Έγκριση της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ SOC / 680 «Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία»
Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση για την αναπηρία, ποσοστό περίπου 15 % του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κάποια μορφή αναπηρίας. Από τον άλλη, μόνο το 50 % των ατόμων με αναπηρία έχει θέση εργασίας, σε σύγκριση με το 75 % των ατόμων χωρίς αναπηρία. Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες και σε προστασία έναντι διακρίσεων και βίας. Ωστόσο, το 52 % των ατόμων με αναπηρία αισθάνονται ότι υφίστανται διακρίσεις, ενώ τα άτομα με αναπηρία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας και κακοποίησης στο οικιακό τους περιβάλλον και σε ιδρύματα. Το 20 % των νέων με αναπηρία εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, σε σύγκριση με το 10 % των ατόμων χωρίς αναπηρία.
Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030 που παρουσιάστηκε στις 3.3.2021 στοχεύει στην αντιμετώπιση των ποικίλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά. Αποσκοπεί στην επίτευξη προόδου σε όλους τους τομείς της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.
«Τα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν καλές συνθήκες στον χώρο εργασίας, να ζουν ανεξάρτητα, να έχουν ίσες ευκαιρίες, να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή της κοινότητας στην οποία ανήκουν. Όλοι έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν τη ζωή χωρίς εμπόδια. Και είναι υποχρέωσή μας, ως κοινότητα, να εξασφαλίσουμε την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία, σε ίση βάση με τους άλλους» δήλωσε η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Επιτροπής.
Μεταξύ άλλων πρέπει:
- απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους,
- έχουν ίσες ευκαιρίες,
- έχουν ισότιμη πρόσβαση για τη συμμετοχή τους στην κοινωνία και την οικονομία,
- είναι σε θέση να αποφασίζουν πού, πώς και με ποιον ζουν,
- μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ ανεξάρτητα από τις ανάγκες υποστήριξής τους,
- δεν υφίστανται πλέον διακρίσεις.
Κατά την 562η σύνοδο ολομέλειάς της στις 7 και 8 Ιουλίου 2021, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε τη γνωμοδότηση, SOC / 680 – Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η ΕΟΚΕ επικροτεί τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα σαφές βήμα προόδου σε σύγκριση με την προηγούμενη στρατηγική. Ωστόσο, ανησυχεί για την απουσία δεσμευτικών μέτρων και δεσμευτικής νομοθεσίας για την εφαρμογή της στρατηγικής. Θεωρητικά υπάρχουν πόροι για την υλοποίηση της νέας στρατηγικής και της ενδυνάμωσης της κοινωνικής ένταξης των ΑΜΕΑ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για κάθε χώρα καθώς και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (Π.Δ.Π.) 2021-2027. Όμως σε πολλές χώρες δεν υπήρξε σχετική προετοιμασία ή και διάλογος με τους φορείς ώστε να ενσωματωθούν παρόμοιες πολιτικές τόσο στα Εθνικά σχέδια Ανάκαμψης ή το ΠΔΠ 2021-2027, και να υιοθετηθούν εργαλεία που θα διευκολύνουν την παρακολούθηση, αξιολόγηση και επανασχεδιασμό των πολιτικών αυτών.
Μεταξύ άλλων συστάσεων, η ΕΟΚΕ εκφράζει τη λύπη της για την απουσία συγκεκριμένων δράσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία και ζητεί την έγκριση συγκεκριμένης εμβληματικής πρωτοβουλίας κατά το δεύτερο μισό της περιόδου που καλύπτεται από τη στρατηγική.
Ζητά επίσης την πλήρη συμμετοχή οργανώσεων ατόμων με αναπηρίες στην προτεινόμενη πλατφόρμα για άτομα με αναπηρία.
Όσον αφορά την ευκολία ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι πρέπει να συνδεθεί στενά με τη στρατηγική για την αναπηρία και να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία να ανακάμψουν από την πανδημία.
