Τοπικά Κοινωνικά Πράσινα Σχέδια Δράσης για μικρούς και περιφερειακούς τόπους
1. Τι είναι το πρόγραμμα GRAPE: Συνεργασία για στρατηγικές κοινωνικής και πράσινης ανθεκτικότητας για την προώθηση τοπικών λύσεων σε τοπικά προβλήματα
2. Αποστολή στην πόλη Mirabella (Σικελία). Στην Mirabella Imbaccari οι πρώτες συναντήσεις εργασίας, σύγκριση κοινών προτεραιοτήτων και ανταλλαγή καλών πρακτικών
3. Αποστολή στη Σίφνο: Βαθύτερη ανάλυση των πρωτοβουλιών στις περιοχές των εταίρων του προγράμματος
4. Αποστολή στην πόλη Bonares.
—————————————————————————————————————————
Αναλυτικά
- Πρόγραμμα Grape, Συνεργασία για στρατηγικές κοινωνικής και πράσινης ανθεκτικότητας για την προώθηση τοπικών λύσεων σε τοπικά προβλήματα
Το έργο GRAPE, “Τοπικά Κοινωνικά Πράσινα Σχέδια Δράσης για μικρούς και περιφερειακούς τόπους” που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενιαία αγορά (SMP-COSME), ξεκίνησε τον Μάιο του 2022 και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023. Περιλαμβάνει 4 μικρούς ευρωπαϊκούς δήμους από αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές: Malegno (Ιταλία), Mirabella Imbaccari (Ιταλία), Bonares (Ισπανία), Σίφνος (Ελλάδα). Κάθε Δήμος υποστηρίζεται από έναν τοπικό παράγοντα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (SSE): Sol.Co Camunia (Malegno), Fondazione di Comunità di Messina (Mirabella Imbaccari), COOPINTE (Bonares), Άνεμος Ανανέωσης / Wind of Renewal (Σίφνος). Αυτές οι τοπικές συνεργασίες υποστηρίζονται περαιτέρω από ένα ευρωπαϊκό δίκτυο, το REVES– Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων και Περιφερειών για την Κοινωνική Οικονομία και από το FAECTA, το δίκτυο συνεταιρισμών της Ανδαλουσίας. Επικεφαλής της κοινοπραξίας αυτής είναι το Ίδρυμα της Κοινότητας της Messina / Fondazione di Comunità di Messina (Σικελία, Ιταλία).
Το έργο στοχεύει στον εντοπισμό και την προώθηση ανθεκτικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση οικονομικών, ενεργειακών και κλιματικών κρίσεων σε τοπικό επίπεδο και στην χάραξη μονοπατιών για μια βιώσιμη και δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αναπτύσσοντας τοπικές λύσεις για τις τοπικές ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κοινωνική και η Αλληλέγγυα Οικονομία συμβάλλουν στην «εδαφική ανθεκτικότητα» μέσω του πειραματισμού καινοτόμων λύσεων που βασίζονται στην αλληλεγγύη, κινητοποιώντας τους τοπικούς ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους για να προσαρμοστούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Τρεις φάσεις
Το GRAPE αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις:
– Στην πρώτη, οι εταίροι συμμετέχουν σε τρεις Αποστολές Κοινωνικής Οικονομίας (SEM), την πρώτη στην Mirabella (Ιούλιος 2022), στη συνέχεια στη Σίφνο (Σεπτέμβριος 2022) και στην Bonares (Νοέμβριος 2022). Οι δραστηριότητες μάθησης από ομοτίμους και η ανάλυση μελετών περιπτώσεων / εμπειριών σε τοπικό επίπεδο παρέχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια γόνιμη συνεργασία μεταξύ των εταίρων. Κάθε αποστολή έχει συνεδρίες αφιερωμένες στην παρουσίαση τεχνικών για την κατάρτιση ενός τοπικού Σχεδίου Δράσης και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών στις περιοχές που συμμετέχουν, έτσι ώστε να αναπτυχθούν πιθανές συνέργειες μεταξύ των εταίρων και η δυνατότητα αναπαραγωγής μιας συγκεκριμένης καλής πρακτικής σε διαφορετικές περιοχές
– Κατά τη δεύτερη φάση, οι εταίροι συμμετέχουν στη σύνταξη τοπικών Σχεδίων Δράσης για την κοινωνική και περιβαλλοντική ανθεκτικότητα για κάθε περιοχή εταίρου. Το περιεχόμενο των σχεδίων δράσης προέρχεται από προτάσεις που εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια των Αποστολών, χρησιμοποιούν συμμετοχικές μεθοδολογίες κατά τη σύνταξή τους προκειμένου να συμμετάσχουν τοπικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων των φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και των οργανώσεων της κοιν
ωνίας των πολιτών.
