Η στήριξη των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας από τις κυβερνήσεις κρίσιμη εν μέσω πανδημίας
Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να καταστρέφει ορισμένες χώρες, άλλες φαίνεται να ξεπερνάνε την κρίση. Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δοκιμάζονται και αν μια χώρα εξακολουθεί να αγωνίζεται για να περιορίσει τα κρούσματα ή έχει βρει μια πορεία προς τη χαλάρωση των περιορισμών, είναι γεγονός ότι χωρίς ενεργά μέτρα για εξασφάλιση της επιβίωσης των επιχειρήσεων και της ανάκαμψής τους μετά την πανδημία, οι οικονομίες θα συνεχίσουν να υποφέρουν.
Σε περιόδους κρίσης, η κρατική υποστήριξη είναι επιτακτική για την οικονομική σταθερότητα, την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη. «Ενώ η απομόνωση και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι η σωστή συνταγή για την καταπολέμηση του αντίκτυπου της COVID-19 στη δημόσια υγεία, το ακριβώς αντίθετο απαιτείται για την εξασφάλιση της παγκόσμιας οικονομίας», σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Η συνεχής επαφή και ο στενός συντονισμός είναι το καλύτερο φάρμακο για να διασφαλιστεί ότι ο οικονομικός πόνος που προκαλείται από τον ιό είναι σχετικά βραχύβιος» (Policy Action for a Healthy Global Economy)
Ζητήματα αντίκτυπου
Πριν από την πανδημία, οι επιχειρήσεις με αντίκτυπο ανέφεραν υγιή ανάπτυξη στο τοπίο των μικρών επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο τομέας συνεισέφερε στο ΑΕΠ περίπου 6 δισεκατομμύρια λίρες , ενώ οι μικρές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 44% του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Τώρα, σχεδόν το 42% των μικρών και αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων κινδυνεύουν να αποτύχουν τους επόμενους έξι μήνες, μια εκτίμηση που αφορά σε όλες τις περιοχές. Από την αρχή της κρίσης, περισσότερο από το 70% των νεοσύστατων επιχειρήσεων αναγκάστηκαν να καταγγείλουν τις συμβάσεις με υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και οι ερευνητές στο Χάρβαρντ εκτιμούν ότι σχεδόν 110.000 μικρές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ έκλεισαν μόνιμα μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.
Οι περιθωριοποιημένες και ευάλωτες κοινότητες πλήττονται περισσότερο από την πανδημία COVID-19 και οι κρίσιμοι οργανισμοί κοινωνικού αντίκτυπου που τις υποστηρίζουν κινδυνεύουν. Αυτοί οι οργανισμοί δημιουργούν θέσεις εργασίας, παρέχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, επεκτείνουν την υποστήριξη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και προωθούν καινοτόμες λύσεις σε τοπικά προβλήματα στις ευάλωτες κοινότητες. Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες κατάφεραν να στρέψουν γρήγορα τη δουλειά τους για να απαντήσουν στην πανδημία παράγοντας, παραδείγματος χάρη, ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό ή διανέμοντας είδη παντοπωλείου, όταν οι παραδοσιακές επιλογές ήταν ελλιπείς. Η κρίση έδωσε ώθηση σε τόσο μεγάλη δημιουργικότητα που η UNAIDS ξεκίνησε έναν διαδικτυακό χάρτη καινοτομίας Coronavirus, μια ψηφιακή βάση δεδομένων εκατοντάδων λύσεων από όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της COVID-19. Χωρίς αυτούς τους κοινωνικούς επιχειρηματίες, οι ευάλωτες κοινότητες θα μπορούσαν να στερηθούν βασικές υπηρεσίες.