Aurel Laurenţiu Plosceanu Πρόεδρος του τμήματος Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ιθαγένεια (SOC)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια νέα στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία
Παρ’ όλες τις προσπάθειες, τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού απ’ ό,τι τα άτομα χωρίς αναπηρία. Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στη διά βίου μάθηση, στην απασχόληση και στις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου εξακολουθεί να είναι δύσκολη, η συμμετοχή στην πολιτική ζωή είναι περιορισμένη και τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις. Eπιπλέον, η πανδημία της COVID-19 έχει επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες και έχει δημιουργήσει άλλες.
Κατά την τελευταία δεκαετία, η ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2010-2020 προσπάθησε να αναδείξει την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία σε προτεραιότητα και επέφερε κάποια βελτίωση στους τομείς της προσβασιμότητας, της ευαισθητοποίησης, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, της κοινωνικής προστασίας και της υγείας, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρούν την ισότητα και τη μη διακριτική μεταχείριση ως ακρογωνιαίους λίθους των ενωσιακών πολιτικών, η στρατηγική αποτέλεσε βασικό μέσο για την εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία UNCRPD), στην οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Όμως πολλοί φορείς θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2010-2020 δεν πέτυχε συνολικά. Για να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά τη διασφάλιση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία, η νέα και ενισχυμένη στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030 στοχεύει να καθοδηγήσει τη δράση των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της προηγούμενης δεκαετίας και προσφέροντας λύσεις στις μελλοντικές προκλήσεις. Η νέα στρατηγική φιλοδοξεί να συμβάλει στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων για την οικοδόμηση μιας Ένωσης ισότητας και στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.
Παρ’ όλα αυτά η γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι δεν περιλαμβάνει επαρκή εργαλεία για την επίτευξη των στόχων που τίθενται.
Γιατί είναι σημαντική η προσβασιμότητα για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία;
Η συμμετοχή στην κοινωνία επί ίσοις όροις είναι αδύνατη, όταν το περιβάλλον — φυσικό ή εικονικό — δεν είναι προσβάσιμο. Σήμερα, υπάρχει ένα σχετικά ισχυρό νομικό πλαίσιο της ΕΕ (π.χ. ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα, οδηγία για την προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό, δικαιώματα των επιβατών), τα άτομα με αναπηρία έχουν σε ορισμένες χώρες – όχι όμως σε όλες – καλύτερη πρόσβαση στις μεταφορές, στα κτίρια, στην έντυπη και ηλεκτρονική πληροφόρηση, στα οπτικοακουστικά μέσα και επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών, καθώς και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.
Ωστόσο, πολλές χώρες δεν έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά, τα σχέδια ανάκαμψης μόνο στα λόγια συμπεριλαμβάνουν δράσεις για ΑΜΕΑ ενώ πολλοί τομείς εξακολουθούν να μην καλύπτονται από τους κανόνες της ΕΕ, ενώ υπάρχουν διαφορές ως προς την προσβασιμότητα στα κτίρια, στους δημόσιους χώρους και σε ορισμένους τρόπους μεταφοράς. Οι μη προσβάσιμες πληροφορίες και υπηρεσίες μπορούν να οδηγήσουν σε απομόνωση τα άτομα με αναπηρία. Για τον λόγο αυτό, το 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δρομολογήσει Ευρωπαϊκό Κέντρο Πόρων με την ονομασία «AccessibleEU» («Προσβάσιμη ΕΕ»), με σκοπό τη δημιουργία γνωσιακής βάσης πληροφοριών και ορθών πρακτικών σχετικά με την προσβασιμότητα σε διατομεακό επίπεδο.