Η τρίτη και τελευταία φάση συνίσταται στη συν-δημιουργία μιας ψηφιακής εργαλειοθήκης που θα βασίζεται στην εμπειρία που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια του έργου και θα λειτουργήσει ως οδηγός για μικρούς Δήμους που ενδιαφέρονται να αναπαράγουν τη διαδικασία που ακολουθούν οι εταίροι κατά την από κοινού διαμόρφωση του Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την πράσινη και κοινωνική μετάβαση και την προώθηση της ανθεκτικότητας των περιοχών.
2. Στη Mirabella Imbaccari οι πρώτες συναντήσεις, συγκρίνοντας κοινές προτεραιότητες και συζητώντας καλές πρακτικές
Η πρώτη Αποστολή Κοινωνικής Οικονομίας στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE πραγματοποιήθηκε στη Σικελία, στον Δήμο Mirabella Imbaccari, από τις 13 έως τις 15 Ιουλίου 2022. Σε αυτήν την Αποστολή – επίσκεψη μελέτης οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν δια ζώσης, όχι μόνο διαδικτυακά, και να αρχίσουν να μοιράζονται εμπειρίες και δεξιότητες. Η αποστολή επικεντρώθηκε γύρω από ορισμένους βασικούς στόχους:
– την εισαγωγική παρουσίαση από τις κοινότητες – εταίρους του προγράμματος των δικών τους δυνατών αλλά και αδύνατων σημείων,
– τον προσδιορισμό κοινών προτεραιοτήτων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σε κάθε κοινότητα,
– την ανταλλαγή υφιστάμενων ή σχεδιαζόμενων καλών πρακτικών,
– την αξιολόγηση συνεργειών και προϋποθέσεων επαναληψιμότητας των προτεινόμενων πρωτοβουλιών και τέλος
– τη συζήτηση των πρώτων στοιχείων για την διαμόρφωση ενός τοπικού Σχεδίου Δράσης.
Της συνάντησης προηγήθηκε η επεξεργασία και η ανταλλαγή κειμένων και υλικού που περιγράφουν την πραγματικότητα σε κάθε κοινότητα, ώστε να διευκολυνθούν οι συγκρίσεις και ανταλλαγές απόψεων. Συγκεκριμένα, τα εισαγωγικά κείμενα περιελάμβαναν μια γενική περιγραφή κάθε πλαισίου και της κοινωνικοοικονομικής δυναμικής του, την παρουσίαση πρωτότυπων δράσεων και τοπικών πρωτοβουλιών για τον μετασχηματισμό με στόχο τη βιωσιμότητα κάθε κοινότητας και μια ανάλυση των εσωτερικών και εξωτερικών δυνατοτήτων και αδυναμιών της.
