• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Home
  • Σχετικά με εμάς
  • Επικοινωνία

Καλές Πρακτικές<br />Best Practices

Άνεμος Ανανέωσης

Ad example
  • υγεία
  • οικονομία
  • εργασία
  • αλληλεγγύη
  • πράσινη καινοτομία
  • κοινωνική οικονομία
Βρίσκεστε εδώ:Αρχική / κοινωνική οικονομία / Η διακήρυξη του Toledo 2020 για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία / Toledo Declaration 2020 on the Social and Solidarity Economy

Η διακήρυξη του Toledo 2020 για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία / Toledo Declaration 2020 on the Social and Solidarity Economy

28 Απριλίου, 2021 by Nikos Chrysogelos Αφηστε σχολιο

Η διακήρυξη του Toledo 2020 για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία

Στις 4 Δεκεμβρίου 2020, η ισπανική κυβέρνηση διοργάνωσε την Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την Κοινωνική Οικονομία για μια χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη και δίκαιη ανάκαμψη. Αυτή η σύνοδος κορυφής ήταν η κύρια δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ισπανικής Προεδρίας το 2020 της Επιτροπής Παρακολούθησης της Διακήρυξης του Λουξεμβούργου,  Monitoring Committee for the Luxembourg Declaration, μια ομάδα κρατών μελών της ΕΕ – εκπροσωπούμενη από υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και άλλους υψηλού επιπέδου αξιωματούχους – που συμμετείχαν δεσμεύτηκαν για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεδομένου ότι αποτελεί παράδοση από το 2017, η Ισπανική Προεδρία όρισε την πόλη του Τολέδο ως πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Οικονομίας 2020, μετά το Στρασβούργο (2019), το Μάριμπορ (2018) και τη Μαδρίτη (2017).

Ποιος ήταν παρών και ποιος υπέγραψε τη Διακήρυξη;

Η σύνοδος διοργανώθηκε από την κα Yolanda Díaz, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Ισπανίας, και συγκέντρωσε υψηλού επιπέδου υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, όπως: ο Ευρωπαίος Επίτροπος Nicolas Schmit, η Ιταλίδα Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Nunzia Catalfo, η Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας για την Κ.ΑΛ.Ο (SSE) Olivia Grégoire , o Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης της Πορτογαλίας Gabriel Bastos, o Υφυπουργός της Σλοβακίας Boris Ažaltovič, o Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurría, o Γενικός Διευθυντής της ILO Guy Ryder, o Πρόεδρος της “Social Economy Europe” και Πρόεδρος της CEPES, Juan Antonio Pedreño, ο οποίος και μίλησε εξ ονόματος της κοινότητας της κοινωνικής οικονομίας. Υπάλληλοι υψηλού επιπέδου άλλων κρατών μελών της ΕΕ, όπως: Αυστρία, Ιρλανδία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Βουλγαρία, Λετονία, Ρουμανία, Λουξεμβούργο και Σλοβενία ​​συμμετείχαν επίσης στη Σύνοδο Κορυφής μαζί με εκπροσώπους των ισπανικών περιοχών όπως η Extremadura και η Valencia

19 χώρες υπογράφουν την Διακήρυξη

Ως συμπέρασμα της Διάσκεψης Κορυφής, η Διακήρυξη του Τολέδο για την Κοινωνική Οικονομία και την Αλληλεγγύη ως βασικός μοχλός για ένα χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμο μέλλον (Toledo Declaration on The Social and Solidarity Economy as a key driver for an inclusive and sustainable future) υιοθετήθηκε με την υποστήριξη 19 κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία ​​και Ισπανία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στα Αγγλικά εδώ.

Ακούστε εδώ το SEE podcast Social Economy #Talk – επεισόδιο 4 που αναλύει τη Σύνοδο Κορυφής του Τολέδο και τα κύρια ορόσημα για την κοινωνική οικονομία το 2020.

Toledo declaration
Οι χώρες που υπογράφουν την Διακήρυξη του Τολέδο

Η Διακήρυξη του Toledo

Πριν από πέντε χρόνια, σε ένα πρωτοφανές ορόσημο, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα να προωθήσουν την κοινωνική και αλληλεγγύη οικονομία ως βασικό μοχλό οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, όπως αντικατοπτρίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 7ης Δεκεμβρίου 2015. Η αλλαγή που κατέστη δυνατή με την εν λόγω συμφωνία οδήγησε έξι κράτη μέλη της ΕΕ να συγκροτήσουν ομάδα για να διασφαλίσουν την εφαρμογή της και να εγκρίνουν την Διακήρυξη του Λουξεμβούργου για την κοινωνική οικονομία. Η υπογραφή αυτής της Διακήρυξης σηματοδότησε μια αποφασιστική στιγμή στο ταξίδι προς μια μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή στην ΕΕ, που αντιπροσωπεύει τη σταθερή υποστήριξη μιας βασικής ομάδας κυβερνήσεων της ΕΕ για την προώθηση και ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλεγγύης Οικονομίας.

