Διακήρυξη του Βερολίνου για την εκπαίδευση για την αειφορία
Το Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO για την Εκπαίδευση για την Αειφoρία πραγματοποιήθηκε ως διαδικτυακό συνέδριο από τις 17 έως τις 19 Μαΐου 2021. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την UNESCO σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, και με τη Γερμανική Επιτροπή της UNESCO ως συμβουλευτικό εταίρο.
Μάθετε για τον πλανήτη μας. Πράξη για την αειφορία
- Ο πλανήτης μας και οι κάτοικοί του βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση: η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, οι περιορισμένοι και απερίσκεπτα εκμεταλλευόμενοι φυσικοί πόροι, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και η στάθμη της θάλασσας, η φτώχεια και οι μη βιώσιμες οικονομικές δομές είναι μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις και οι πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο. Τα επιστημονικά στοιχεία είναι σαφή. Για να αποφύγουμε καταστροφικές ανθρώπινες, οικονομικές και περιβαλλοντικές δαπάνες, η υπερθέρμανση του πλανήτη πρέπει να περιοριστεί στους 1,5 ° C και 1 εκατομμύριο είδη, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση, πρέπει να σωθούν.
- Η πανδημία Covid-19 που συνεχίζει να διαταράσσει τη ζωή μας είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για το πώς η ανθρώπινη υγεία συνδέεται άρρηκτα με την υγεία του πλανήτη μας. Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας διασφαλίζει το «ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής της ανθρωπότητας», σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO Audrey Azoulay. Η συνεχιζόμενη κρίση υγείας μας ασκεί πίεση για να σκεφτούμε πώς οδηγούμε τη ζωή μας, πώς ζούμε μαζί, πώς δημιουργούμε τα προς το ζην και πώς ζούμε στον ένα πλανήτη που μοιραζόμαστε. Ενισχύει επίσης τις υπάρχουσες αδυναμίες και αδικίες στα συστήματά μας όπως κάνει ένας μεγεθυντικός φακό. Καθώς η κρίση παρουσιάζει μια ειδική ευκαιρία για αλλαγή πορείας, αυτή η πανδημία παρουσιάζει την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε την καταστροφική πορεία του κλίματος και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης «επανασχεδιάζοντας» τις κοινωνίες μας.
- Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι άρρηκτα συνυφασμένες με κάθε πτυχή των κοινωνιών μας, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών συστημάτων μας. Επομένως, ο επανασχεδιασμός των κοινωνιών μας εντός των οικολογικών ορίων του «ενός πλανήτη που ζει» θα απαιτήσει μια προσέγγιση ολόκληρης της κοινωνίας στον μετασχηματισμό, η οποία ξεκινά με την εκπαίδευση και τη μάθηση.
- Σε απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, η Εκπαίδευση για την Αειφορία (ESD) υποστηρίζει τις προσπάθειες για τον εφοδιασμό των μαθητών με τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις αξίες και τις στάσεις που απαιτούνται για να συμβάλουν σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο. Το ψήφισμα 72/222 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (2017) επιβεβαίωσε τον ρόλο της UNESCO ως επικεφαλής οργανισμού για την Εκπαίδευση για την Αειφορία (ESD) και αναγνώρισε την ESD ως «αναπόσπαστο στοιχείο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) για την ποιοτική εκπαίδευση και βασικό παράγοντα όλων των άλλων SDG», το ψήφισμα 74/233 του 2019 το ενίσχυσε αυτό καλώντας τις χώρες να ενισχύσουν την εφαρμογή τους στην Εκπαίδευση για την Αειφορία (ESD).
- Προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι προσπάθειες της Εκπαίδευση για την Αειφορία, η UNESCO ξεκίνησε το νέο πλαίσιο «Εκπαίδευση για αειφόρο ανάπτυξη: Προς την επίτευξη των SDGs» ( Εκπαίδευση για την Αειφορία για το 2030) και τον οδικό χάρτη του για υλοποίηση σε πέντε περιφερειακές εκδηλώσεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020. και μετά από συγκεκριμένη δράση και κινητοποίηση υποστήριξης για το νέο 10ετές πρόγραμμα, η UNESCO διοργάνωσε ένα μεγάλο Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 17-19 Μαΐου 2021. Το Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με και υποστηρίχθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνα Γερμανία.