Κοινά στοιχεία
Η πρώτη μέρα της συνάντησης στην Mirabella ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση των εταίρων και των αντίστοιχων πλαισίων, παρέχοντας στη συνέχεια μια σαφή απεικόνιση των κοινών στοιχείων μεταξύ των διαφορετικών περιοχών. Αυτή η δραστηριότητα επέτρεψε να βρεθούν οι σημαντικές κοινές προτεραιότητες, όπως: προστασία και προώθηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεσματική και βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, υγιές και βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα. Μια τέταρτη προτεραιότητα, που συνδέεται με το θέμα «δίκαιη μετάβαση», έχει προσδιοριστεί ως προτεραιότητα που διαπερνά όλες τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που προβλέπονται στο Σχέδιο Δράσης Κάθε πρωτοβουλία θα πρέπει, δηλαδή, να λαμβάνει υπόψη τον κοινωνικό της αντίκτυπο, ώστε να μην αφήνει κανέναν πίσω, ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Από αυτή την άποψη, ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας είναι ακόμη πιο κρίσιμος για να εξασφαλιστεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με μια τεχνική συνεδρία σχετικά με τον τρόπο σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την κοινωνική και περιβαλλοντική ανθεκτικότητα, με την εισαγωγή ορισμένων βασικών στοιχείων για το σχεδιασμό τους. Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην ξενάγηση σε τοπικές καλές πρακτικές, με παρουσίαση πέντε τοπικών επιχειρήσεων από τον ψηφιακό και τον αγροδιατροφικό τομέα. Έχει αποδειχθεί χρήσιμο να μαθαίνουμε απευθείας από τους τοπικούς φορείς για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για μια μετάβαση προς τη βιωσιμότητα.
Η Αποστολή ολοκληρώθηκε με μια δημόσια συνάντηση, ανοιχτή σε ολόκληρη την κοινότητα της Mirabella Imbaccari, κατά την οποία εξηγήθηκαν οι στόχοι του έργου και τα αναμενόμενα επιτεύγματα.
3. Στη Σίφνο μια βαθύτερη ανάλυση των πρωτοβουλιών στο πεδίο από τους εταίρους
Στις Κυκλάδες, στο νησί της Σίφνου, φιλοξενήθηκε η δεύτερη Αποστολή Κοινωνικής Οικονομίας του προγράμματος GRAPE. Η ανταλλαγή καλών πρακτικών στη Σίφνο και η βαθύτερη ανάλυση των πρωτοβουλιών και των έργων των εταίρων σχετικά με την προστασία και την προώθηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, την αποτελεσματική και βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, το υγιές και βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα ήταν οι στόχοι αυτής της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Η προεργασία για την εκπόνηση τοπικών Σχεδίων Δράσης αναπτύχθηκε περαιτέρω.
Την πρώτη μέρα, οι εταίροι συμμετείχαν σε συναντήσεις ένας-προς-ένας, που οργανώθηκαν προκειμένου να μάθουν περισσότερα από τις πρωτοβουλίες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή και να συζητήσουν τις δυνατότητες αναπαραγωγής καλών πρακτικών από την μία περιοχή στην άλλη. Οι ανταλλαγές μεταξύ εταίρων με παρόμοιες προτεραιότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικές και προσφέρουν σημαντική γνώση. Μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες προέκυψαν κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, περιγράφουμε μερικές από αυτές.
Αναγέννηση, ανακύκλωση και βιώσιμη κινητικότητα
Όσον αφορά την προτεραιότητα «προστασία και ανάδειξη της τοπικής κληρονομιάς», το Κοινοτικό Ίδρυμα Μεσσήνης και ο Δήμος Mirabella Imbaccari μοιράστηκαν με τους υπόλοιπους εταίρους την διαδικασία που οδήγησε στην ανάπλαση και επαναλειτουργία του ιστορικού κτιρίου Palazzo Biscari, το οποίο αποτελεί πλέον κόμβο βιώσιμης ανάπτυξης για την ευρύτερη περιφέρεια.
Προσπαθώντας να επινοήσει λύσεις για ένα υγιές και βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα, ο Δήμος Malegno ξεκίνησε την ανάκτηση των σήμερα εγκαταλελειμμένων εκτάσεων που κάποτε καλλιεργούνταν με αμπέλια, προκειμένου να προστατεύσει το έδαφος από την υδρογεωλογική αστάθεια και να προωθήσει την κοινωνική οικονομία με τη συμμετοχή ενός αγροτικού συνεταιρισμού. που θα καλλιεργεί ελιές και σταφύλια.
Ο Δήμος Bonares παρουσίασε το μακροπρόθεσμο σχέδιό του για βιώσιμη κινητικότητα με στόχο τη μείωση της ρύπανσης και της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων. Όσον αφορά τις πιο ευάλωτες ομάδες, ο Δήμος επεξεργάστηκε ένα μονοετές σχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης που χρησιμοποιεί κοινωνικές πτυχές ως κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων, ευνοώντας έτσι τα άτομα που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία.
