Ηνωμένα Έθνη: το υγιές περιβάλλον είναι ανθρώπινο δικαίωμα
Η φετινή χρονιά υπήρξε ορόσημο στο κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον επιτέλους να αναγνωρίζεται. Με αφορμή την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου, κάνουμε μια αναδρομή σε εκείνη την ιστορική στιγμή κοιτάζοντας αυτήν την ιστορία που δημοσιεύθηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2021.
Η Nemonte Nenquimo, μέλος της κοινότητας ιθαγενών Waorani στον Ισημερινό λέει ότι είναι από “αίμα πολεμιστή”. Το όπλο της επιλογής της ήταν ένα ασυνήθιστο: η μήνυση. Το 2019, υπό την ηγεσία της Nenquimo, οι Waorani μήνυσαν την κυβέρνηση του Ισημερινού επειδή δεν διαβουλεύτηκε μαζί τους πριν προσφέρει τη γη τους για εξερεύνηση πετρελαίου.
«Ως αυτόχθονες πληθυσμοί, πρέπει να ενωθούμε σε έναν και μόνο στόχο: να απαιτήσουμε να μας σέβονται», είπε η Nenquimo, που αναδείχθηκε σε Πρωταθλητή της Γης από το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον – UNEP. «Ο Αμαζόνιος είναι το σπίτι μας και δεν είναι προς πώληση ».
Αργότερα το ίδιο έτος, το δικαστήριο εξέδωσε μια ιστορική απόφαση που προστατεύει 500.000 στρέμματα γης Waraoni από την εξερεύνηση πετρελαίου . Όπως η Nenquimo, χιλιάδες ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο χρειάστηκε να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να προστατεύσουν τα εδάφη και τη φύση τους. Αλλά τώρα, αυτοί οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος έχουν έναν λόγο να πανηγυρίζουν. Τον Οκτώβριο του 2021, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (HRC) αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι η ύπαρξη ενός καθαρού, υγιεινού και βιώσιμου περιβάλλοντος αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα .
Όταν εγκρίθηκε το ψήφισμα 48/13, χειροκροτήματα ξέσπασαν στην κανονικά ήσυχη αίθουσα του Συμβουλίου και ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Περιβάλλον, Ντέιβιντ Μπόιντ, ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία του με υψωμένη γροθιά. «Λίγο χαρούμενο συναίσθημα στο πολύ σταθερό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς ο ΟΗΕ αναγνωρίζει για πρώτη φορά το δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον !» έγραψε.
Η Inger Andersen, Εκτελεστική Διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) χαρακτήρισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος «μια σημαντική στιγμή για την περιβαλλοντική δικαιοσύνη», λέγοντας ότι θα βοηθήσει στην προστασία ατόμων και κοινοτήτων από κινδύνους για την υγεία και τη διαβίωσή τους. Ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν ένα παρόμοιο ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία έχει καθολική συμμετοχή.
Η κ. Άντερσεν είπε ότι το UNEP αναμένει ότι το ψήφισμα θα ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις, τους νομοθέτες, τα δικαστήρια και τις ομάδες πολιτών να επιδιώξουν ουσιαστικά στοιχεία της Κοινής Ατζέντας για ανανεωμένη αλληλεγγύη, που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και το Κάλεσμα για Δράση του 2020 για τα ανθρώπινα δικαιώματα .
Ενώ πάνω από το 80% των κρατών μελών του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ήδη το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον μέσω του εθνικού δικαίου, δικαστικών αποφάσεων ή περιφερειακών συνθηκών, το ψήφισμα 48/13 εξακολουθεί να σηματοδοτεί μια στιγμή ορόσημο στον αγώνα κατά της τριπλής πλανητικής κρίσης της κλιματικής αλλαγής, της οικολογικής κρίσης και απώλειας βιοποικιλότητας και της ρύπανσης – αποβλήτων .
Η έρευνα του UNEP δείχνει ότι παρά τη σύντομη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, ο κόσμος εξακολουθεί να οδεύει προς μια δυνητικά καταστροφική άνοδο της θερμοκρασίας 3,2°C αυτόν τον αιώνα – πολύ πέρα από τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα των 2°C, ή ακόμα καλύτερα μέχρι 1,5°C.