Παρά τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν διατεθεί από κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, πολύ λίγα από αυτά φτάνουν στον τομέα των κοινωνικών επιχειρήσεων . Αυτό οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη καθοδήγησης σχετικά με το είδος της υποστήριξης που πρέπει να τύχουν οι οργανισμοί κοινωνικού αντίκτυπου και πώς μπορεί να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Οργανισμοί μη χρηματοοικονομικής υποστήριξης όπως το Lex Mundi Pro Bono Foundation, ένα μη κερδοσκοπικό ανεξάρτητο παγκόσμιο δίκτυο δικηγορικών εταιρειών, μπορούν να βοηθήσουν. Το Ίδρυμα Lex Mundi Pro Bono δεσμεύει τις εταιρείες μέλη της Lex Mundi να παρέχουν pro bono νομικές υπηρεσίες σε κοινωνικούς επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο που εργάζονται για να συνεισφέρουν στο κοινό καλό και σε βιώσιμες αλλαγές. Καθώς οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν μέτρα στήριξης που αποσκοπούν στη διάσωση κι ανάκαμψη των εταιρειών, η Lex Mundi ζήτησε από τις εταιρείες-μέλη της να βοηθήσουν στη μείωση της σύγχυσης παρέχοντας ένα σύνολο εργαλείων στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών για 104 κατηγορίες. Αυτή η Έκθεση Κυβερνητικών Μέτρων Υποστήριξης (Government Support Measures Report) παρέχει μια λεπτομερή περίληψη των διαφόρων μέτρων ανακούφισης που έχουν σχεδιαστεί και εφαρμοστεί σε κάθε κατηγορία, εξετάζοντας θέματα όπως τραπεζικά και χρηματοοικονομικά εργαλεία, εργασία και απασχόληση, φόροι και άλλοι σημαντικοί τομείς. Επιτρέπει στους χρήστες να συγκρίνουν πληροφορίες από πολλές χώρες σε προσαρμόσιμη μορφή δίπλα-δίπλα
Χρησιμοποιώντας την έκθεση της Lex Mundi ως φόντο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Ίδρυμα Lex Mundi Pro Bono προσκάλεσαν τρεις δικηγόρους της Lex Mundi από βασικές δραστηριότητες για να συζητήσουν σχετικά με την κυβερνητική υποστήριξη που διατίθεται στις κοινωνικές επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες. Την Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020, η Mariana Arrieta Maza από την Basham, Ringe y Correa, S.C από το Μεξικό, η Paras Shah από την Bowmans από την Κένυα και η Shahana Chatterji από την Shardul Amarchand Mangaldas & Co από την Ινδία, παρουσίασαν μια επισκόπηση των μηχανισμών υποστήριξης στις αντίστοιχες χώρες τους και να απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης σε αυτούς. Το πρόγραμμα ήταν ένα παράδειγμα της βοήθειας που προσφέρθηκε από την COVID Response Alliance for Social Entrepreneurs, μια συμμαχία που περιλαμβάνει περισσότερους από 50 κορυφαίους παγκόσμιους υποστηρικτές των οργανισμών κοινωνικού αντίκτυπου, με επικεφαλής το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις κοινωνικού αντίκτυπου να επιβιώσουν σε αυτήν την κρίση και πέραν αυτής.
Η COVID Response Alliance δημιουργήθηκε τον Μάιο για να βοηθήσει τους κοινωνικούς επιχειρηματίες να έχουν πρόσβαση στη σωστή οικονομική και μη οικονομική υποστήριξη στο επίπεδο και με ρυθμούς που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι οργανισμοί που συμμετέχουν στη Συμμαχία υποστηρίζουν συλλογικά περισσότερους από 17.000 κοινωνικούς επιχειρηματίες σε περισσότερες από 190 χώρες, παρέχοντας οφέλη σε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Η Συμμαχία συγκεντρώνει μακροχρόνιους συμμάχους των επιχειρήσεων κοινωνικού αντίκτυπου, όπως το Schwab Foundation, Ahsoka, Skoll, Echoing Green και πολλούς άλλους για να παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη σε οργανισμούς καθώς αυτοί εργάζονται για να ξεπεράσουν την καταστροφή που επέφερε η COVID-19. Η υποστήριξη περιλαμβάνει αξιολόγηση και ανάδειξη των αναγκών των κοινωνικών επιχειρήσεων. επέκταση της διαθέσιμης χρηματοοικονομικής υποστήριξης, συντονισμός της μη χρηματοοικονομικής υποστήριξης όπως οι κοινωνικές συμβάσεις, οι νομικές υπηρεσίες και η τεχνολογική βοήθεια ·και η προώθηση κοινών επικοινωνιακών προσπαθειών για την υποστήριξη φορολογικών και πολιτικών παρεμβάσεων. Η Συμμαχία χρησιμοποιεί επίσης, μια βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης κεφαλαίων έκτακτης ανάγκης και μη χρηματοοικονομικής υποστήριξης που διατίθεται σε μη κερδοσκοπικούς και κερδοσκοπικούς επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια της COVID-19, που περιέχει παγκόσμιες προσφορές ανακούφισης με κεφαλαία ύψους άνω του 1 τρισεκατομμυρίου USD.
Πολιτικές συστάσεις
Παράλληλα με το να βοηθούν τις κοινωνικές επιχειρήσεις να πλοηγούνται στα διαθέσιμα μέσα υποστήριξης εφόσον υπάρχουν, τα μέλη της Συμμαχίας στηρίζουν επίσης πρωτοβουλίες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση πολιτικής γύρω από τις επιπτώσεις των επιχειρήσεων καθώς οι χώρες υιοθετούν και προσαρμόζουν τους νόμους τους μετά την πανδημία. Αυτή η προσπάθεια κατευθύνεται προς συστάσεις προς τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές και πρακτικές που επιτρέπουν και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων.