Ηλιακά πάνελ, τεχνολογία LED, ξερολιθιές
Όσον αφορά τον πυλώνα «αποτελεσματική και βιώσιμη χρήση των πόρων», οι Δήμοι Mirabella Imbccari, Bonares και Malegno παρουσίασαν τις εμπειρίες τους με στόχο να καταστήσουν τον δημόσιο τομέα πιο πράσινο και πιο αποτελεσματικό. Εγκαταστάθηκαν ηλιακοί συλλέκτες σε κτίρια που ανήκουν στη δημόσια αρχή, προκειμένου να αυξηθεί η αυτοπαραγωγή ενέργειας (Mirabella, Bonares). Τέτοια κτίρια μονώθηκαν για να εξασφαλιστεί υψηλότερη ενεργειακή απόδοση, χρησιμοποιώντας μαλλί προβάτου, που διαφορετικά απορρίπτεται ως απόβλητο (Malegno).
Η τεχνολογία LED χρησιμοποιήθηκε για φωτισμό δημόσιων χώρων για μεγαλύτερη απόδοση και χαμηλότερη κατανάλωση (Bonares).
Ο Δήμος Σίφνου και ο Άνεμος Ανανεώσης μοιράστηκαν με τους άλλους εταίρους το σχέδιό τους για την προστασία των ξερολιθικών, μια δραστηριότητα στο πλαίσιο του προγράμματος SMILO MED που εκπληρώνει τόσο την προτεραιότητα προστασίας και ανάδειξης της τοπικής κληρονομιάς όσο και την προτεραιότητα της αποτελεσματικής χρήσης των φυσικών πόρων καθώς και της εφαρμογής πράσινων λύσεων με βάση τη φύση. Pαρουσιάστηκαν επίσης καλά παραδείγματα βιώσιμης και ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων από το παρελθόν, με προστασία των πηγών, συλλογή του βρόχινου νερού σε στέρνες-δεξαμενές και επανάχρηση του νερού. Επιπλέον, συζητήθηκε το πρόβλημα του υπερ-τουρισμού, τονίζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο μιας ανθρωπικής πίεσης που μπορεί να καταστρέψει το ίδιο το νησί εάν δεν συνοδεύεται από συνειδητή και σεβαστή χρήση των πόρων.
Κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ημερίδα με επίκεντρο την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, την προστασία των ξερολιθιών, των μικρών οικοσυστημάτων – υγροτόπων, την καλλιέργεια τοπικών ανθεκτικών ειδών και τη σοφή διαχείριση των υδατικών πόρων. Σε αυτό το εργαστήριο συμμετείχαν η τοπική κοινότητα. ο Αγροτικός και Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός και αρκετοί εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και κάτοικοι.
Τοπικά Σχέδια Δράσης
Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στην εξήγηση των κύριων φάσεων της κατάρτισης ενός Τοπικού Σχεδίου Δράσης:
- καθορισμός ενός «σημείου αναφοράς» (δηλαδή, τι, θεωρητικά μπορεί να επιτευχθεί),
- προσδιορισμός των αναγκών των τοπικών κατοίκων (ενδιαφερομένων),
- ορισμός ενός ενοποιημένου δείκτη αναφοράς (που λήφθηκε με συνδυασμό των προηγούμενων βημάτων),
- συμμετοχικός σχεδιασμός των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν και
- σύνταξη τοπικού στρατηγικού σχεδίου.
Κάθε εταίρος συνέβαλε στην πρόταση διαφορετικών ειδών δράσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν τοπικά για να καταστούν λειτουργικά τα μεμονωμένα αποσπάσματα: τέτοιες προτάσεις θα επισημοποιηθούν κατά τη διάρκεια της τρίτης αποστολής στο Bonares.
Η αποστολή ολοκληρώθηκε με μια ξενάγηση στο χωριό Φάρος, όπου οι εταίροι επισκέφτηκαν μερικές από τις εμπειρίες διαχείρισης φυσικών πόρων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου της πρώτης ημέρας.
