WELCOMMON HOSTEL: Βιώσιμος τουρισμός, προσβασιμότητα, συμπερίληψη, εργασιακή ένταξη
Η κοινωνική οικονομία, στις διάφορες μορφές της, έχει ιστορικό στην υποστήριξη της πλήρους ένταξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλες τις πτυχές της ζωής, από την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη στέγαση, τις ευκαιρίες εργασίας έως την πρόσβαση σε πληροφορίες, αναψυχή, αθλητισμό, πολιτισμό, δραστηριότητες, προϊόντα και υπηρεσίες. Χάρη στις καθοριστικές αξίες και χαρακτηριστικά της κοινωνικής οικονομίας – ευνοώντας τον κοινωνικό στόχο έναντι του κέρδους, την κεντρική θέση του ατόμου, ενεργώντας προς το συμφέρον των μελών και των χρηστών της ή/και το γενικό συμφέρον, έχοντας δημοκρατική διακυβέρνηση, επανεπενδύοντας τα τυχόν κέρδη στην επιχείρηση και σε προγράμματα που ωφελούν την κοινωνία και το περιβάλλον – είναι η καλύτερη θέση για να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, των μεταναστών, των προσφύγων, των μακροχρόνια ανέργων με έμφαση στις δεξιότητες, την υποστήριξη και την πλήρη συμμετοχή.
Πολλές μορφές της κοινωνικής οικονομίας, όπως οι συνεταιρισμοί, οι κοινωνικές επιχειρήσεις, οι κοινωνικές επιχειρήσεις ένταξης στην εργασία (WISEs) καθώς και οι ενώσεις, περιλαμβάνουν περιθωριοποιημένα, ευάλωτα άτομα και άτομα με αναπηρία στην καθημερινή λειτουργία και τις δομές διακυβέρνησής τους, επιτρέποντας τη συμμετοχή τους επίσης στη λήψη αποφάσεων μέσα στην επιχείρηση ή τον οργανισμό. Αυτή η ιδέα “συμμετοχή και ενδυνάμωση” ενσωματώνει την προσέγγιση της κοινωνικής οικονομίας σε σχέση με την ένταξη περιθωριοποιημένων και συχνά ευάλωτων ατόμων: αντί του αποκλεισμού ή της προσέγγισης “ανακούφισης”. Η ενδυνάμωση είναι η διαδικασία του να γίνει κάποιος πιο δυνατός και πιο σίγουρος, ειδικά όσον αφορά τον έλεγχο της ζωής του και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του. Η κοινωνική οικονομία το καλλιεργεί ενεργώντας όχι μόνο για τα ευάλωτα άτομα αλλά και, κυρίως, μαζί τους .
Άνεμος Ανανέωση / Άνεμος Ανανέωσης
Ο Άνεμος Ανανέωση / Wind of Renewal ιδρύθηκε ως κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση στην Αθήνα το 2014 από μια σειρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ενεργών πολιτών. Γεννήθηκε από την επιθυμία προώθησης της κοινωνικής και πράσινης καινοτομίας και οικονομίας, του βιώσιμου τουρισμού, της προστασίας του κλίματος, της ενεργειακής μετάβασης, της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, του διαπολιτισμικού διαλόγου, του καλωσορίσματος των προσφύγων – παροχή ασφαλούς διαμονής και κοινωνικής ένταξης. Θέλαμε να εφαρμόσουμε –όχι μόνο να προτείνουμε– καινοτόμες λύσεις για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας (και της Ευρώπης).
Το WELCOMMON HOSTEL είναι ένας καινοτόμος και χωρίς αποκλεισμούς ξενώνας ανοιχτός σε όλα τα διαφορετικά είδη ταξιδιωτών που δημιουργήθηκε και διευθύνεται από τον συνεταιρισμό μας.
Τι σημαίνει προσβασιμότητα για τον οργανισμό μας
Για τον Άνεμο Ανανέωσης / Wind of Renewal προσβασιμότητα σημαίνει ίση πρόσβαση όχι μόνο σε ένα κτίριο ή χώρο αλλά και στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή, σημαίνει όχι μόνο φυσική πρόσβαση αλλά και πρόσβαση στα ίδια εργαλεία, υπηρεσίες, οργανισμούς και εγκαταστάσεις για όλους, άτομα με αναπηρία ή/και άλλα ευάλωτα άτομα και άτομα χωρίς αναπηρία.
Οι δραστηριότητες του οργανισμού μας καλύπτουν διάφορους τομείς δραστηριότητας, αλλά σε αυτό το άρθρο περιορίζουμε τις πληροφορίες που παρουσιάζονται παρακάτω σε δραστηριότητες που παρέχονται στον τομέα των υπηρεσιών βιώσιμου τουρισμού , οι οποίες παρουσιάζονται λόγω της πτυχής της προσβασιμότητας ή/και λαμβάνουν υπόψη την απασχόληση ατόμων με αναπηρίες.