Μία τέτοια προσπάθεια από το μέλος της Συμμαχίας Catalyst 2030 είναι η έκθεση Getting from crisis to systems change: Advice for leaders In the time of COVID,: “Από την κρίση στην αλλαγή συστήματος: Συμβουλές για ηγέτες στην εποχή της COVID”. Είναι το αποτέλεσμα τριών μηνών παραγωγικής συνεργατικής δημιουργίας με την συμμετοχή περισσότερων από 1.600 οργανισμών κοινωνικού αντίκτυπου. «Σε αυτήν την εποχή της κρίσης, γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέσα στους επόμενους μήνες από μια μικρή ομάδα ηγετών θα έχουν τεράστιες συνέπειες για όλους μας, ξεκινώντας από το εάν ο επόμενος γύρος οικονομικών μέτρων διάσωσης και ανάκαμψης έρχεται με ουσιαστικές απαιτήσεις για τους δικαιούχους με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας και των ευάλωτων προμηθευτών, την αντιμετώπιση φυλετικών και άλλων ανισοτήτων και τη λειτουργία με πιο πράσινους τρόπους. Αν και αναγνωρίζουμε ότι δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, πιστεύουμε ότι οι ιδέες που παρουσιάζονται μπορούν να βοηθήσουν τους ηγέτες μας να λάβουν καλύτερες και πιο ενημερωμένες αποφάσεις που επιτρέπουν στους κοινωνικούς επιχειρηματίες να διατηρήσουν και να επεκτείνουν τα οφέλη που προσφέρουν για την κοινωνία“.
Η πανδημία αποκάλυψε μια ευαλωτότητα στο οικοσύστημα της κοινωνικής οικονομίας. Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα (αειφορία), οι κοινωνικοί επιχειρηματίες και οι υποστηρικτικοί φορείς πρέπει να συνεργαστούν για την εφαρμογή μια συντονισμένης στρατηγική για τη μακροζωία σε μια πιο πράσινη, πιο περιεκτική οικονομία.
Συμπεράσματα
Η πανδημία COVID-19 θα συνεχίσει να επηρεάζει τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο πολύ μετά την άρση των lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, με τον περιορισμό της ικανότητάς τους να ανταποκρίνονται στην κρίση. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες με κοινωνικό αντίκτυπο παραμένουν αισιόδοξοι και εμπνευσμένοι.
Προκειμένου να σφυρηλατήσουμε την ανάκαμψη κι επιστροφή της οικονομίας μας όπου επικρατεί η υγεία, η εκπαίδευση, οι πόροι και η βιώσιμη ευημερία θα είναι απαραίτητη η ύπαρξη της κοινωνικής οικονομίας. Αυτή η κρίση άνοιξε την πόρτα για μια συστημική αλλαγή πέρα από την πανδημία όπου η κοινωνική επιχείρηση μπορεί να είναι στο κέντρο των εξελίξεων. Εάν το οικοσύστημα της κοινωνικής οικονομίας αξιοποιηθεί αυτή τη στιγμή, η κλίμακα της προόδου θα μπορούσε να είναι διαφορετική σε σχέση με ό,τι παρατηρήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.
—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
Government Support for Social Enterprises Critical Amid a Pandemic Economy
As COVID-19 continues to ravage some countries, others seem to be turning a corner. Governments around the world are being tested, and whether a country is still fighting to contain outbreaks or has found a path toward easing restrictions, without active measures to ensure businesses survive and thrive post-pandemic, economies will continue to suffer.
In times of crisis, government support is imperative to economic stability, confidence, and growth. “While quarantining and social distancing is the right prescription to combat COVID-19’s public health impact, the exact opposite is needed when it comes to securing the global economy,” according to the International Monetary Fund. “Constant contact and close coordination are the best medicine to ensure that the economic pain inflicted by the virus is relatively short-lived.”
Impact Matters
Prior to the pandemic, impact enterprises were reporting healthy growth within the small business landscape. In fact, just in the U.K., the sector was contributing around 6 billion pounds to GDP, while small businesses account for 44 percent of all economic activity in the U.S. Now, close to 42 percent of small and growing businesses are at risk of failing in the next six months, an estimate that is consistent across all regions. Since the beginning of the crisis, more than 70 percent of start-ups have had to terminate contracts with full-time employees, and researchers at Harvard estimate that nearly 110,000 small businesses in the U.S. shut down permanently between March and May.
Marginalized and vulnerable communities are hit hardest by COVID-19 and vital social impact organizations that serve them are at risk. These organizations create jobs, provide access to essential goods and services, extend emergency support, and foster innovative solutions to local problems in underserved communities. Social entrepreneurs were able to quickly pivot their work in response to the pandemic to produce personal protective gear and transform ride-share operations into grocery delivery services when traditional options were in short supply. The crisis spawned so much creativity that the UNAIDS launched an online Coronavirus Innovation Map, a visual database of hundreds of solutions from around the world tackling COVID-19. Without these social entrepreneurs, hard-to-reach communities could be deprived of essential services.