Αυτή την πρώτη Διακήρυξη, που υπεγράφη στο Λουξεμβούργο, ακολούθησε η Διακήρυξη της Μπρατισλάβα (2016), η Διακήρυξη της Λιουμπλιάνα (2017), η Διακήρυξη της Μαδρίτης (2017) και το Μανιφέστο του «Συμφώνου για τον Αντίκτυπο» του Παρισιού (2019). Κατά την ίδια περίοδο, ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών μελών προσχώρησε στο έργο της Επιτροπής Παρακολούθησης της Διακήρυξης του Λουξεμβούργου, η οποία είχε σκοπό να εξασφαλίσει την επίτευξη ενός πρωταρχικού στόχου: την αναγνώριση της Κοινωνικής και Αλληλεγγύης Οικονομίας ως θεμελιώδους μοχλού της Ευρωπαϊκή και Διεθνούς πολιτικής ατζέντας. Παράλληλα, η Κοινωνική και Αλληλεγγύη Οικονομία έχει παγιώσει το ρόλο της ως ουσιαστικός μοχλός αλλαγής και βιωσιμότητας στις κοινωνίες μας, για να οικοδομήσουμε ένα αξιοπρεπές μέλλον για όλους τους ανθρώπους και τα εδάφη της Ευρώπης.

19 EU Member States adopt Toledo Declaration on Social and Solidarity  Economy | Social Economy Europe

Η απόσταση που έχει διανυθεί μέχρι στιγμής δείχνει ότι ο ανοιχτός διάλογος μεταξύ χωρών και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς – συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και την Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Κοινωνική Οικονομία και την Αλληλεγγύη (UNTFSSE) – είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο για κίνηση προς τα εμπρός.

Χάρη στις συνδυασμένες προσπάθειες και την αφοσίωση πολλών από τους ανθρώπους και τους θεσμούς που εκπροσωπούνται σε αυτήν τη Διακήρυξη μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα για ένα οικοσύστημα Ευρωπαϊκής Κοινωνικής και Αλληλεγγύης που είναι στον δρόμο να ενοποιηθεί. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία, το οποίο προετοιμάζεται προς έγκριση το 2021, αντικατοπτρίζει την πολιτική βούληση για αναγνώριση και υποστήριξη της Οικονομικής Κοινωνικής και Αλληλεγγύης. Σε αυτές τις περιόδους οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών, το ενδιαφέρον για την Κοινωνική και Αλληλεγγύη Οικονομία που επιδεικνύεται από ανθρώπους, οντότητες, συνδικάτα, δημόσιες διοικήσεις, κυβερνήσεις, άλλους παράγοντες του οικοσυστήματος και άλλους κοινωνικούς παράγοντες των οποίων η καθημερινή εργασία καθιστά δυνατή μας την πορεία προς τα εμπρός, προς ένα κοινό μέλλον.

Εδώ και δεκαετίες, η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία έχει προωθήσει τον μετασχηματισμό οικονομικών μοντέλων, προωθώντας την υπεθυνότητα μεταξύ τους και ως προς τον πλανήτη και την αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπων και γενεών ως βασικών αξιών για τη δημιουργία επιχειρήσεων και την οικοδόμηση μιας οικονομίας με κέντρο τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Αυτές οι αξίες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των αρχών δράσης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, οι οποίες περιλαμβάνουν την ιεράρχηση των ανθρώπων και των κοινωνικό στόχων έναντι του κεφαλαίου, την επανεπένδυση της πλειονότητας των κερδών πίσω στον ίδιο τον οργανισμό για να εγγυηθεί τη βιωσιμότητά του, παρέχοντας υπηρεσίες στους ανθρώπους που εργάζονται για αυτόν και στις τοπικές κοινότητες, και συμβάλλοντας ενεργά στην κοινωνική καινοτομία.

Αυτές οι αξίες και οι αρχές δράσης συμβάλλουν – μέσω περισσότερων από 2,8 εκατομμυρίων εταιρειών και οντοτήτων, 13,6 εκατομμυρίων αμειβόμενων θέσεων εργασίας και άνω των 232 εκατομμυρίων μελών – στην ευημερία των ανθρώπων, των κοινοτήτων και των εδαφών, δημιουργώντας περίπου το 8% του ΑΕΠ της ΕΕ. Οι οντότητες και άλλες κοινωνικές επιχειρήσεις της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας έχουν βαθιές ρίζες στις περιοχές και τις κοινότητές τους, καθιστώντας τις απαραίτητο χαρακτηριστικό των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών και είναι δύσκολο να μετεγκατασταθούν . Λόγω τέτοιων δεσμών, αυτές οι οντότητες έχουν πλήρη επίγνωση των ορίων στους φυσικούς πόρους του περιβάλλοντός τους και, ως εκ τούτου, συμβάλλουν στην προοδευτική απαλλαγή από την οικονομία του άνθρακα, προς ένα μέλλον κλιματικά ουδέτερο και προς μια δίκαιη μετάβαση. Η Ευρώπη έχει δεσμευτεί για τη μετασχηματιστική δύναμη των κοινωνικών επιχειρήσεων υπό την ηγεσία των πολιτών με ένα μετασχηματιστικό και καινοτόμο πνεύμα, όπως αντικατοπτρίζεται στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Επιπλέον, η προοδευτική ψηφιοποίηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας βάσει μοντέλων που βασίζονται στην προσβασιμότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη αποτελεί ουσιαστικό μοχλό για την υποστήριξη της ενοποίησης και της εδαφικής τους ρίζες.