Ο ξενώνας μας Welcommon είναι ένας καινοτόμος και χωρίς αποκλεισμούς ξενώνας για βιώσιμο τουρισμό στην Αθήνα, Αττική, Ελλάδα. Πρόκειται για ένα 8όροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας που προσφέρει διαμονή για άτομα κάθε ηλικίας και προέλευσης, είναι ένας ξενώνας βιώσιμου τουρισμού, μια πρόταση για διαμονή κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ενεργών ομάδων και ατόμων κατά την παραμονή τους στην Αθήνα. Ο ξενώνας WELCOMMON HOSTEL είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός ξενώνας με κοινωνικό αντίκτυπο. Είναι, επίσης, ένας χώρος κοινωνικής συγκέντρωσης και πειραματισμού, κέντρο καινοτομίας και τέχνης, καθώς και κέντρο κοινωνικής και πράσινης οικονομίας, κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης για Έλληνες ντόπιους, μετανάστες και πρόσφυγες.
Οι “καλεσμένοι” (οι πελάτες) μας είναι όλοι διαφορετικοί ταξιδιώτες (τουρίστες, εθελοντές, φοιτητές Erasmus, νομάδες-εργάτες, νεοφερμένοι, πρόσφυγες. μετανάστες). Το όραμά μας είναι να φέρουμε κοντά ανθρώπους από όλο τον κόσμο χωρίς διακρίσεις, να τους επιτρέψουμε να επικοινωνήσουν, να ψυχαγωγηθούν και να εξερευνήσουν τη δημιουργική πλευρά της Αθήνας. Οι επισκέπτες μας έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν άμεσα και έμμεσα σε πράσινα, κοινωνικά, ανθρωπιστικά και χωρίς αποκλεισμούς διαπολιτισμικά έργα, εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Μπορούν επίσης να συνεισφέρουν με τις ιδέες και την εμπειρία τους. WELCOMMON Hostel σημαίνει καλωσόρισμα από κοινού – μαζί. Επικοινωνούμε τις προσφορές μας σε επίπεδο ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι επισκέπτες μας είναι κατά 95% άτομα από την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο.
Προσπαθούμε να παραμείνουμε καινοτόμοι και να προσαρμοστούμε στις νέες απαιτήσεις, παρά την κρίση (οικονομική, υγεία, ενέργεια, κλίμα, κοινωνική)
Το όραμα για τον ξενώνα Welcommon Hostel είναι να είναι μια βιώσιμη λύση που θα φιλοξενεί όλους τους ταξιδιώτες χωρίς διακρίσεις με βάση την ένταξη και τη συμμετοχή. Welcommon Hostel σημαίνει καλωσόρισμα από κοινού, μαζί. Είμαστε ευέλικτοι και έτοιμοι να παραμείνουμε καινοτόμοι και να προσαρμοστούμε σε νέες καταστάσεις. To WELCOMMON HOSTEL ανακηρύχθηκε ως ο πιο ΕΚΤΑΚΤΟΣ Ήρωας Ξενώνας μέσα στην πανδημία, έλαβε αυτή τη διάκριση από τα βραβεία HOSCARS 2021, που διοργάνωσε το διεθνές δίκτυο HOSTEL WORLD. Γιατί; Από τον Ιούνιο του 2020, ακόμη και ο βιώσιμος τουρισμός κατέρρευσε και ταυτόχρονα χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα έμειναν άστεγοι εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας. Αποφασίσαμε να φιλοξενήσουμε έναν αριθμό προσφύγων, τους πιο ευάλωτους μεταξύ τους, όπως επιζώντες σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες παθήσεις, έγκυες και μητέρες με νεογέννητα μωρά . Ταυτόχρονα, αν και ο αντίκτυπος του COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα είχαν πολύ σοβαρό αντίκτυπο σε εμάς (μείωση -80% του εισοδήματός μας, σχεδόν μηδενικοί τουρίστες, περιορισμός προσωπικών δραστηριοτήτων, ανάγκη για αυξημένα και δαπανηρά μέτρα προστασίας της υγείας κ.λπ.) , συνεχίσαμε να προσφέρουμε μαθήματα κοινωνικής ενδυνάμωσης και μη τυπικής εκπαίδευσης με τη συμμετοχή προσφύγων και εθελοντών. Και τα καταφέραμε, αν και χωρίς οικονομική υποστήριξη. Για να πούμε την αλήθεια, αποκλειστήκαμε από τα περισσότερα μέτρα που στόχευαν στην στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, είτε της Περιφέρειας (και μάλιστα χρήματα από τον κωδικό “καινοτομία”) είτε των τραπεζών (κεφάλαιο κίνησης) είτε του κεντρικού κράτους.