Help is Available
Despite the trillions of dollars of emergency response funds deployed by governments, very little of it is reaching the social impact sector. This is partially due to a lack of guidance around what kind of support social impact organizations might qualify for and how to access it. Nonfinancial support organizations like the Lex Mundi Pro Bono Foundation, an affiliated nonprofit of Lex Mundi’s top-tier independent global law firm network, can help.
The Lex Mundi Pro Bono Foundation engages Lex Mundi member firms to provide pro bono legal services to social entrepreneurs around the world who work to bring about high impact and sustainable change. As governments roll out support measures intended to throw companies a lifeline, Lex Mundi asked its member firms to help cut through the confusion by providing a snapshot of these policies across 104 jurisdictions. This Government Support Measures Report provides a detailed summary of the different relief measures planned and implemented in each jurisdiction, addressing items such as banking and finance, labor and employment, tax, and other important areas. It allows users to compare information from multiple countries in a side-by-side customizable format.
Using Lex Mundi’s Report as a backdrop, the World Economic Forum and the Lex Mundi Pro Bono Foundation convened three Lex Mundi lawyers from key jurisdictions to hold a panel discussion around government support available to social enterprises. On Tuesday, June 30, 2020, Mariana Arrieta Maza from Basham, Ringe y Correa, S.C. in Mexico, Paras Shah from Bowmans in Kenya, and Shahana Chatterji from Shardul Amarchand Mangaldas & Co in India, came together to present an overview of the support mechanisms in their respective countries and answer questions on how to access it. The program was an example of the assistance offered by the COVID Response Alliance for Social Entrepreneurs, an alliance comprising more than 50 leading global supporters of impact organizations, led by the World Economic Forum, to help social impact enterprises maneuver through this crisis and beyond.
The COVID Response Alliance came together in May to help social entrepreneurs access the right financial and nonfinancial support at the level and speed necessary during the pandemic. The global organizations that encompass the Alliance collectively support more than 17,000 social entrepreneurs in more than 190 countries, delivering benefits to an estimated 1.5 billion people.
The Alliance brings together long-time allies of social impact enterprises, like the Lex Mundi Pro Bono Foundation, Schwab Foundation, Ahsoka, Skoll, Echoing Green, and many others to provide holistic support to organizations as they work to rise above the devastation brought about by COVID-19. The support includes assessing and highlighting the needs of social enterprises; expanding available financial backing; coordinating nonfinancial support such as social procurement, legal services, and technological assistance; and advancing joint communication efforts to advocate for fiscal and policy interventions. The Alliance also utilizes covidcap.com, a searchable database of emergency funds and nonfinancial support available to nonprofit and for-profit entrepreneurs during COVID-19, containing global capital relief offerings worth more than USD 1 trillion.
Policy Considerations
Beyond helping social enterprises navigate available support, Alliance members are also driving advocacy initiatives to help shape policy around impact enterprise as countries adopt and adjust their laws post-pandemic. This effort is geared toward urging governments to adopt policies and practices that enable and encourage social enterprises to flourish.
One such effort by Alliance member Catalyst 2030 is the report Getting from crisis to systems change: Advice for leaders In the time of COVID, the result of three months of productive collaborative co-creation by more than 1,600 social impact organizations. “In this time of crisis, we know that decisions made in the next few months by a small group of leaders will have massive consequences for all of us, starting with whether the next round of economic bailouts and stimulus comes with meaningful requirements for beneficiaries to protect jobs and vulnerable suppliers, tackle racial and other inequalities, and operate in greener ways. Though we recognize that we do not have all the answers, we believe the ideas [presented] can help our leaders to [make] more informed decisions [that] enable social entrepreneurs to maintain and expand the benefits they deliver for society.”
The pandemic revealed a vulnerability in the social impact ecosystem. To ensure sustainability moving forward, social entrepreneurs and intermediaries need to work together to implement a coordinated strategy for longevity in a greener, more inclusive economy.
Outlook
COVID-19 will continue to affect businesses around the world long after lockdowns and travel restrictions are lifted. Social enterprises are facing significant challenges, limiting their ability to respond to the crisis. Nevertheless, impact entrepreneurs remain optimistic and inspired. In order to forge a reset of our economy where health care, education, resources, and sustainable livelihoods are prevalent, social impact innovators will be essential. This crisis has opened the door for systemic change beyond the pandemic where social enterprise can be central. If the social impact ecosystem can harness this moment, the scale of progress could be unlike anything seen in decades.
Published in https://www.seechangemagazine.com/government-support-for-social-enterprises-critical-amid-a-pandemic-economy/ by Isis M Bous is the Managing Director of Lex Mundi Pro Bono Foundation
Αφήστε μια απάντηση