- Η UNESCO θα καταβάλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα της διάσκεψης θα τροφοδοτήσουν άλλα βασικά ορόσημα φέτος, όπως η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2021 (COP 26) και η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα του 2021 (COP 15).
Λεπτομερέστερες πληροφορίες διατίθενται στον ιστότοπο του Συνεδρίου:
https://en.unesco.org/events/ESDfor2030
Πλαίσιο ESD για το 2030: https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000370215.locale=en
Χάρτης πορείας ESD για το 2030: https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000374802
Δήλωση του Βερολίνου για την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη
Προοίμιο
- Εμείς, συμμετέχοντες από κυβερνήσεις, διεθνείς, διακυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, την κοινωνία των πολιτών, τη νεολαία, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον επιχειρηματικό τομέα και όλους τους τομείς της διδασκαλίας και της μάθησης, συγκαλέσαμε διαδικτυακά από τις 17 έως τις 19 Μαΐου 2021 το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Εκπαίδευση για την Αειφορία , που διοργανώθηκε από την UNESCO σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, και με τη Γερμανική Επιτροπή για την UNESCO ως συμβουλευτικό εταίρο, και εγκρίνουμε αυτήν τη δήλωση.
- Είμαστε πεπεισμένοι ότι απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των δραματικών αλληλένδετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ιδίως της κλιματικής κρίσης, της μαζικής απώλειας της βιοποικιλότητας, της ρύπανσης, των πανδημικών ασθενειών, της ακραίας φτώχειας και των ανισοτήτων, των βίαιων συγκρούσεων και άλλων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή στον πλανήτη μας. Πιστεύουμε ότι ο επείγων χαρακτήρας αυτών των προκλήσεων, που επιδεινώθηκε από την πανδημία Covid-19, απαιτεί έναν θεμελιώδη μετασχηματισμό που μας καθοδηγεί στην αειφόρο ανάπτυξη που βασίζεται σε πιο δίκαιες, χωρίς αποκλεισμούς, φροντίδες και ειρηνικές σχέσεις μεταξύ τους και με τη φύση.
- Είμαστε πεπεισμένοι ότι η εκπαίδευση είναι ένας ισχυρός παράγοντας θετικής αλλαγής της νοοτροπίας και των κοσμοθεωρήσεων και ότι μπορεί να υποστηρίξει την ολοκλήρωση όλων των διαστάσεων της αειφόρου ανάπτυξης, της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας ότι οι αναπτυξιακές πορείες δεν προσανατολίζονται αποκλειστικά στην οικονομική ανάπτυξη το βάρος του πλανήτη, αλλά προς την ευημερία όλων εντός των πλανητικών ορίων.
- Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Εκπαίδευση για την Αειφορία (ESD), αγκυροβολημένη στο Στόχο SDG 4.7 και ως βοηθητική και για τους Στόχο 17 SDGs, είναι το θεμέλιο για τον απαιτούμενο μετασχηματισμό, παρέχοντας σε όλους τη γνώση, τις δεξιότητες, τις αξίες και τις στάσεις για να γίνουν παράγοντες αλλαγής για βιώσιμη ανάπτυξη. η Εκπαίδευση για την Αειφορία στους μαθητές να αναπτύξουν τις γνωστικές και μη γνωστικές τους δεξιότητες, όπως κριτική σκέψη και ικανότητες για συνεργασία, επίλυση προβλημάτων, αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας και του κινδύνου, οικοδόμηση ανθεκτικότητας, συστημικής και δημιουργικής σκέψης, και ενδυνάμωσή τους να αναλαμβάνουν υπεύθυνη δράση ως πολίτες, ικανοποιώντας το δικαίωμά τους στην ποιοτική εκπαίδευση, όπως ορίζεται στο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης SDG 4 – Εκπαίδευση 2030. Πιστεύουμε ότι η Εκπαίδευση για την Αειφορία πρέπει να βασίζεται και να προωθεί τον σεβασμό της φύσης, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη μη διάκριση, την ισότητα και την ισότητα των φύλων. Επιπλέον, θα πρέπει να προάγει τη διαπολιτισμική κατανόηση, την πολιτιστική πολυμορφία, μια κουλτούρα ειρήνης και μη βίας, ένταξη και την έννοια της υπεύθυνης και ενεργού παγκόσμιας πολιτειότητας.