Προσπαθούμε να προσαρμόζουμε την προσφορά μας, τον ξενώνα/το κτίριο ως τέτοιο αλλά και γενικότερα τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες μας, ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλους τους ανθρώπους (είτε έχουν αναπηρία είτε όχι) χωρίς διακρίσεις. Ο ξενώνας είναι κατ’ αρχάς προσβάσιμος σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Υπάρχει, επιπλέον, ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο για 3-4 άτομα με αναπηρία. Οι ανελκυστήρες και οι αίθουσες για δραστηριότητες καθώς και το μπαρ και οι χώροι για διαπολιτισμικές εκδηλώσεις είναι όλα προσβάσιμα. Οι επισκέπτες μας είναι κάθε είδους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με αναπηρία από όλη την Ευρώπη . Προσφέρουμε διαδραστική, χωρίς αποκλεισμούς, διαπολιτισμική, μη τυπική εκπαίδευση και μαθήματα (μαθήματα γλώσσας, τέχνη, περιβαλλοντική και κλιματική ευαισθητοποίηση, μουσική) και εργαστήρια πράσινης και κοινωνικής οικονομίας ανοιχτά για όλους: εθελοντές, πρόσφυγες, μετανάστες, ταξιδιώτες, νομάδες εργαζόμενους, Erasmus, ντόπιους με την υποστήριξη περισσότερων από 450 εθελοντών από όλο τον κόσμο από το 2016 μέχρι σήμερα.
Είμαστε περήφανοι που φιλοξενήσαμε μεταξύ άλλων πολλά άτομα και ομάδες ατόμων με σωματική αναπηρία καθώς και δραστηριότητες για άτομα με αναπηρία (για παράδειγμα μια ομάδα 50 συμμετεχόντων, για ένα διεθνές πρόγραμμα Erasmus, από 19/10-26/10/2019, που φιλοξενήθηκαν από το IKKAIDO, έναν ευρωπαϊκό αθλητικό οργανισμό αναπηρίας) και φυσικά πολλά άτομα με αναπηρία ως τουρίστες, πρόσφυγες και συμμετέχοντες/φοιτητές στα διαπολιτισμικά μας μαθήματα (γλώσσα, ζωγραφική, φωτογραφία, μαθήματα μουσικής).
Εάν έχετε έρθει στο Welcommon Hostel, πιθανότατα νιώσατε ότι είναι ένα ιδιαίτερο μέρος, ένα μέρος όπου μπορείτε να γνωρίσετε ανθρώπους, να μάθετε από αυτούς… είναι μια κοινότητα. Ιδιαίτερο μέρος, άνθρωποι, αξίες.
Οι υπηρεσίες μας έχουν σχεδιαστεί για να είναι προσβάσιμες σε όλους. Όραμά μας είναι να προσφέρουμε κατάλληλο κατάλυμα και χώρο για αλληλεπίδραση και συμμετοχή, αλλά όχι μόνο αυτό. Όραμά μας είναι να φέρουμε κοντά ανθρώπους από όλο τον κόσμο, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν, να ψυχαγωγηθούν, να προσφέρουν και να αποκτήσουν γνώση και εμπειρία και να εξερευνήσουν τη δημιουργική πλευρά της Αθήνας. Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει με τις δικές του ιδέες και εμπειρία.
O ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ / Wind of Renewal έχει μια ισχυρή δέσμευση για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου μέσω της κοινωνικής και πράσινης καινοτομίας και του συνεταιριστικού επιχειρηματικού μοντέλου. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε το εργασιακό περιβάλλον καθώς έχουμε πάντα ένα ποικίλο εργατικό δυναμικό (άνεργοι, πρόσφυγες, μακροχρόνια άνεργοι, νέοι χωρίς εργασιακή εμπειρία) και πολλούς εθελοντές με διαφορετικό υπόβαθρο. Αυτό το ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό καθώς και το μοντέλο βιώσιμου τουρισμού μας αποτελεί προστιθέμενη αξία για τον ξενώνα μας. Υπάρχουν πολλοί πελάτες που αποφασίζουν να κάνουν κράτηση δωματίου ή να οργανώσουν μια εκδήλωση στον ξενώνα μας, λόγω αυτού του κοινωνικού υπεύθυνου μοντέλου.