Και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 24% όλων των παγκόσμιων θανάτων, περίπου 13,7 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως, συνδέονται με το περιβάλλον λόγω κινδύνων όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε χημικά.
Το ψήφισμα — που προτάθηκε από την Κόστα Ρίκα, τις Μαλδίβες, το Μαρόκο, τη Σλοβενία και την Ελβετία — υποστηρίχθηκε από περισσότερες από 1.300 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ομάδες αυτόχθονων πληθυσμών, καθώς και από 15 υπηρεσίες του ΟΗΕ, νέους ακτιβιστές και επιχειρηματικές ομάδες .
Η Πρέσβης της Κόστα Ρίκα Catalina Devandas Aguilar είπε ότι η απόφαση του Συμβουλίου θα «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο που παλεύουν με τις κλιματικές δυσκολίες ότι δεν είναι μόνες», ενώ το Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου (CIEL) είπε ότι η ψήφισή της σηματοδότησε μια νέα εποχή. μια πολιτική για το κλίμα με βάση τα δικαιώματα .
«Η σημερινή απόφαση είναι το επιστέγασμα προσπαθειών για περισσότερα από 40 χρόνια με στόχο την αναγνώριση του δικαιώματος σε ένα ασφαλές, καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον», δήλωσε ο Sébastien Duyck, Ανώτερος Εισαγγελέας στο Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου (CIEL) και Υπεύθυνος Εκστρατείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το χαρτοφυλάκιο για την Κλιματική Αλλαγή. «Αν και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα, μέχρι σήμερα το απόγευμα, η καθολική αναγνώριση παρέμενε άπιαστη».
Οι συμμετέχοντες στην εκστρατεία ελπίζουν ότι το νέο ψήφισμα του HRC θα ενδυναμώσει το έργο των υπερασπιστών του περιβάλλοντος στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσδίδοντας επιπλέον νομιμότητα σε όσους διώκονται για τον ακτιβισμό τους. Πέρυσι, περισσότεροι από 200 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του περιβάλλοντος δολοφονήθηκαν, καθιστώντας την για άλλη μια φορά την πιο επικίνδυνη χρονιά που έχει καταγραφεί για τους ανθρώπους που υπερασπίζονται τη γη, τα μέσα διαβίωσης και τα οικοσυστήματα τους.
Σε δεύτερο ψήφισμα, το Συμβούλιο ίδρυσε έναν Ειδικό Εισηγητή που θα παρακολουθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο της κλιματικής έκτακτης ανάγκης (climate emergency) για να αυξήσει τη λογοδοσία για θέματα παραβιάσεων δικαιωμάτων και να καθοδηγήσει τις κυβερνήσεις σχετικά με το πώς να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η απόφαση του HRC ήρθε λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP 26 , στη Γλασκώβη της Σκωτίας, όπου οι αγωνιστές ζήτησαν πιο αποφασιστικές δεσμεύσεις για την προστασία της φύσης και την απαλλαγή από τις οικονομίες που βασίζονται στον άνθρακα, εκπροσωπώντας το συναίσθημα που είναι εγγενές στο ψήφισμα 48/13.
«Δεν πρέπει να σταματήσουμε τώρα», δήλωσε ο Marc Limon, Εκτελεστικός Διευθυντής της Universal Rights Group, μιας δεξαμενής σκέψης που επικεντρώνεται στη διεθνή πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Ο επόμενος σταθμός μας πρέπει να είναι η αναγνώριση αυτού του νέου οικουμενικού δικαιώματος από τη Γενική Συνέλευση. Στη συνέχεια, χρειαζόμαστε τον εκπληκτικό παγκόσμιο συνασπισμό που δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια για να συνεχίσουμε να πιέζουμε, έτσι ώστε αυτή η ιστορική στιγμή στον ΟΗΕ να μεταφραστεί σε πραγματικές βελτιώσεις στη ζωή των ανθρώπων και στο περιβάλλον».
————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
Landmark UN resolution confirms healthy environment is a human right
Photo: Ueslei Marcelino/Reuters / 14 Oct 2021
This year has been a watershed in the human rights movement, with the right to a healthy environment finally being recognized. Ahead of Human Rights Day on 10 December, we take a look back at that historical moment by looking at this story originally published in October 2021.
Nemonte Nenquimo, a member of the Waorani indigenous community in Ecuador says she is of “warrior blood.” Her weapon of choice has been an unusual one: the lawsuit.