- Χαιρετίζουμε το νέο πλαίσιο «Εκπαίδευση για την Αειφορία για το 2030» και τον χάρτη πορείας του για εφαρμογή ως κατευθυντήρια βάση για τα επόμενα 10 χρόνια για την κινητοποίηση στους τομείς της πολιτικής, του μετασχηματισμού των μαθησιακών περιβαλλόντων, της ανάπτυξης ικανοτήτων των εκπαιδευτικών, της ενδυνάμωσης των νέων και του τοπικού επιπέδου δράση.
Η δέσμευσή μας - Εμείς, στο πλαίσιο των αντίστοιχων εντολών μας και στους τομείς ευθύνης μας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες μας, τις ικανότητες, τους διαθέσιμους πόρους και τις εθνικές προτεραιότητες, δεσμευόμαστε στα ακόλουθα:
α) Διασφάλιση ότι η Εκπαίδευση για την Αειφορία είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο των εκπαιδευτικών μας συστημάτων σε όλα τα επίπεδα, με περιβαλλοντική και κλιματική δράση ως βασικό συστατικό του προγράμματος σπουδών, διατηρώντας παράλληλα μια ολιστική προοπτική για Εκπαίδευση για την Αειφορία που αναγνωρίζει την αλληλεξάρτηση όλων των διαστάσεων της αειφόρου ανάπτυξης ·
β) Ενσωμάτωση της Εκπαίδευση για την Αειφορία σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης από την παιδική ηλικία έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (TVET), και στη μη τυπική εκπαίδευση και την άτυπη μάθηση, έτσι ώστε σε όλα τα άτομα να παρέχεται δια βίου μάθηση και ευκαιρίες μάθησης σε όλη τη ζωή για βιώσιμη ανάπτυξη ·
γ) Εφαρμογή της Εκπαίδευσης για την Αειφορία με κοινή έμφαση στις γνωστικές δεξιότητες, την κοινωνική και συναισθηματική μάθηση και τις ικανότητες δράσης για τις ατομικές και κοινωνικές διαστάσεις του μετασχηματισμού, προωθώντας την ατομική αλλαγή συμπεριφοράς για βιώσιμη ανάπτυξη, ισότητα και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και θεμελιώδεις δομικές και πολιτιστικές αλλαγές στο συστηματικό επίπεδο οικονομιών και κοινωνιών, καθώς και προώθηση της απαιτούμενης πολιτικής δράσης για την πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών ·
δ) Αξιοποιήστε τη δύναμη της Εκπαίδευσης για την Αειφορία για τον επανασχεδιασμό των κοινωνιών μας, ενθαρρύνοντας, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση σε επιστημονικές γνώσεις και ανταλλαγή δεδομένων για τη διευκόλυνση της έρευνας, πολιτικές βάσει αποδεικτικών στοιχείων, δημοκρατική λήψη αποφάσεων και αναγνώριση των αυτόχθονων γνώσεων, για την προώθηση βιώσιμων και μετασχηματιστικών οικονομιών με επίκεντρο τον σεβασμό για την ευημερία των ανθρώπων καθώς και για τον πλανήτη, και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας για μελλοντικές παγκόσμιες κρίσεις ·
ε) Προώθηση μιας προσέγγισης ολόκληρου του συστήματος , αναγνωρίζοντας ότι οι μαθητές και η σχολική κοινότητα εμπλέκονται ουσιαστικά στην αειφόρο ανάπτυξη μέσω της δημοκρατικής συμμετοχής όταν τα ιδρύματά τους γίνονται εργαστήρια διαβίωσης και ενεργού πολίτη, ισότητας και ισότητας των φύλων, υγείας, σύνδεσης με τη φύση και σεβασμού του περιβάλλοντος, της ενεργειακής απόδοσης και της βιώσιμης κατανάλωσης, και όπου η μάθηση είναι βιωματική, προσανατολισμένη στη δράση, τοπική και πολιτισμικά συγκεκριμένη, επιτρέποντας στους μαθητές να μάθουν τι ζουν και να ζουν ό, τι μαθαίνουν ·
στ) Αναγνώριση της κλιματικής αλλαγής ως τομέα προτεραιότητας της Εκπαίδευσης για την Αειφορία ιδιαίτερης σημασίας για τα αναπτυσσόμενα κράτη και τα μικρά νησιά (SIDS), καθώς απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή της της Εκπαίδευσης για την Αειφορία λόγω της αυξανόμενης ευπάθειάς τους στην αλλαγή του κλίματος και στους φυσικούς κινδύνους ·
ζ) Αναγνωρίστε επίσης τον κρίσιμο ρόλο των εκπαιδευτικών για την προώθηση της της Εκπαίδευσης για την Αειφορία και την επένδυση στην ανάπτυξη ικανοτήτων εκπαιδευτικών και όλου του εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλα τα επίπεδα και για τη διασφάλιση μιας συνολικής προσέγγισης στον απαραίτητο μετασχηματισμό της εκπαίδευσης ·
η) Αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων, ψηφιακών και «πράσινων» τεχνολογιών για να διασφαλιστεί ότι η πρόσβαση, ανάπτυξη και χρήση τεχνολογιών είναι υπεύθυνη, ασφαλής, δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και βασίζεται σε αρχές κριτικής σκέψης και βιωσιμότητας με σωστή εκτίμηση των κινδύνων και των οφελών, καθώς και να προωθεί ανοιχτούς εκπαιδευτικούς πόρους, ανοιχτή επιστήμη και σε προσιτές τιμές εγκαταστάσεις eLearning για Εκπαίδευση για την Αειφορία ·
i) Ενδυνάμωση των νέων ως παραγόντων αλλαγής για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργώντας ευκαιρίες για μάθηση και συμμετοχή των πολιτών και παρέχοντάς τους τις ικανότητες και τα εργαλεία για να συμμετάσχουν της Εκπαίδευσης για την Αειφορία ως συν-δημιουργοί ατομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού ·
ι) Δώστε προτεραιότητα στους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, των προσφύγων και των ατόμων που πλήττονται από συγκρούσεις, κρίσεις και φυσικές καταστροφές, μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, προωθώντας καινοτόμες πολιτικές της Εκπαίδευσης για την Αειφορία και ενσωματώνοντας την στην εκπαίδευση για έκτακτες ανάγκες ·
ια) Έμφαση στην ισότητα των φύλων και τη μη διάκριση στην πρόσβαση στις γνώσεις και τις δεξιότητες και διασφάλιση της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στην Εκπαίδευση για την Αειφορία, η οποία επιτρέπει μια πιο βαθιά και ολιστική κατανόηση των προκλήσεων αειφορίας και των πιθανών λύσεων ·
ιβ) Κινητοποίηση της Εκπαίδευσης για την Αειφορία για την καταπολέμηση της φτώχειας, ιδιαίτερα της ακραίας φτώχειας, και παροχή στους εκπαιδευόμενους σχετικών ικανοτήτων για την κάλυψη ατομικών και κοινωνικών απαιτήσεων, μεταξύ άλλων μέσω του TVET και της ανάπτυξης δεξιοτήτων για βιώσιμα μέσα διαβίωσης για να διασφαλιστεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το δικαίωμα να ζει κάποιος/α με αξιοπρέπεια ·
ιγ) Ενίσχυση της πολυτομεακής και διεπιστημονικής συνεργασίας για την ESD σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, με τα Υπουργεία Παιδείας να συνεργάζονται με όλα τα άλλα Υπουργεία που έχουν αντίκτυπο στην αειφόρο ανάπτυξη, για την εξασφάλιση μιας συνολικής κυβερνητικής προσέγγισης, με ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας και Περιβάλλοντος στον πυρήνα, καθώς και με όλες τις άλλες σχετικές ομάδες ενδιαφερομένων, όπως μη κυβερνητικές οργανώσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον επιχειρηματικό τομέα, τη νεολαία και άλλους ·
ιδ) Υποστήριξη της περαιτέρω ευθυγράμμισης, σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, του κλίματος, της βιώσιμης οικονομίας και άλλων σχετικών αναπτυξιακών θεμάτων, και ενίσχυση της δικτύωσης μεταξύ διαφόρων ομάδων ενδιαφερομένων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες είναι αμοιβαία υποστηρικτικές και συμπληρωματικές και υποστηρίζουν την διαρθρωτική ενσωμάτωση της Εκπαίδευσης για την Αειφορία ·
o) Κατανομή επαρκών πόρων και προστασία της εγχώριας και διεθνούς χρηματοδότησης της της Εκπαίδευσης για την Αειφορία κατά την περίοδο της Covid-19 και πέραν αυτής, και να τονίζεται ο ρόλος που διαδραματίζει η διεθνής αναπτυξιακή συνεργασία στην προώθηση της ποιοτικής εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης των νέων στις αναπτυσσόμενες χώρες με τρόπους που ενισχύουν τη δύναμη της εκπαίδευσης καθιστώντας όλες τις κοινωνίες πιο δίκαιες
και βιώσιμες
p) Παρακολούθηση της προόδου της της Εκπαίδευσης για την Αειφορία, στο πλαίσιο της συνολικής παρακολούθησης των Στόχων για τη Βιώσιμη Αναπτυξη (SDGs) και ειδικότερα του Στόχου 4.7, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η υλοποίηση βελτιώνεται συνεχώς και βοηθά να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω, να εφαρμόσει συστήματα αξιολόγησης για την της Εκπαίδευσης για την Αειφορία και ενίσχυσης της έρευνας σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης της προόδου της Εκπαίδευσης για την Αειφορία.