Είχαμε συζητήσει με έναν οργανισμό που εργάζεται για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία για να φιλοξενήσει έναν αριθμό εργαζομένων με αναπηρία, καθώς ο ξενώνας και ο χώρος εργασίας μας είναι φιλικοί προς τα άτομα με αναπηρία, αλλά ο COVID-19 ανέβαλε το σχέδιο. παρόλο αυτά μόνοι μας απασχολούμε άτομο χωρίς κάποια οικονομική ενίσχυση, όπως συνήθως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις.
Το κύριο καθήκον μας είναι να εκπαιδεύσουμε τους υπαλλήλους μας με ή χωρίς αναπηρίες σε ψηφιακές και κοινωνικές και πράσινες δεξιότητες, για θέσεις όπως receptionists, επικοινωνία, περιβαλλοντική διαχείριση, επικοινωνία με πελάτες, προμήθειες, barista, μαγείρεμα και σερβίρισμα πιάτων για διαφορετικές ομάδες και ανάγκες, ενεργειακή απόδοση, εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων κλπ.*
Την εκπαίδευση στην εργασία αναλαμβάνει πιο έμπειρο προσωπικό του Άνεμου Ανανέωσης ή συνεργάτες του συνεταιρισμού. Φιλοξενούμε επίσης πρακτική άσκηση και επαγγελματίες σε συνεργασία με πανεπιστήμια, επαγγελματικές σχολές και φορείς, καθώς και Ευρωπαίους Νέους Επιχειρηματίες. Ως κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση έχουμε βιώσει αποκλεισμό και αθέμιτες πρακτικές που σχετίζονται με μέτρα στήριξης του Covid-19 από τις εθνικές και περιφερειακές αρχές. Ως εκ τούτου, προσπαθούμε πάντα να είμαστε ευέλικτοι, καινοτόμοι και υπεύθυνοι στα σχέδια και τις πρακτικές μας,
Η πιο ακριβή επένδυση αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού μας που πρέπει να συνδυάζει επαγγελματικές με κοινωνικές και περιβαλλοντικές δεξιότητες, ικανότητες και γνώσεις. Κατά τη διάρκεια του COVID-19 η πιο ακριβή επένδυση ήταν να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι, κρατήσαμε το εργατικό δυναμικό ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν σχεδόν μηδενικά και αυτό οδήγησε στην αύξηση του χρέους μας, παρόλα αυτά δείξαμε ισχυρή ανθεκτικότητα.
Συνεργαζόμαστε με δίκτυα και την κοινωνία των πολιτών που εργάζονται για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, με οργανισμούς όπως το Hidden Athens (ένας οδηγός πόλης που απευθύνεται σε τουρίστες που θέλουν να δουν τα ιδιαίτερα μέρη της Αθήνας και να μάθουν εκ των προτέρων εάν ένα μέρος έχει κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει, εάν είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία κ.λπ. καθώς και με ευρωπαϊκά κοινωνικά δίκτυα.
Ο COVID-19 έχει αναβάλει τη δικτύωσή μας με προσβάσιμα τουριστικά cluster, αλλά έχουμε πολύ ενδιαφέρον να συμμετέχουμε σε τέτοια cluster στο εγγύς μέλλον και να συνεργαζόμαστε με κοινωνικούς επενδυτές και κοινωνικά ταμεία καθώς και με πράσινα ταμεία, εταιρείες ηλιακής ενέργειας κ.λπ.
Έχουμε στενή συνεργασία με πολλά πανεπιστήμια, κοινωνικές επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, οργανώσεις και δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών.
Ο Άνεμος Ανανέωση συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις, σεμινάρια. εργαστήρια και έργα που αφορούν άτομα με αναπηρία και συμμετείχε ως εταίρος του έργου Erasmus «SESYCARE- Δεξιότητες Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας για Νέους Φροντιστές Ατόμων με Χρόνια Ασθένεια».
Η βασική ιδέα για τη δημιουργία του Welcommon Hostel ήταν ότι τα έσοδα από τον αειφόρο τουρισμό θα χρηματοδοτήσουν τόσο τη λειτουργία του ξενώνα όσο και τα κοινωνικά/οικολογικά μας έργα. Λειτουργούμε «για καλό και μη κερδοσκοπικό», πράγμα που σημαίνει ότι η διαμονή των πελατών μας θα πρέπει να είναι φθηνότερη, ενώ συμβάλλουμε σε κάτι εκπληκτικό όπως η κοινωνική ενδυνάμωση, η κοινωνική ένταξη, η πράσινη μετάβαση, η μουσική, η μαγειρική και τα μαθήματα γλώσσας, η θεραπεία τέχνης, τα έργα για το κλίμα. Οποιοδήποτε πλεόνασμα κεφαλαίων θα επανεπενδυθεί σε προσιτές ξενώνες, νέες θέσεις εργασίας και κοινωνικά/πράσινα έργα, όχι σε μετόχους.