Πώς θα βοηθήσει η στρατηγική τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους στην ΕΕ;
Τα άτομα με αναπηρία έχουν το ίδιο δικαίωμα με τους υπόλοιπους πολίτες να μετακινούνται σε άλλη χώρα της ΕΕ ή να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή. Ωστόσο, όταν τα άτομα με αναπηρία μετακινούνται σε άλλη χώρα της ΕΕ, η κατάσταση αναπηρίας τους δεν αναγνωρίζεται πάντοτε, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα όσον αφορά την πρόσβαση σε παροχές ή υπηρεσίες. Με βάση την πείρα που αποκτήθηκε από το εν εξελίξει πιλοτικό έργο για την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας σε οκτώ χώρες και από το ευρωπαϊκό δελτίο στάθμευσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την καθιέρωση ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας, με στόχο τη διευκόλυνση της αμοιβαίας αναγνώρισης της κατάστασης αναπηρίας και στα 27 κράτη μέλη.
Η πλήρης πολιτική συμμετοχή, όπως απαιτείται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, σημαίνει ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να ψηφίζουν και να θέτουν υποψηφιότητα στις πολιτικές εκλογές σε ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους πολίτες. Στην πράξη, πολλά άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άσκηση των δικαιωμάτων τους λόγω περιορισμένης προσβασιμότητας (συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ενημέρωσης και επικοινωνίας σε νοηματική γλώσσα) ή λόγω περιορισμών στη δικαιοπρακτική τους ικανότητα.
Όπως ανακοινώθηκε στην Έκθεση του 2020 για την Ιθαγένεια, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων, μέσω ειδικών συζητήσεων στο ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργασίας για τις εκλογές και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα με κάθε άλλο άτομο.
Το 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει καθοδήγηση σχετικά με τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία. Θα στηρίξει, επίσης, τη χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατική συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των ατόμων με αναπηρία, μέσω του νέου προγράμματος «Ιθαγένεια, ισότητα, δικαιώματα και αξίες».
Ιδιαίτερα όμως προβλήματα αντιμετωπίζουν σε αρκετές χώρες και τα άτομα με προσφυγικό και μεταναστευτικό προφίλ, που μένουν χωρίς πρόσβαση σε ένα σύνολο τομέων και στερούνται βασικών υπηρεσιών.
Πώς θα βελτιώσει η στρατηγική την ποιότητα ζωής και την αυτονομία;
Μέχρι το 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει καθοδήγηση προς τα κράτη μέλη σχετικά με την ανεξάρτητη διαβίωση και την ένταξη στην κοινότητα. Το 2024 η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για την εισαγωγή ενός ευρωπαϊκού πλαισίου ποιότητας για κοινωνικές υπηρεσίες αριστείας για άτομα με αναπηρία.
Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να απελευθερώσουν το δυναμικό των ατόμων με αναπηρία και να βελτιώσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας. Η Επιτροπή θα επιδιώξει συνεργασία με οργανώσεις που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία για την ανάπτυξη μιας δέσμης μέτρων για καλύτερα αποτελέσματα των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, η στρατηγική θα προτείνει δράσεις για τη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία και τη στήριξη (δυνητικών) κοινωνικών επιχειρηματιών με αναπηρία.
Πώς θα ενισχύσει η στρατηγική την ίση συμμετοχή και την απαγόρευση των διακρίσεων;
Η στρατηγική αποσκοπεί στην προστασία των ατόμων με αναπηρία έναντι κάθε μορφής διάκρισης και βίας. Η στρατηγική θα περιλαμβάνει δράσεις για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την υγειονομική περίθαλψη και για την ενίσχυση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε δραστηριότητες τέχνης και πολιτισμού, αναψυχής, ελεύθερου χρόνου, αθλητισμού και τουρισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να ιδρύσουν σχολεία χωρίς αποκλεισμούς που μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για ενταξιακή και καινοτόμο διδασκαλία και μάθηση σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Επιτροπή θα εκδώσει επίσης κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη με βάση την χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμη, ανθρωποκεντρική υγειονομική περίθαλψη και την ελεύθερη και εν επιγνώσει συναίνεση.