Πολύ μπροστά - Καλούμε την UNESCO, ως τον κύριο οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την της Εκπαίδευσης για την Αειφορία, να υποστηρίξει την εφαρμογή αυτής της δήλωσης σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, κινητοποιώντας τα δίκτυά της, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της UNITWIN / UNESCO, των συνδεδεμένων σχολείων της UNESCO και των καθορισμένων ιστότοπων της UNESCO, και διασφαλίζοντας τακτικά αναθεωρήσεις της προόδου εφαρμογής.
- Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε αυτήν τη δήλωση και τις διατάξεις της μέσω σχετικών παγκόσμιων, περιφερειακών, εθνικών και τοπικών διαδικασιών, προσβλέποντας σε σημαντικά ορόσημα όπως η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα του 2021 (COP 15), η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2021 (COP 26) και πέραν αυτών.
- Η μετασχηματιστική μάθηση για τους ανθρώπους και τον πλανήτη είναι αναγκαιότητα για την επιβίωσή μας και για τις μελλοντικές γενιές. Η ώρα να μάθουμε και να δράσουμε για τον πλανήτη μας είναι τώρα.
https://en.unesco.org/sites/default/files/esdfor2030-berlin-declaration-en.pdf
———————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
Berlin Declaration on Education for Sustainable Development
UNESCO WORLD CONFERENCE ON EDUCATION FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT
The UNESCO World Conference on Education for Sustainable Development was held as a virtual conference from 17 to 19 May 2021. The conference was organized by UNESCO in cooperation with and supported by the Federal Ministry of Education and Research of Germany, and with the German Commission for UNESCO as advisory partner.
Learn for Our Planet. Act for Sustainability
- Our planet and its inhabitants are under increasing pressure: Human-induced climate change, limited and recklessly exploited resources, rising temperatures and sea levels, poverty and unsustainable economic structures are just a few of the challenges governments and populations face around the world. The scientific evidence is clear. If we are to avoid catastrophic human, economic and environmental costs, global warming must be limited to 1.5°C, and 1 million species, which are threatened with extinction, must be saved.
- The Covid-19 pandemic that continues to disrupt our lives is a wake-up call on how human health is inextricably linked with the health of our planet. Therefore, addressing climate change and biodiversity collapse is securing ‘the life insurance policy of humanity’, according to UNESCO Director-General Audrey Azoulay. The ongoing health crisis puts pressure on us to reflect on how we lead our lives, how we live together, how we generate our livelihoods, and how we live in the one planet we share. It also amplifies existing weaknesses and injustices in our systems like a magnifying glass. As a crisis presents a special opportunity to change course, this pandemic presents a chance to turn around from the disastrous path of climate and other emergencies by ‘redesigning’ our societies.
- Environmental challenges are intricately intertwined with every aspect of our societies including our social, economic and cultural systems. Therefore, redesigning our societies within the ecological boundaries of ‘one planet living’ will require a whole-of-society approach to transformation, which starts with the education and learning.