Φυσικά κατά τη διάρκεια του COVID-19 και ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης των ταξιδιών, η οικονομική μας κατάσταση ήταν δύσκολη. Οι επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας αντιμετώπισαν πολλά εμπόδια και διακρίσεις σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια του COVID-19 και ανάκαμψης από την κρίση. Η ενεργειακή κρίση, η άνοδος των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών καθώς και ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία αποτελούν πρόσθετα προβλήματα για δραστηριότητες όπως η δική μας που χρειάζονται σταθερότητα και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Δεν λάβαμε καμία επιχορήγηση ή δημόσια στήριξη για τη στέγαση ευάλωτων αστέγων προσφύγων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Κάποια άτομα και μικρές ΜΚΟ συνέβαλαν στο κόστος για τη στέγαση ενός ευάλωτου ατόμου ή μιας οικογένειας.
Ξεκινήσαμε μια καμπάνια crowdfunding χωρίς μεγάλη επιτυχία όμως.
Οι βασικοί παράγοντες επιτυχίας για την επιχείρησή μας
Έχουμε ένα όραμα, μια αποστολή και ένα καινοτόμο κοινωνικό/πράσινο επιχειρηματικό σχέδιο. Και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι έτοιμοι να μοιραστούν μαζί μας τη δέσμευσή τους για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.
Η φιλοσοφία μας είναι ότι θέλουμε να είμαστε μέρος της κοινωνικής αλλαγής που θέλουμε να δούμε να συμβαίνει. O ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ / Wind of Renewal έχει μια ισχυρή δέσμευση για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου μέσω της κοινωνικής και πράσινης καινοτομίας και του συνεταιριστικού επιχειρηματικού μοντέλου. Θέλουμε να επηρεάσουμε την κατεύθυνση της κοινωνίας μας ώστε να γίνει πιο βιώσιμη, οικολογικά και κοινωνικά δίκαιη. Και φυσικά είμαστε ανοιχτοί για όλους τους ταξιδιώτες και τους ανθρώπους, είμαστε χωρίς αποκλεισμούς και θέλουμε να «διδάξουμε» και να «μάθουμε».
Η δραστηριότητά μας βασίζεται σε κοινωνικές και πράσινες αξίες: ιδιαίτερος τόπος, άνθρωποι, αξία (το μότο του δικτύου κοινωνικών επιχειρήσεων LE MAT Europe για τον αειφόρο τουρισμό).
Το κοινωνικό μας μοντέλο, οι αξίες μας και η καινοτόμος προσέγγισή μας είναι τα δυνατά σημεία της εμπορικής μας επικοινωνίας. Στις 26 Απριλίου 2021, το Welcommon Hostel αναγνωρίστηκε ως ο « πιο ΕΚΤΑΚΤΟΣ Ήρωας του Ξενώνα » και ένας από τους 5 «Εξαιρετικούς Βιώσιμους Ξενώνες » από τον κορυφαίο Online Travel Agent (OTA) που εστιάζει στην παγκόσμια αγορά των ξενώνων με κοινωνικό αντίκτυπο, το Hostelworld. Είμαστε επίσης μέλος του δικτύου Hostelling International.
Εκπροσωπώντας την Ελλάδα, το Welcommon Hostel στέφθηκε ως ο πιο ΕΚΤΑΚΤΟΣ Ήρωας του Ξενώνα από μια επιτροπή ειδικών ταξιδιωτικών κριτών και με περισσότερες από 20.000 ψήφους από ταξιδιώτες ξενώνων σε όλο τον κόσμο. Από το 2016 έχουμε λάβει 11 διεθνή και ευρωπαϊκά βραβεία, βραβεία, διακρίσεις, ειδικές αναγνωρίσεις. Δείτε εδώ: https://anemosananeosis.gr/en/11-awards_wor/
Πράγματι, μας ζητήθηκε πολλές φορές και μπορούμε να δούμε τις δυνατότητες αναπαραγωγής των λύσεων που έχει αναπτύξει ο οργανισμός μας σε συνεργασία με φορείς σε άλλες χώρες. Με ευχαρίστηση.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι να συμμετέχουμε σε ένα δίκτυο πολλών ξενώνων και άλλων καταλυμάτων με κοινωνικούς σκοπούς και στόχους, αξίες και κοινωνικές / πράσινες δραστηριότητες. Ξέρουμε ήδη κάποιους και προσπαθούμε να είμαστε σε επαφή μαζί τους.