Ως αποτέλεσμα της δέσμευσής της απέναντι στους ανθρώπους και τις περιοχές, η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και οι οντότητές της συμβάλλουν ενεργά στην κοινωνική συνοχή. Η συμπερίληψη ευάλωτων ατόμων και ομάδων, η ορατότητα και η ενδυνάμωση των γυναικών ως παραγόντων αλλαγής, η δέσμευση για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, η εφαρμογή ίσων συνθηκών μεταξύ γυναικών και ανδρών και η έμφαση που δίνεται στη συμμετοχή των ανθρώπων προσφέρουν μια ματιά στους μελλοντικούς ορίζοντες για μια Ευρώπη στην οποία η ευημερία, η δικαιοσύνη και η καινοτομία πηγαίνουν χέρι-χέρι.

Οι οντότητες της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας δεν υπάρχουν μόνο σε όλους τους οικονομικούς τομείς, αλλά βρίσκονται επίσης στην πρωτοπορία της καινοτομίας σε τομείς που είναι ζωτικής σημασίας για τον μετασχηματισμό των σημερινών μοντέλων παραγωγής, όπως η αγρο-οικολογία και τα υγιή συστήματα τροφίμων, οι υπηρεσίες φροντίδας, ο πολιτισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποτελεσματική και προσιτή στέγαση.

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία έχει δείξει υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας, δημιουργώντας αξιοπρεπείς και ποιοτικές θέσεις εργασίας ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελούν έναν ουσιαστικό πυλώνα από τον οποίο θα ξεκινήσει η εκ νέου οικοδόμηση της Ευρώπης, υποστηρίζοντας την κοινωνική καινοτομία και τη διάδοσή της σε ολόκληρη την επικράτεια μαζί με ανθεκτικά οικονομικά συστήματα.

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος όχι μόνο στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης αλλά και στην εφαρμογή της Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) για το 2030. Το μοντέλο ανθρώπινης και οικονομικής ανάπτυξης που ευνοείται από την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία ενσωματώνει το πνεύμα αυτής της Ατζέντας. Οι στόχοι που επιδιώκονται από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) αντικατοπτρίζουν τις αξίες της ευθύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης που χαρακτηρίζουν την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, καθώς και τη σημασία της ευημερίας, της αξιοπρεπούς εργασίας και της ενεργού συμμετοχής των ανθρώπων. Επιπλέον, η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία διαδραματίζει ρόλο στην τοπικοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ριζώνοντας σε περιοχές και προωθώντας τις πολυμερείς συνεργασίες που απαιτούνται για την παροχή καινοτόμων απαντήσεων στις σύνθετες και αυξανόμενες ανάγκες των κοινοτήτων.

Μαζί με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διασφάλιση της παρακολούθησης της ατζέντας της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας από τα κράτη μέλη, ο ορισμός μιας συγκεκριμένης πόλης (μικρότερης ή μεγαλύτερης) κάθε χρόνο ως ευρωπαϊκής πρωτεύουσας της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας υπογραμμίζει τη σημασία των τοπικών κοινοτήτων και εδαφών. Μετά από τρεις άλλες πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, εδώ στην πόλη του Τολέδο – ένα σύμβολο κατανόησης και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών – οι υπογράφοντες την παρούσα Διακήρυξη δεσμεύονται και παροτρύνουν όλα τα κράτη μέλη, καθώς και ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και οργανώσεις, για:

  1. Αύξηση της ορατότητας και της αναγνώρισης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας μέσω δημόσιων πολιτικών, σχεδίων και συγκεκριμένων δράσεων σε συνεργασία με τους ανθρώπους και τις οντότητες που την απαρτίζουν. Συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να διευκολύνουμε τη συμμετοχή των νέων και των δυνητικά ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων σε συλλογική κοινωνική επιχειρηματικότητα, και να προωθούμε την προηγμένη έρευνα και εκπαίδευση στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία σε όλα τα επίπεδα, ώστε να προωθήσουμε τις αξίες και ευκαιρίες της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στις νέες γενιές.
  2. Προώθηση του μοντέλου οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Συγκεκριμένα, έμφαση στη σημασία της δυνατότητάς της να μπολιάσει άλλα επιχειρηματικά μοντέλα με τις αξίες της, έτσι ώστε να παγιωθεί η κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη και η χρηστή διακυβέρνηση στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.
  3. Υποστήριξη της δημιουργίας οικοσυστημάτων ευνοϊκών για την Κοινωνική και Αλληλεγγύη Οικονομία, προωθώντας τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ δημόσιων διοικήσεων και παραγόντων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την δημιουργία νομικών πλαισίων, προγραμμάτων, σχεδίων και στρατηγικών σε συνεργασία με τους ίδιους τους φορείς ώστε να διασφαλίσει ότι οι κανονιστικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη αυτού του οικοσυστήματος.
  4. Προσπάθεια διασφάλισης της απαραίτητης οικονομικής υποστήριξης για την ενοποίηση μιας βιώσιμης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Συγκεκριμένα, παροτρύνουμε αυτή η επαρκής εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να διατεθεί στους ανθρώπους και στις οντότητες που αποτελούν το οικοσύστημα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και των κεφαλαίων Ανάκαμψης που προβλέπονται στο Next Generation EU instrument.
  5. Αναγνώριση του κριτικό ρόλο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομία ως κρίσιμου καθοδηγητή στην διαμόρφωση μιας βιώσιμης, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιης μετά την COVID 19 ανάκαμψης σε όλη την Ευρώπη, όπως έχουν ήδη κάνει ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί. Ιδιαίτερα, είναι απαραίτητο να ενθαρρυνθούν πρωτοβουλίες για τη διατήρηση των αρχικά τοπικών οικοσυστημάτων Κοινωνικής και Αλληλεγγύης Οικονομίας μακροπρόθεσμα, και για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και πρακτικών μεταξύ των φορέων της Κοινωνικής και Αλληλεγγύης Οικονομίας και άλλων κοινωνικοοικονομικών παραγόντων.
  6. Συμβολή στη διεθνή επέκταση της Κοινωνικής και Αλληλεγγύης Οικονομίας. Ιδιαίτερα, υποστηρίζοντας τη διεθνοποίηση τις οντότητες της Κοινωνικής και Αλληλεγγύης Οικονομίας σύμφωνα με μοντέλα ενδογενούς ανάπτυξης, αυξάνοντας το προφίλ τους σε επίσημες πολυμερείς και διμερείς θεσμικές σφαίρες, και προωθώντας τη γνώση και εμπειρία ανταλλαγών μεταξύ παραγόντων από αυτό το οικοσύστημα και από άλλες περιοχές και τομείς. Είναι, επίσης, προτεραιότητα η θέσπιση Ψηφίσματος (Resolution) του ΟΗΕ για Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία που αναγνωρίζει και προωθεί αυτές τις επιχειρήσεις και οντότητες στη συμβολή τους σε οικονομίες βιώσιμες και χωρίς αποκλεισμούς με θετικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και τον πλανήτη.
  7. Δημιουργία και διατήρηση μηχανισμών συνεργασίας και διαλόγου υψηλού επιπέδου για τον συντονισμό δράσεων που υποστηρίζουν την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, προωθώντας την κοινωνική καινοτομία και την καινοτόμο δημόσια πολιτική. Συγκεκριμένα, ενθαρρύνουμε τη συνεργασία με την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία για να την προωθήσουμε ως πρότυπο για το μέλλον, ένα μοντέλο με τη δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων πληθυντικών οικονομιών για βιώσιμες, ισότιμες και δίκαιες κοινωνίες
EoaT4BYXcAEEoAf
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Toledo Declaration 2020 “The Social and Solidarity Economy as a key driver for an inclusive and sustainable future”

On the 4th December 2020, the Spanish Governmen organised the International Summit on Social Economy for an Inclusive, Sustainable and Fair Recovery. 

This summit was the main activity held in the framework of the Spanish Presidency in 2020 of the Monitoring Committee for the Luxembourg Declaration, a group of EU Member States -represented by Ministers, Deputy Minister and other high-level officials- engaged in the promotion of the social economy across the European Union. As it has been a tradition since 2017, the Spanish Presidency designated the city of Toledo as European Social Economy Capital 2020, following Strasbourg (2019), Maribor (2018) and Madrid (2017). 

Who was present, and who signed the Declaration?

The summit was hosted by Ms. Yolanda Díaz, Minister of Labour and Social Economy of Spain, and gathered high-level policy-makers as European Commissioner Nicolas Schmit, Italian Minister of Labour and Social Policy Nunzia Catalfo, French State Secretary for SSE Olivia Grégoire, Portuguese State Secretary for Social Security Gabriel Bastos, Slovak State Secretary Boris Ažaltovič, OECD Secretary General Angel Gurría, ILO Director-General Guy Ryder and Social Economy Europe and CEPES President Juan Antonio Pedreño who delivered a speech on behalf of the social economy community. 