- In response to these challenges, Education for Sustainable Development (ESD) supports efforts to equip learners with the knowledge, skills, values and attitudes needed to contribute to a more sustainable world. UN General Assembly Resolution 72/222 (2017) reaffirmed UNESCO’s role as the lead agency on ESD and recognized ESD as ‘an integral element of the SDG on quality education and a key enabler of all the other SDGs’, the 2019 Resolution 74/233 reinforced this by calling upon countries to enhance their ESD implementation.
- In order to further enhance ESD efforts, UNESCO launched the new framework ‘Education for Sustainable Development: Towards achieving the SDGs’ (ESD for 2030) and its roadmap for implementation at five regional Launch Events in November and December 2020. To build on these events and follow up with concrete action and mobilize support for the new 10-year programme, UNESCO organized a major Conference, which was held virtually from 17-19 May 2021. The Conference was organized in cooperation with and supported by the Federal Ministry of Education and Research Germany.
- UNESCO will makes efforts to ensure that the conference outcomes feed into other key milestones this year such as the 2021 United Nations Climate Change Conference (COP 26) and the 2021 United Nations Biodiversity Conference (COP 15).
More detailed information is being made available on the Conference website:
https://en.unesco.org/events/ESDfor2030
ESD for 2030 framework: https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000370215.locale=en
ESD for 2030 Roadmap: https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000374802
Berlin Declaration on Education for Sustainable Development
Preamble
- We, participants from governments, international, intergovernmental and nongovernmental organizations, civil society, youth, the academic community, the business sector and all spheres of teaching and learning, convened online from 17 to 19 May 2021 for the World Conference on Education for Sustainable Development, organized by UNESCO in cooperation with the Federal Ministry of Education and Research of Germany, and with the German Commission for UNESCO as advisory partner, adopt this declaration.
- We are convinced that urgent action is needed to address the dramatic interrelated challenges the world is facing, in particular, the climate crisis, mass loss of biodiversity, pollution, pandemic diseases, extreme poverty and inequalities, violent conflicts, and other environmental, social and economic crises that endanger life on our planet. We believe that
the urgency of these challenges, exacerbated by the Covid-19 pandemic, requires a fundamental transformation that sets us on the path of sustainable development based on more just, inclusive, caring and peaceful relationships with each other and with nature. - We are confident that education is a powerful enabler of positive change of mindsets and worldviews and that it can support the integration of all dimensions of sustainable development, of economy, society and the environment, ensuring that development trajectories are not exclusively orientated towards economic growth to the detriment of the planet, but towards the well-being of all within planetary boundaries.
- We are confident that Education for Sustainable Development (ESD), anchored in SDG 4.7 and as an enabler for all 17 SDGs, is the foundation for the required transformation, providing everyone with the knowledge, skills, values and attitudes to become change agents for sustainable development. ESD enables learners to develop their cognitive and non-cognitive skills, such as critical thinking and competences for collaboration, problem solving, coping with complexity and risk, building resilience, thinking systemically and creatively, and empowering them to take responsible action as citizens, fulfilling their right to quality education as defined in SDG 4 -Education 2030. We believe that ESD must be based on and promote respect for nature, as well as human rights, democracy, the rule of law, non-discrimination, equity and gender equality. In addition, it should promote intercultural understanding, cultural diversity, a culture of peace and non-violence,
inclusion and the notion of responsible and active global citizenship. - We welcome the new ‘ESD for 2030’ framework and its Roadmap for implementation as our guiding documents for the next 10 years to mobilize action on ESD in the areas of policy, transforming learning environments, capacity development of educators, youth empowerment, and local level action.