Ποιος είναι ο εκτιμώμενος μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών της επιχειρηματικής δραστηριότητας (σε ευρώ)
Ο εκτιμώμενος ετήσιος κύκλος εργασιών για την οικονομική μας βιωσιμότητα είναι περίπου 600.000 ευρώ. Καθώς ο ξενώνας είναι καινούργιος (τον ανοίξαμε τον Ιούλιο του 2018) και έχουμε δαπανήσει ένα ποσό άνω των 1.000.000 ευρώ για την ανακαίνιση του κτιρίου και για την υποδομή (βάσει επαναχρησιμοποίησης και ενεργειακής απόδοσης / φιλικό προς το κλίμα και μηδενικό προσέγγιση αποβλήτων), και προέκυψε η πανδημία και η ενεργειακή ακρίβεια δεν μπορέσαμε να επιτύχουμε ακόμα την οικονομική βιωσιμότητα λόγω του COVID-19. Παρόλα αυτά δεν έχουμε χρέη προς εργαζόμενους ή δημόσιους φορείς, και σε κάθε περίπτωση όλα αυτά έχουν καλυφθεί με προσωρινή δάνεια από μέλη και φίλους, μια και με -εξαίρεση ένα μικρό δάνειο από την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας – ως κοινωνική επιχείρηση έχουμε αποκλειστεί από τραπεζικό δανεισμό ακόμα και μέσα στην πανδημία. Το επιχειρηματικό μας σχέδιο ήταν να φτάσουμε σε οικονομική βιωσιμότητα σε 2,5 χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2020. Ήμασταν σε πολύ καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου μας, αλλά ο COVID-19 άλλαξε τα πάντα. Τώρα αναζητούμε κοινωνικούς και πράσινους επενδυτές για να συμμετάσχουν στο έργο μας.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για εμάς και να υποστηρίξετε το έργο μας, επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες μας και τα σοσιαλ μίντια στο τέλος του άρθρου (αγγλικά)
———————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
WELCOMMON HOSTEL: Sustainable tourism, accessibility, inclusiveness, job integration
The social economy, in its various forms, has a historical track-record of supporting the full integration of people with special needs across all aspects of life, from education, training, housing, job opportunities to access to information, leisure, sport, cultural activities, products and services. Thanks to the social economy’s defining values and characteristics – favouring the social objective over profit, the centrality of the person, acting in the interest of its members and users and/or the general interest, having democratic 7 governance, reinvesting its profit into the enterprise – it is best placed to offer equal opportunities for socially excluded individuals, including people with disabilities, migrants, refugees, long term unemployed focusing on skills, support and full participation. Many actors of the social economy, such as cooperatives, social enterprises, work integration social enterprises (WISEs) and associations, include marginalized, vulnerable and disable people in their daily operation and governance structures, allowing for their participation also in the decision-making of the enterprise or organisation. This idea embodies the approach of the social economy in relation to the inclusion of marginalized and often vulnerable individuals: instaed of exclusion or relief approach, participation through empowerment. Empowerment is the process of becoming stronger and more confident, especially in controlling one’s life and claiming one’s rights. The social economy cultivates this by acting not only for vulnerable people but also, and most importantly, with them.
Anemos Ananeosis / Wind of Renewal
Anemos Ananeosis / Wind of Renewal was founded as a social cooperative enterprise in Athens in 2014 by a number of environmental and socially active citizens. Born out of a desire to promote social and green innovation and economy, sustainable tourism, climate protection, energy transition, environmental awareness, intercultural dialogue, welcome refugees – providing safe accommodation and social inclusion, . We wanted to implement – not only to propose – innovative solutions for the social and environmental problems of Greece (and Europe). WELCOMMON HOSTEL is an innovative and inclusive hostel open to all the different kind of travelers created and run by our cooperative.
What does accessibility mean for our organization
For Anemos Ananeosis / Wind of Renewal accessibility means equal access not only to a building or site but also to social, political, and economic life, it means not only physical access but also access to the same tools, services, organizations and facilities for all, disabled or/and other vulnerable people and non-disabled people
Our organization’s activities cover various areas of activity, but in this article we narrow the information presented below to activities provided in the field of sustainable tourism sector services, which are profiled due to the aspect of accessibility and / or take into account the employment of people with disabilities.
Our Welcommon Hostel is an innovative and inclusive hostel for sustainable tourism in Athens, Attica region, Greece. It is a seven-floor facility building in the center of Athens that offers accommodation for people of all ages and places, a hostel for sustainable tourism, a proposal for accommodation of social, cultural and environmental active groups and persons during their stay in Athens. The WELCOMMON HOSTEL is something more than just a nice hostel with social impact. It is also a place for social gathering and experimentation, a center for innovation and art, as well as a centre for social and green innovation and economy, for social and job integration for Greek locals, migrants and refugees.