In 2019, under Nenquimo’s leadership, the Waorani sued the Ecuadorian government for not consulting with them before offering their land for oil exploration.
“As indigenous people, we must unite in a single objective: that we demand that they respect us,” said Nenquimo, who is a UNEP Champion of the Earth. “The Amazon is our home and it is not for sale.”
Later that year, the court passed a historic ruling protecting 500,000 acres of Waraoni land from oil exploration. Like Nenquimo, thousands of activists across the world have had to place their lives in peril to protect their lands and nature. But now, these environmental defenders have a reason to celebrate. In October 2021, the United Nations Human Rights Council (HRC) recognised for the first time that having a clean, healthy and sustainable environment is a human right.
When Resolution 48/13 was adopted, applause broke out in the normally quiet Council chamber and the UN Special Rapporteur on Human Rights and the Environment, David Boyd, tweeted a picture of himself with a raised fist. “A little bit of joyful emotion at the very staid Human Rights Council, as the UN for the first time recognizes the right to a clean, healthy and sustainable environment!” he wrote.
Inger Andersen, Executive Director of the United Nations Environment Programme (UNEP) called the adoption of the resolution “a breakthrough moment for environmental justice”, saying it would help shield individuals and communities from risks to their health and livelihoods. She encouraged Member States to consider a similar resolution at the UN General Assembly, which has universal membership.
Ms. Andersen said UNEP expected the resolution to embolden governments, legislators, courts, and citizen groups in pursuing substantial elements of the Common Agenda for renewed solidarity, presented last month by UN Secretary-General António Guterres, as well as the 2020 Call to Action on Human Rights.
A new era of action
While more than 80 per cent of UN Member States already recognize the right to a healthy environment through national law, court decisions or regional treaties, Resolution 48/13 still marks a watershed moment in the fight against the triple planetary crisis of climate change, nature and biodiversity loss and pollution and waste.
UNEP research shows that despite a brief dip in carbon dioxide emissions caused by the COVID-19 pandemic, the world is still heading for a potentially catastrophic 3.2°C temperature rise this century – far beyond the Paris Agreement goals of limiting global warming to well below 2°C and pursuing 1.5°C.
And according to the World Health Organization (WHO), 24 per cent of all global deaths, roughly 13.7 million deaths a year, are linked to the environment due to risks such as air pollution and chemical exposure. RELATED
The resolution — proposed by Costa Rica, the Maldives, Morocco, Slovenia and Switzerland — was supported by more than 1,300 civil society organizations and indigenous peoples’ groups, as well as 15 UN agencies, young activists and business groups.
Costa Rica’s Ambassador Catalina Devandas Aguilar said the Council’s decision would “send a powerful message to communities around the world struggling with climate hardship that they are not alone,” while the Center for International Environmental Law (CIEL) said its passage marked a new era in rights-based climate policy.
“Today’s decision is the culmination of over 40 years of efforts to recognize the right to a safe, clean, healthy, and sustainable environment,” said Sébastien Duyck, Senior Attorney at CIEL and Campaign Manager for the Human Rights and Climate Change portfolio. “Even though the vast majority of the world recognizes this right, until this afternoon, universal recognition remained elusive.”
‘Real improvements’
Campaigners hope the new HRC resolution will anchor the work of environmental defenders squarely in the human rights framework, conferring extra legitimacy on those who are persecuted for their activism. Last year, over 200 environmental human rights defenders were murdered, making it once again the most dangerous year on record for people defending their land, livelihoods, and ecosystems.
In a second resolution, the Council established a Special Rapporteur dedicated to monitoring human rights in the context of the climate emergency to increase accountability for rights abuses and guide governments on how to uphold their obligations to address climate change.
The HRC decision came just weeks before the crucial UN Climate Change Conference, COP 26, in Glasgow, Scotland, where campaigners called for more decisive commitments to protect nature and decarbonize global economies, reflecting the sentiment inherent in Resolution 48/13.
“We must not stop now,” said Marc Limon, Executive Director of the Universal Rights Group, a think tank focused on international human rights policy.
“Our next stop must be the recognition of this new universal right by the General Assembly. Thereafter, we need the amazing global coalition built over the last two years to keep pushing, so that this historic moment at the UN translates into real improvements in people’s lives and the environment.”
Αφήστε μια απάντηση