High-level official of other EU Member States as Austria, Ireland, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Germany, Bulgariua, Latvia, Romania, Luxembourg and Slovenia also participated in the Summitt alongside with representatives of Spanish regions as Extremadura and Valencia. 

As a conclusion of the Summit, the Toledo Declaration on The Social and Solidarity Economy as a key driver for an inclusive and sustainable future was adopted with the support of 19 EU Member States, which are: Austria, Belgium, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, France, Greece, Ireland, Italy, Latvia, Luxembourg, Malta, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, and Spain.

You can watch the full event in English here.

Listen here to SEE podcast Social Economy Talks- episode 4 analysing the Toledo Summit and the main milestones for the social economy in 2020.

Toledo declaration

Toledo Declaration 2020 “The Social and Solidarity Economy as a key driver  for an inclusive and sustainable future”

Toledo Declaration

The Toledo Declaration on Social Economy as a key driver for an inclusive future, shows a wide support from 19 European Member States to all social economy business models -coops, mutuals, associations, foundations, social enterprises and other forms- as a driver of economic and social progress, as way to channel collective action to generate common solutions to common challenges and create new opportunities. This is the moment of the social economy, the moment to grow beyond our current boundaries, to expand all over the EU and the world, as a driver of sustainable development. A strong message for 2021, the year in which we have to build an effective European Action Plan for the Social Economy.Juan Antonio Pedreño, President of SEE and CEPES.

Five years ago, in an unprecedented milestone, the Member States of the European Union unanimously agreed to promote the Social and Solidarity Economy as a key driver of economic and social development, as reflected in the Conclusions of the Council of the European Union of 7 December 2015. The change made possible by said agreement led six EU Member States to form a group to ensure its implementation, and to adopt the Luxembourg Declaration on the Social Economy. The signing of that Declaration marked a decisive moment in the journey towards greater economic, social and territorial cohesion in the EU, representing the firm support of a core group of EU Governments for the promotion and development of the Social and Solidarity Economy.

This first Declaration, signed in Luxembourg, was followed by the Bratislava Declaration (2016), the Ljubljana Declaration (2017), the Madrid Declaration (2017) and the Paris “Pact for Impact” Manifesto (2019). Over this same period, a growing number of Member States have joined the work of the Monitoring Committee of the Luxembourg Declaration, whose purpose was to ensure the achievement of one primary goal: the recognition of the Social and Solidarity Economy as a fundamental driver of the European and international political agenda. In parallel, the Social and Solidarity Economy has consolidated its role as an essential driver of change and sustainability in our societies, seeking to build a decent future for all the people and territories of Europe.

The distance covered together so far shows that open dialogue between countries and with the European Commission, the European Parliament, the Council, the European Committee of the Regions and other European and international institutions—including the European Economic and Social Committee (EESC), the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), the International Labour Organization (ILO) and the United Nations Task Force of the Social and Solidarity Economy (UNTFSSE)—is an essential element for moving forward.

It is thanks to the combined efforts and dedication of many of the people and institutions represented in this Declaration that we are able to speak today of a European Social an Solidarity Economy ecosystem that is on its way to becoming consolidated. The European Action Plan for the Social Economy, currently being prepared for approval in 2021, reflects the political will to recognize and support the Social and Solidarity Economy. In these times of economic and social difficulties, the interest in the Social and Solidarity Economy demonstrated by people, entities, unions, public administrations, governments, other agents of the ecosystem and other social actors whose daily work makes it possible is driving us forward towards a shared future.

For decades now, the Social and Solidarity Economy has promoted the transformation of economic models, championing responsibility towards each other and towards the planet and solidarity between people and generations as essential values for creating enterprises and building a people- and planet-centred economy. These values comprise the cornerstone of the action principles of the Social and Solidarity Economy, which include prioritizing people and social aim over capital, reinvesting the majority of profits back into the organization itself to guarantee its sustainability, rendering services to the people who work for it and to local communities, and actively contributing to social innovation.

These values and action principles contribute—through more than 2.8 million companies and entities, 13.6 million paid jobs, and over 232 million members—to the well-being of people, communities and territories, generating approximately 8% of EU GDP. Social and Solidarity Economy entities and other social enterprises have deep roots in their territories and communities, making them an essential feature of local economies and societies and difficult to delocalize. Because of such ties, these entities are fully aware of the limits to the natural resources of their environments, and therefore contribute to the progressive decarbonization of the economy towards a climate neutral future and a just transition. Europe is committed to the transformative power of citizen-led social enterprises with a transformative and innovative spirit, as reflected in the European Pillar of Social Rights and the European Green Deal. Moreover, the progressive digitalization of Social and Solidarity Economy enterprises pursuant to models based on accessibility, collaboration and solidarity constitutes an essential driver for underpinning their consolidation and territorial
roots.