————————————————————————————————————————————————————
Grape, working on social and green resilience strategies for the development of local solutions to local problems;
- About the Project “GRAPE”, working on social and green resilience strategies for the development of local solutions to local problems;
- Mission in Mirabella. Title: In Mirabella Imbaccari the first meetings, comparing shared priorities and good practices;
- Mission in Sifnos. Title: During the mission in Sifnos a deeper analysis of the initiatives in partners’ territories;
- Mission in Bonares.
———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
- Grape, working on social and green resilience strategies for the development of local solutions to local problems
The project GRAPE, Local Social Green Action Plan for small and peripheral territories, in co-financed by the European Commission within the Single Market program (SMP-COSME), it kicked-off in May 2022 and it will end in October 2023. It involves 4 small European Municipalities from rural, mountain and insular areas: Malegno (IT), Mirabella Imbaccari (IT), Bonares (ES), Sifnos (EL). Each Municipality is supported by a local social and solidarity economy (SSE) actor: Sol.Co Camunia (Malegno), Fondazione di Comunità di Messina (Mirabella Imbaccari), COOPINTE (Bonares), Wind of Renewal (Sifnos). These local partnerships are further supported by a European network, REVES- European Network Of Cities And Regions For The Social Economy and by FAECTA, the Andalusian cooperatives’ network. Such Consortium is led by Fondazione di Comunità di Messina.
The project aims at identifying and promoting resilient strategies to tackle economic, energetic and climatic crises at a local level and pave the way to a sustainable and fair green and digital transition, developing local solutions to local needs. In this context, Social and Solidarity-based Economy contribute to the “territorial resilience” through the experimentation of innovative solidarity-based solutions mobilising local stakeholders to cooperate and use their resources to adapt to challenges they are facing.
Three phases
GRAPE developes in three phases. In the first one, partners will be engaged in three Social Economy Mission (SEM), the first one in Mirabella (July 2022), then Sinfos (September 2022) and Bonares (November 2022). Peer-learning activities and case-studies analysis will provide the necessary conditions for a fruitful cooperation among partners. Each Mission will have sessions dedicated to the presentation of techniques for drafting a sound local Action Plan and to the sharing of good practices in the involved territories, so as to allow for possible synergies among partners and the replicability of a specific practice in different territories.
During the second phase, partners will be involved in the drafting of local Action Plans for social and environmental resilience for each partner territory. Action Plans’ contents move stem from suggestions elaborated during the Missions; participative methodologies will be used in their drafting in order to engage local stakeholders, including also Social and Solidarity Economy actors and civil society organizations.
The third and last phase consists in the co-construction of a digital toolkit that moving from the experience gathered during the project, shall work as a guiding manual for small Municipalities interested in replicating the process followed by the partners during the shared drafting of Local Action Plans for the green and social transition and the promotion of the territories’ resilience.
- In Mirabella Imbaccari the first meetings, comparing shared priorities and good practices
The first GRAPE Social Economy Mission took place in Sicily in the Municipality of Mirabella Imbaccari from the 13th to the 15th of July 2022. On this occasion, partners had the chance to meet in person and start sharing experiences and skills. The Mission pivoted around some key objectives: the introduction of the partners communities with their own strengths and weaknesses, the identification of shared priorities for the green and digital transition in each community, the sharing of existing or designed good practices, the evaluation of synergies and replicability conditions of the proposed initiatives and finally the introduction to the first elements for the construction of a local Action Plan.
The two days of meetings were preceded by the elaboration and sharing of documents and materials describing each community, so as to facilitate confrontations. Specifically, introductory documents included a general description of each context and its socio-economic dynamics, the state of the art with respect to local initiatives for the transformation in terms of sustainability of each community and an analysis of their internal and external strengths and weaknesses.
Common elements
The first day was dedicated to the partners’ and respective contexts’ presentation, providing then a clear map of common elements among the different territories. This activity has allowed the partners to find the important shared priorities: protection and promotion of local heritage, efficient and sustainable use of resources, healthy and sustainable agro-food system. A fourth priority, connected to the topic “just and fair transition”, has been identified as a cross-priority: each initiative will have to take into account its social impact so as to leave no-one behind, especially most vulnerable subjects. In this respect, the involvement of the social economy is even more crucial in order to guarantee such result.
