (special climate envoy to the Biden administration) during the climate summit: “Even if we get to net zero, we need carbon removal”. He warned that net-zero emissions by the middle of this century will not be enough to avert catastrophic warming. “To preserve a safe and recognizable global climate, the world will need to start removing the carbon dioxide we’ve spewed into the atmosphere over the last 200 years, which has created an insulating layer around our planet.” While it is difficult enough to get countries to reduce consumption of oil, gas and coal, carbon removal is yet another challenge to gear up for. It requires more attention and action than we currently see. Momentum for climate tech start-ups The world has 9 years to halve global carbon emissions and 29 years to get to net zero. These deadlines mark the point of no return to stay within the 1.5°C of global warming and avert the most dangerous scenarios. Within this short time frame, every sector and every economy needs to transform. Climate tech solutions demand rapid acceleration and commercialisation. But progress so far has been slow. PWC analyzed that we need a seven-fold increase in the climate action rate to bridge the gap between the targets and the inadequate global response. This decade needs to bring forth transformational solutions to get the world to net zero. Start-ups are vital to make that real. The risk of these disruptive pandemic times is a wish to return to the way things were. But to address the challenges of tomorrow, countries, sectors, organisations and individuals need to rethink. We need to seize this moment to guide the world to an achievable path to sustainable growth. The role of startups in resetting and reconfiguring for an inclusive net zero future is vital. With governments, global corporations and investors pledging to a net-zero (or even carbon negative) future, the demand for breakthrough climate technology is on the rise. The momentum is here for the best ideas and entrepreneurs to be backed – so they can scale and help transform industries and society. Next edition The article was published in the ClimateLaunchpad quarterly. Team ClimateLaunchpad |
Sources for this article: https://www.state.gov https://www.theguardian.com https://www.carbonbrief.org https://www.huffpost.com https://www.bbc.com https://www.aljazeera.com https://www.pwc.com Published by The Climate Launchpad Quarterly, a periodic global update on all things climate & cleantech. Sharpen your mind and get yourself up to speed with just one read. Photo by NOAA on Unsplash |
Αφήστε μια απάντηση