As a result of its commitment to people and territories, the Social and Solidarity Economy and its entities make an active contribution to social cohesion. The inclusion of vulnerable individuals and groups, the visibility and empowerment of women as agents of change, the commitment to creating quality jobs, the implementation of equal conditions between women and men and the emphasis placed on the participation of people offer a glimpse of future horizons for Europe in which well-being, justice and innovation go hand in hand.

Social and Solidarity Economy entities are not only present in all economic sectors, they are also at the vanguard of innovation in sectors that are vital to the transformation of current production models, such as agroecology and healthy food systems, care services, culture, renewable energy and efficient and affordable housing.

The Social and Solidarity Economy has demonstrated a high level of resilience, generating decent and quality jobs even in times of economic crisis. This is why the Social and Solidari Economy constitutes an essential pillar from which to begin to rebuild Europe, supporting social innovation and its diffusion throughout the territory together with resilient economic systems.

The Social and Solidarity Economy is an indispensable ally not only in the long-term economic recovery of Europe but also in the implementation of the Sustainable
Development Goals (SDGs) for 2030. The human and economic development model favoured by the Social and Solidarity Economy embodies the spirit of that Agenda. The aims pursued by the SDGs echo the values of responsibility, equality and solidarity that characterize the Social and Solidarity Economy, as well as the importance of well-being, decent jobs, and the active participation of people. Moreover, the Social and Solidarity Economy plays a role in localizing SDGs, taking root in territories and fostering the multistakeholder partnerships needed to provide innovative responses to the complex and growing needs of communities.

Together with the efforts made to ensure the monitoring of the Social and Solidarity Economy agenda by Member States, the designation of a specific city or large town each year as the European capital of the Social and Solidarity Economy underscores the importance of local communities and territories. In the wake of three other European Social Economy capitals, here in the city of Toledo—a symbol of understanding and peaceful coexistence between different cultures—the signatories of this Declaration commit to and urge all Member States, as well as European and international institutions and organizations, to:

  1. Raise the visibility and recognition of the Social and Solidarity Economy through public policies, plans and specific actions in collaboration with the people and entities that comprise it. In particular, it is essential that we make it easier for young people and potentially vulnerable and marginalized groups to engage in collective
    social entrepreneurship, and that we promote advanced research and education in the Social and Solidarity Economy at all levels so as to promote the values and the
    opportunities of the Social and Solidarity Economy to new generations.
  2. Promote the economic, social and environmental development model of the Social and Solidarity Economy. Specifically, stress the significance of its potential for crosspollination with other business models with its values so as to consolidate social and environmental responsibility and good governance in the economic and business sphere.
  3. Support the generation of ecosystems favourable to the Social and Solidarity Economy, fostering the creation of synergies between public administrations and
    Social and Solidarity Economy agents. This may include creating legal frameworks, programmes, plans and strategies in collaboration with the entities themselves to
    ensure that regulatory conditions are favourable to the development of this ecosystem.
  4. Seek to ensure the necessary financial support is in place for the consolidation of a viable and sustainable Social and Solidarity Economy. In particular, we urge that
    sufficient national and European funding be made available to the people and entities that comprise the Social and Solidarity Economy ecosystem, including the use
    of European funds from the 2021-2027 Multiannual Financial Framework and of the recovery funds envisaged in the Next Generation EU instrument.
  5. Recognize the critical role of the Social and Solidarity Economy as a crucial driver in shaping a sustainable, inclusive and just post-COVID 19 recovery throughout
    Europe, as some international bodies have already done. In particular, it is essential to encourage initiatives for sustaining incipient local Social and Solidarity Economy ecosystems in the long term, and for the transfer of know-how and practices between agents of the Social and Solidarity Economy and other socioeconomic agents.
  6. Contribute to the international expansion of the Social and Solidarity Economy. In particular, by supporting the internationalization of Social and Solidarity Economy
    entities pursuant to endogenous development models, by raising their profile in official multilateral and bilateral institutional spheres, and by promoting knowledge
    and experience exchanges between agents from this ecosystem and from other areas and sectors. It is also a priority to establish a UN Resolution on the Social and
    Solidarity Economy that recognizes and promotes these enterprises and entities in their contribution to inclusive and sustainable economies with positive effects for
    people and the planet.
  7. Generate and maintain high-level cooperation and dialogue mechanisms to coordinate actions supporting the Social and Solidarity Economy, promoting social
    innovation and innovative public policy. In particular, we encourage collaboration with the Social and Solidarity Economy in the framework of the European Action Plan for the Social Economy to promote it as a model for the future, a model with the potential to generate more plural economies for sustainable, egalitarian and just
    societies.