Our guests are all different travelers (tourists, volunteers, Erasmus students, nomads-workers, newcomers, refugees. migrants). Our vision is to bring close people from all over the world without discrimination, to enable them to communicate, to be entertained and to explore the creative side of Athens. Our guests have the opportunity to participate directly and indirectly in green, social, humanitarian and inclusive – intercultural projects, events and activities. They can also contribute with their ideas and experience. WELCOMMON Hostel means welcome in common – together. We communicate about our offers at EU and global level as our guests are 95% people from EU and the rest of the world.
We try to stay innovative and adapt to new requirements, despite the crisis (financial, health, energy, climate, social)
The vision for the Welcommon Hostel is to be a sustainable solution to host all the travelers without discrimination based on inclusiveness and participation. Welcommon Hostel means welcome in common, together. We are flexible and be ready to stay innovative and adapt to new situations. WELCOMMON HOSTEL was named as the most EXTRAORDINARY Hostel Hero announced by HOSCARS awards 2021, organized by the international network HOSTEL WORLD. Why; As of June 2020, even the sustainable tourism collapsed and at the same time thousands of recognized refugees and asylum seekers in Greece were left homeless in the midst of a global pandemic, we decided to host a number of refugees, the most vulnerable between them, such as survivors of sexual violence, torture and ill treatment, the elderly, people with chronic diseases, pregnant and mothers with new borne babies. At the same time although the impact of COVID-19 and the restrictions measures have a serious impact on us (reducing -80% of our income, almost zero tourists, restriction of in person activities, need for increased and costly health protection measures etc), we continued on offering social empowerment and non-formal education courses with the participation of refugees and volunteers.
We try to adapt our offer, the hostel/the building as such and our activities and services, accessible to all people (whether they have a disability or not) without discrimination. The hostel is accessible to disable persons. There is also a special designed room for 3-4 disable persons. The elevators and the rooms for activities as well as our bar and places for intercultural events are all accessible. Our guests are all kinds of travelers, including disable persons from all over Europe. We offer interactive, inclusive, intercultural, non formal education and courses (language lessons, art, environmental and climate awareness, music) and green and social economy workshops open for all: volunteers, refugees, migrants, travelers, nomads workers, Erasmus, locals with the support of more than 370 volunteers from all over the world.
We are proud we have hosted between others many individuals and groups of disabled persons as well as activities for disabled persons (for example a group of 50 participants, for an international Erasmus Project, from 19/10-26/10/2019, hosted by IKKAIDO, an innovative European disability sports organisation) and of course many disable individuals as tourists, refugees and participants / students in our intercultural courses (language, painting, photography, music lessons).
If you’ve ever come into Welcommon you probably felt that it is a special place, a place where you can meet people, learn from them… it is a community. Special place, people, values.
Our services are designed to be accessible to everyone. Our vison is to offer appropriate accommodation and room for interaction and participation, but not only this. Our vision is to bring close people from all over the world, to enable them to communicate, to be entertained, to offer and gain knowledge and experience, and to explore the creative side of Athens. Everyone can contribute with his/her own ideas and experience.
Anemos Ananeosis/Wind of Renewal has a strong commitment to building a better world through social and green innovation and the cooperative business model. We try to improve the working environment as we have always a diverse workforce (unemployed persons, refugees, long-unemployed persons, young persons without job-experience) and many volunteers with different background. This diverse workforce as well our model of sustainable tourism is an added value for our Hostel; there are many clients they decide to book a room or organise an event in our hostel bacause of this social responsible model.
We have discussed with an organization working for the enhance of disabled persons to host a number of employees with disabilities as our hostel and our workplace is friendly to disabled persons, but COVID-19 postponed the plan. Our main task is to train our employees with or without disabilites on digital and social and green skills, for positions like receptionists, communication, environmental management, communication with clients, procurements, barista, cook and serve local and ethnic dishes, energy efficiency, installation of solar systems etc.*
The training on job is undertaken by more experienced staff of Anemos Ananeosis or collaborators of the cooperative. We host also internships and practitioners, as well as European Young Entrepreneurs. As a social cooperative enterprise we have experienced exclusion and unfair practices related to covid-19 support measures by the national and regional authorities. Therefore, we try always to be flexible, innovative and responsible in our plans and practices,
The most expensive investment is regarding training of our personnel that must combine professional with social and environmental skills, capacities and knowledge. During COVID-19 the most expensive investment was not firing the employees, keep the workforce, as the income from tourism was almost zero.
We collaborate with networks and NGOs working for the rights of people with disabilities, with organizations like Hidden Athens (a town guide aimed at tourists who want to witness the special parts of Athens and learn beforehand whether a place has something special to offer, whether it is accessible to people with disabilities etc https://www.hiddenathens.com/?page_id=7800) as well as with European social networks.