The second day started with a technical session on how to draft a Local Action Plans for social and environmental resilience, with the introduction of some key elements for their design. The evening has been dedicated to the tour of local good practices, with a showcase of five local enterprises from the digital and the agro-food sectors. It has proved useful in order to learn directly from local players about challenges and opportunities for a transition towards sustainability.
The Mission ended with an public meeting, open to the whole community of Mirabella Imbaccari, during which the project goals and expected achievements have been explained.
- During the mission in Sifnos a deeper analysis of the initiatives in partners’ territories
Sifnos, in the Cycladic archipelago, hosted the GRAPE second Social Economy Mission. The sharing of good practices in Sifnos and a deeper analysis of partners’ initiatives and projects concerning protection and promotion of local heritage, efficient and sustainable use of resources, healthy and sustainable agro-food system were the goals of this meeting, held from the 20th to the 24th of September. The work for the local Action Plans elaboration further developed.
On the first day, partners were engaged in one-to-one meetings, organized in order to allow every local partnership to catch up individually with the other local partnerships and discuss the chances for the replicability of the various practices proposed. Exchanges among partners with similar priorities were particularly significant. Some very interesting initiatives emerged during these meetings, we describe some of them.
Regeneration, recycling and sustainable mobility
Concerning the priority “protection and promotion of local heritage”, the Community Foundation of Messina and the Municipality of Mirabella Imbaccari shared the process that led to the regeneration and re-functionalisation of the historical building Palazzo Biscari, which is now a sustainable development hub for the territory. Trying to devise solutions for a healthy and sustainable agro-food system, the Municipality of Malegno started the recovery of today abandoned lands once cultivated with vines, in order to protect the soil from hydrogeological instability and promote social economy with the involvement of a farming cooperative which shall cultivate olives and grapes.
The Municipality of Bonares has introduced its long-term plan for sustainable mobility aimed at reducing pollution and consumption of fossil fuels. Concerning the most vulnerable groups, the Municipality devised a one-year plan to foster employment that uses social aspects as evaluation criteria for candidates, thus favouring subjects more in difficulty.
Solar panels, LED technology, stone-walls
Concerning the pillar “efficient and sustainable use of resources”, the Municipalities of Mirabella Imbaccari, Bonares and Malegno have showcased their experiences aimed at making the public sector greener and more efficient. Solar panels were installed on buildings owned by the public authority so as to increase energy self-production (Mirabella, Bonares); such buildings were recovered to ensure a higher energy efficiency using sheep wool, otherwise disposed as waste (Malegno); LED technology was used for public lightning for a higher efficiency and a lower consumption (Bonares).
The Municipality of Sifnos and Anemos Ananeosis / Wind of Renewal shared with the other partners their plan for the protection of dry stone-walls and the activities planned in the frame of SMILO MED project, an activity fulfilling both the priority of protection and promotion of local heritage and the priority of efficient use of natural resources and implementation of green – nature based solutions. Good examples of sustainable and rational management of water resources from the past were also presented, focused on protection of sources, collection of rainwater in cisterns-tanks and reuse of water. Furthermore, the problem of over-tourism was discussed, highlighting the negative impact of anthropic pressure that may destroy the island itself if not accompanied by an aware and respectful use of resources.
During the first day of the meeting a conference was held focusing on the sustainable management of natural resources, especially of water and soil, maintenance of the network of stone walls, protection of small ecosystems and wetlands, cultivation of local seeds which are more resilient. The conference involved the local community, the Farmers and Beekeepers cooperative, several representatives of local civil society organizations and inhabitants
Local Action Plans
The second day was dedicated to the explanation of the main phases in the drafting of a Local Action Plan: defining a “benchmark” (i.e., what, in theory can be achieved); identifying local inhabitants’ needs (stakeholders); definition of a consolidated benchmark (obtained combining the previous steps); participative planning of the actions to take; drafting a local strategic plan.
Each partner gave a contribution in suggesting different kind of actions that should be locally implemented to make the single passages operational: such suggestions will be formalised during the third Mission in Bonares. The Mission ended with a tour in the Faros village, where the partners visited some of the experiences of natural resources’ management discussed during the first-day workshop.
Αφήστε μια απάντηση