Ανηκει στην κατηγορια:κοινωνική οικονομία επισημασμένο με:Toledo Declaration, Διακήρυξη Τολέδο, κοινωνική οικονομία

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρχική Πλευρική Στήλη

  • Facebook

Αλληλεγγύη

Ρατσισμός, ξενοφοβία και διακρίσεις βλάπτουν την υγεία / Racism, xenophobia and discrimination are fundamental determinants of health

17 Δεκεμβρίου, 2022 By Nikos Chrysogelos

Ρατσισμός, ξενοφοβία και διακρίσεις βλάπτουν την υγεία «Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και οι διακρίσεις είναι θεμελιώδεις καθοριστικοί παράγοντες της … [διάβασε περισσότερο...] about Ρατσισμός, ξενοφοβία και διακρίσεις βλάπτουν την υγεία / Racism, xenophobia and discrimination are fundamental determinants of health

Στην Skellefteå το βραβείο πόλης προσβάσιμης σε άτομα με αναπηρίες /Skellefteå city accessible to persons with disabilities

19 Φεβρουαρίου, 2023 By Nikos Chrysogelos

Στην Skellefteå το βραβείο πόλης προσβάσιμης σε άτομα με αναπηρίες Η σουηδική πόλη Skellefteå παρέλαβε το 2023 Access City Award ως αναγνώριση της … [διάβασε περισσότερο...] about Στην Skellefteå το βραβείο πόλης προσβάσιμης σε άτομα με αναπηρίες /Skellefteå city accessible to persons with disabilities

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλαγή νοοτροπίας για τα Δικαιώματα ατόμων με αναπηρία / European Parliament adopts report on equal rights for persons with disabilities

15 Δεκεμβρίου, 2022 By Nikos Chrysogelos

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλαγή νοοτροπίας για τα Δικαιώματα ατόμων με αναπηρία Σε έκθεση που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την … [διάβασε περισσότερο...] about Ευρωκοινοβούλιο: Αλλαγή νοοτροπίας για τα Δικαιώματα ατόμων με αναπηρία / European Parliament adopts report on equal rights for persons with disabilities

Ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας /Recognition of cooperatives in the European Care Strategy package

15 Δεκεμβρίου, 2022 By Nikos Chrysogelos

Ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο εγγράφων … [διάβασε περισσότερο...] about Ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας /Recognition of cooperatives in the European Care Strategy package

Δεξιότητες κοινωνικής επιχειρηματικότητας για νεαρούς φροντιστές ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας / Social Entrepreneurship Skills to Young CAREgivers of people with chronic Illness

20 Νοεμβρίου, 2022 By Nikos Chrysogelos

Δεξιότητες κοινωνικής επιχειρηματικότητας για νεαρούς φροντιστές ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας Χιλιάδες άνθρωποι αναλαμβάνουν τον ρόλο του … [διάβασε περισσότερο...] about Δεξιότητες κοινωνικής επιχειρηματικότητας για νεαρούς φροντιστές ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας / Social Entrepreneurship Skills to Young CAREgivers of people with chronic Illness

Περισσότερα άρθρα αυτής της κατηγορίας

Εργασία

Tα κύματα καύσωνα προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, δείχνει νέα έρευνα/ Heat Waves, an Increased Risk for Heart Problems, New Research Shows

23 Ιουνίου, 2024 από Nikos Chrysogelos Αφηστε σχολιο

Tα κύματα καύσωνα προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, δείχνει νέα έρευνα Άλλες … [διάβασε περισσότερο...] about Tα κύματα καύσωνα προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, δείχνει νέα έρευνα/ Heat Waves, an Increased Risk for Heart Problems, New Research Shows

WELCOMMON HOSTEL: Βιώσιμος τουρισμός, προσβασιμότητα, συμπερίληψη, εργασιακή ένταξη /Sustainable tourism, accessibility, inclusiveness, job integration, social economy and innovation

12 Σεπτεμβρίου, 2023 από Nikos Chrysogelos Αφηστε σχολιο

WELCOMMON HOSTEL: Βιώσιμος τουρισμός, προσβασιμότητα, συμπερίληψη, εργασιακή ένταξη Η κοινωνική … [διάβασε περισσότερο...] about WELCOMMON HOSTEL: Βιώσιμος τουρισμός, προσβασιμότητα, συμπερίληψη, εργασιακή ένταξη /Sustainable tourism, accessibility, inclusiveness, job integration, social economy and innovation

Διακήρυξη των φιλικών στον τουρισμό πόλεων για πιο υπεύθυνο μοντέλο / 10 principles on a more sustainable impact of tourism

13 Σεπτεμβρίου, 2022 από Nikos Chrysogelos Αφηστε σχολιο

Διακήρυξη των φιλικών στον τουρισμό πόλεων για πιο υπεύθυνο μοντέλο 10 αρχές για το πώς οι πόλεις … [διάβασε περισσότερο...] about Διακήρυξη των φιλικών στον τουρισμό πόλεων για πιο υπεύθυνο μοντέλο / 10 principles on a more sustainable impact of tourism