Our commitment - We, within our respective mandates and in our areas of responsibility, taking into account our needs, capacities, available resources and national priorities, commit to the following:
a) Ensure that ESD is a foundational element of our education systems at all levels, with environmental and climate action as a core curriculum component, while maintaining a holistic perspective on ESD that recognizes the interrelatedness of all dimensions of sustainable development;
b) Integrate ESD into all levels of education and training from early childhood to tertiary and adult education, including technical and vocational education and training (TVET), and into non-formal education and informal learning, so that all individuals are provided with lifelong and life-wide learning opportunities for sustainable development;
c) Implement ESD with joint emphasis on the cognitive skills, social and emotional learning, and action competences for the individual and societal dimensions of transformation, promoting individual behavioural change for sustainable development, equality and respect for human rights as well as fundamental structural and cultural changes at the systemic level of economies and societies, and also promoting the required political action to bring about these changes;
d) Harness the power of ESD for the redesign of our societies, encouraging, inter alia, access to scientific knowledge and data sharing to facilitate research, evidence-based policies, democratic decision-making and the recognition of indigenous knowledge, to promote sustainable and transformative economies centered on respect for the well- being of people as well as for the planet, and to enhance resilience and preparedness for future global crises;
e) Promote a whole-institution approach, recognizing that learners and the school community become meaningfully engaged in sustainable development through democratic participation when their institutions become living laboratories for participation and active citizenship, equity and gender equality, health, connections with nature and respect for the environment, energy efficiency and sustainable consumption, and where learning is experiential, action-oriented, localized and culturally specific, allowing learners to learn what they live and live what they learn;
f) Recognize climate change as a priority area of ESD of particular importance to Small Island Developing States (SIDS), as they require special attention in terms of ESD implementation due to their increasing vulnerability to climate change and natural hazards;
g) Also recognize the crucial role of teachers to promote ESD and invest in the capacity development of teachers and other education personnel at all levels and to ensure a whole-of-sector approach to the necessary transformation of education;
h) Harness the potential of new, digital and ‘green’ technologies to ensure that the access, development and use of technologies is responsible, safe, equitable, inclusive and based on critical thinking and sustainability principles with a proper assessment of risks and benefits, as well as promotes open educational resources, open science and affordable eLearning facilities for ESD;
i) Empower young people as change agents for sustainable development, by creating opportunities for learning and civic engagement, and providing them with the competencies and tools to participate in ESD as co-creators of individual and societal transformation;
j) Prioritize marginalized populations, including persons with disabilities, refugees and persons affected by conflict, crises and natural disasters, through an inclusive approach by promoting innovative ESD policies which are contextualized and embedding ESD in emergency education;
k) Emphasize gender equality and non-discrimination in access to knowledge and skills, and ensure gender mainstreaming in ESD which enables a more profound and holistic understanding of sustainability challenges and potential solutions;
l) Mobilize ESD to combat poverty, particularly extreme poverty, and provide learners with relevant competencies to meet individual and societal demands, including through TVET and skills development for sustainable livelihoods to ensure human dignity and the right to live decently;
m) Enhance multi-sectoral and multi-disciplinary collaboration on ESD at all levels of governance, with Ministries of Education collaborating with all other Ministries that have an impact on sustainable development, to ensure a whole-of-government approach, with strengthened cooperation between Ministries of Education and Environment at the core,
as well as with all other relevant stakeholder groups, such as non-governmental organizations, the academic community, the business sector, youth, and others;
n) Support the further alignment, at global, regional and national levels, of the education, environment, climate, sustainable economy and other relevant development agendas, and enhance networking between different stakeholder groups in order to ensure that efforts are mutually supportive and complementary and support structural mainstreaming of ESD;
o) Allocate sufficient resources and protect the domestic and international financing of ESD at the time of Covid-19 and beyond, and emphasize the role international development cooperation plays in promoting quality education and youth empowerment in developing countries in ways that strengthen the power of education in making all societies more just
and sustainable;
p) Monitor ESD progress, in the context of the overall monitoring of the SDGs and Target 4.7 in particular, in order to ensure that implementation is continuously improved and helps ensure that no-one is left behind, put in place assessment systems on ESD and enhance research on how to evaluate ESD progress.
Way forward - We invite UNESCO, as the lead United Nations agency for ESD, to support the implementation of this declaration in cooperation with Member States, mobilizing its networks, including UNITWIN/UNESCO Chairs, UNESCO Associated Schools and UNESCO designated sites, among others, and ensuring regular reviews of implementation progress.
- We commit to taking this declaration and its provisions forward through relevant global, regional, national and local processes, looking ahead to important milestones such as the 2021 United Nations Biodiversity Conference (COP 15), the 2021 United Nations Climate Change Conference (COP 26) and beyond.
- Transformative learning for people and the planet is a necessity for our survival and that of future generations. The time to learn and act for our planet is now.
https://en.unesco.org/sites/default/files/esdfor2030-berlin-declaration-en.pdf
Αφήστε μια απάντηση