COVID-19 has postponed our networking with accessible tourism clusters, but we are very interesting in participating in such clusters in the near future and collaborate with social investors and social funds as well as with green funds, solar energy companies etc
We have a close cooperation with many universities, social enterprises, research centers and civil society’s organizations and networks.
Anemos Ananeosis participates in many events, seminars. workshops and projects concerning disable persons, and is a partner of the Erasmus project “SESYCARE- Social Entrepreneurship Skills for Young CAREgivers of people with chronic Illness”.
The main idea for the creation of the Welcommon Hostel was that the income from sustainable tourism will finance both the operation of the hostel and our social / ecological projects. We operate ‘for good and not-for-profit’ which means our clients’ stay should be cheaper while contributing to something amazing like social empowerment, social inclusion, green transition, music, cooking and language lessons, art-therapy, climate projects. Any surplus of funds will be reinvested in affordable hosteling, new jobs and social / green projects, not shareholders.
Of course during COVID-19 and as a result of collapse of traveling, our financial situation was hard. Enterprises of social economy are facing many obstacles and discrimination concerning the governmental measures for support during the COVID-19 and recovery from the crisis. Energy crisis, the rising of the prices for goods and services as well as the impact of the war in Ukraine are additional problems for activities like ours which need stability and long term planning.
We don’t received any grant or public support for the accommodation of vulnerable homeless refugees during the pandemic of COVID-19. Some individuals and small NGOs contributed a bit to the costs for the accommodation of a vulnerable person or a family.
We have started a crowdfunding campaign. not very successful.
The key success factors for our business
We have a vision, a mission and an innovative social/green business plan. And there are many people ready to share with us their commitment for a better and fairer world. Our philosophy is that we want to be part of the social change we want to see happen. Anemos Ananeosis/Wind of Renewal has a strong commitment to building a better world through social and green innovation and the cooperative business model. We want to influence the direction of our society to become more sustainable and ecologically and socially fair. And of course we are open for all the travelers and people, we are inclusive and we want to “teach” and “learn”.
Our activity is based on social and green values: special place, people, value (the moto of LE MAT Europe network of social enterprises for sustainable tourism).
We are very happy to participate in a network of many hostels and other accommodations with social aims and goals, values and social/green activities. We already know some and we try to be in contact with them. We are a member of Hostelling International and we have close collaboration with Hostel World.
Our social model, our values and our innovative approach are the strengths of our commercial communication. On 26th of April 2021, our Welcommon Hostel was recognized as the “most EXTRAORDINARY Hostel Hero” and one of the 5 “Extraordinary Sustainable Hostels” by leading Online Travel Agent (OTA) focused on the hostel market, Hostelworld.
Representing Greece, Welcommon Hostel was crowned most EXTRAORDINARY Hostel Hero by a panel of expert travel judges and more than 20,000 votes by hostel travelers all around the world. Since 2016, we have received 11 international and european awards, prizes, distinctions, special recognitions. Please see here: https://anemosananeosis.gr/en/11-awards_wor/
What is the estimated average annual turnover of the business activity (in Euro)
The estimated annual turnover for our financial sustainability is about 600.000 euro. As the hostel is a new one (we opened it in July 2018) and we have spent an amount of more than 1.000.000 euro for the renovation of the building and for infrastructure (based on a re-use and energy efficiency /climate friendly and zero waste approach), we were not able to succeed in financial sustainability before COVID-19. Our business plan was to reach financial sustainability in 2,5 years, that means by the end of 2020. We were on a very good path achieving our goal, but COVID-19 changed everything. Now we are looking for social and green investors to participate in our project.
We are indeed asked many times and we can see the possibilities of replicating the solutions developed by our organization in cooperation with entities in other countries. With pleasure.
If you would like to learn more about us and support our project, please visit:
Welcommon Hostel: www.welcommonhostel.gr
Wind of Renewal: www.anemosananeosis.gr/
www.facebook.com/daysofwelcome
www.instagram.com/welcommonproject
www.Instagram.com/welcommonhostel
www.facebook.com/windofrenewl.socialcooperatives
Social change in our community: www.welcommonhostel.gr/social
Our history: www.welcommonhostel.gr/slider/you-can-feel-the-history-of-welcommon
WelcomMON HOSTELawards – Nikos Chrysogelos.jpg |
mimg_6942463_1605362331-630×440 – Nikos Chrysogelos.png |
20190613_103320 – Nikos Chrysogelos.jpg |
20191020_211816 – Nikos Chrysogelos.jpg |
20191020_211557 – Nikos Chrysogelos.jpg |
Αφήστε μια απάντηση