To βίντεο από την διαδικτυακή εκδήλωση Πράσινη Συμφωνία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα / EU Green Deal and the Greek Green Deal”

21 Δεκεμβρίου, 2021 από Nikos Chrysogelos Αφηστε σχολιο

To βίντεο από την διαδικτυακή εκδήλωση Πράσινη Συμφωνία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα EU Green Deal … [διάβασε περισσότερο...] about To βίντεο από την διαδικτυακή εκδήλωση Πράσινη Συμφωνία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα / EU Green Deal and the Greek Green Deal”

Διαδικτυακή εκδήλωση: Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για όλους και όλες / Online event: EU Green Deal and the Greek Green Deal

15 Δεκεμβρίου, 2021 από Nikos Chrysogelos Αφηστε σχολιο

EU Green Deal και η Ελληνική Πράσινη Συμφωνία Διαδικτυακή Εκδήλωση "Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη … [διάβασε περισσότερο...] about Διαδικτυακή εκδήλωση: Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για όλους και όλες / Online event: EU Green Deal and the Greek Green Deal

Tags

coronavirus COVID-19 covid19 Social Economy Europe Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Επιχειρήσεις Ευρωκοινοβούλιο Πράσινη Συμφωνία έρευνα αιολικά αλληλεγγύη ανανεώσιμη ενέργεια βιοποικιλότητα γυναίκες δράση για το κλίμα ενέργεια ενεργειακές τιμές ενεργειακή αποτελεσματικότητα ενεργειακή μετάβαση ενεργειακοί συνεταιρισμοί εργασία ευρωπαϊκή ένωση ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ηλιακά ηλιακή ενέργεια καινοτομία καραντίνα κλίμα κλιματική δράση κλιματική κρίση κοινωνική αλληλεγγύη κοινωνική οικονομία κοροναϊός κρίση νεολαία οικονομία περιβάλλον πετρέλαιο ποδήλατο πολιτισμός πράσινη οικονομία πρόσφυγες πόλεις τέχνη υγεία

Footer

Εύχομαι τα καλύτερα γρήγορα

Ως Άνεμος Ανανέωσης θέλουμε την περίοδο του κοροναϊού να ανανεώσουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε για λύσεις στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Η πανδημία και τα μέτρα που έχουν ληφθεί αναδεικνύουν πολλά προβλήματα τα οποία έχουν οι πιο ευάλωτοι, που αντιπροσωπεύουν, όμως, σήμερα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας.
Εργαζόμαστε λοιπόν σε δύο επίπεδα:
• να βοηθήσουμε, με μεταφορά καλών πρακτικών, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και αλληλο-υποστήριξης όχι μόνο όσο διαρκεί το #ΜενουμεΣπίτι αλλά και για την επόμενη μέρα, που θα είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολη για τους περισσότερους,
• να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα επικοινωνίας, διαδικτυακής οργάνωσης συζητήσεων, μαθημάτων και εκδηλώσεων (με έμφαση στις καλλιτεχνικές). Έτσι δημιουργούμε ένα δίκτυο αλληλογνωριμίας και συνεργασιών όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο

Πρόσφατα

  • Tα κύματα καύσωνα προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, δείχνει νέα έρευνα/ Heat Waves, an Increased Risk for Heart Problems, New Research Shows
  • 2023, η θερμότερη χρονιά στη Γη από το 1850 /2023, the warmest year since 1850
  • Η Έκθεση “Κατάσταση οικονομικών προς όφελος της Φύσης 2023” /State of Finance for Nature 2023
  • ΕΟΠ: Η επίτευξη των στόχων της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ έως το 2030 θα είναι δύσκολη / ΕΕΑ:Meeting EU environment policy targets by 2030 will be challenging
  • Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί 1,5°C, πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο / Carbon emissions on track to blow past 1.5°C climate threshold sooner than expected

Search

Tags

coronavirus COVID-19 covid19 Social Economy Europe Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Επιχειρήσεις Ευρωκοινοβούλιο Πράσινη Συμφωνία έρευνα αιολικά αλληλεγγύη ανανεώσιμη ενέργεια βιοποικιλότητα γυναίκες δράση για το κλίμα ενέργεια ενεργειακές τιμές ενεργειακή αποτελεσματικότητα ενεργειακή μετάβαση ενεργειακοί συνεταιρισμοί εργασία ευρωπαϊκή ένωση ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ηλιακά ηλιακή ενέργεια καινοτομία καραντίνα κλίμα κλιματική δράση κλιματική κρίση κοινωνική αλληλεγγύη κοινωνική οικονομία κοροναϊός κρίση νεολαία οικονομία περιβάλλον πετρέλαιο ποδήλατο πολιτισμός πράσινη οικονομία πρόσφυγες πόλεις τέχνη υγεία

Copyright © 2025 · Magazine Pro on Genesis Framework · WordPress · Εισοδος