Πώς θα ενισχύσει η στρατηγική τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε ολόκληρο τον κόσμο;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις διεθνείς πολιτικές της. Το 2021 η Επιτροπή θα επικαιροποιήσει την εργαλειοθήκη της σχετικά με την «προσέγγιση με γνώμονα τα δικαιώματα, η οποία εμπερικλείει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την αναπτυξιακή συνεργασία της ΕΕ» προκειμένου να αντιμετωπίσει όλες τις ανισότητες, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων κατά ατόμων με αναπηρία, στην εξωτερική δράση.
Η ΕΕ θα αναπτύξει στρατηγικό διάλογο με άλλα κράτη-συμβαλλόμενα μέρη και υπογράφοντες τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με άλλους περιφερειακούς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, θα οργανωθούν διαρθρωμένοι διάλογοι και θα ενισχυθεί η συνεργασία για την προσβασιμότητα και την απασχόληση.
Πώς θα ενσωματωθούν τα θέματα αναπηρίας στις πολιτικές της ΕΕ;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί όλα τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ να συμπεριλάβουν θέματα αναπηρίας στις πολιτικές και τις δράσεις τους και να διαβουλεύονται με τα άτομα με αναπηρία και τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις τους καθ’ όλη τη διαδικασία χάραξης πολιτικής.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενισχύσει τον συντονισμό, σε επίπεδο ΕΕ, της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί όλα τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς, τις υπηρεσίες και τις αντιπροσωπείες της ΕΕ να διορίσουν συντονιστές σε θέματα αναπηρίας, ενώ θα συνεργαστεί με τις εναλλασσόμενες Προεδρίες του Συμβουλίου για να διασφαλίσει ότι η αναπηρία θα παραμείνει ζήτημα προτεραιότητας στην ατζέντα πολιτικής της ΕΕ.
Για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής, είναι απαραίτητη η ισχυρή δέσμευση των κρατών μελών. Η στρατηγική εντείνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων μερών, μέσω της δημιουργίας πλατφόρμας για την αναπηρία το 2021.
Για τη στήριξη των μέτρων ένταξης που λαμβάνουν οι χώρες διατίθεται ενωσιακή χρηματοδότηση μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ.
Πώς θα δώσουν το καλό παράδειγμα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ;
Η Επιτροπή θα εγκρίνει ανανεωμένη στρατηγική για τους ανθρώπινους πόρους για να προωθήσει την πολυμορφία και την ένταξη, μεταξύ άλλων όσον αφορά την αναπηρία, και καλεί τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ να πράξουν το ίδιο. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να βελτιώνει την προσβασιμότητα των κτιρίων της, του ψηφιακού περιβάλλοντος και των επικοινωνιών της.
Περισσότερες πληροφορίες
Επικοινωνία: Mια Ένωση ισότητας: Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030
Ευανάγνωστη έκδοση: Στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία 2021-2030
Δελτίο Τύπου: Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030
Ενημερωτικό δελτίο: Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για τα άτομα με αναπηρία
——————————————————————————————————————————————————————————————————————-
Adoption of the EESC opinion SOC/680 “Strategy on the rights of persons with disabilities”
According to the World report on disability, about 15% of the world’s population lives with some form of disability. Persons with disabilities have the right to equal opportunities and to be free from discrimination and violence. Yet, 52% of persons with disabilities feel discriminated against and persons with disabilities have a higher risk of becoming victims of violence and abuse in their home environment and in institutions. 20% of young people with disabilities leave school early, compared to 10% of those without disabilities. Only 50% of persons with disabilities has a job, compared to 75% of persons without disabilities.
Τhe European Commission presented (3/3/2021) a new Strategy for the Rights of Persons with Disabilities 2021-2030 to ensure their full participation in society, on an equal basis with others in the EU and beyond, in line with the Treaty on the Functioning of the European Union and the Charter of Fundamental Rights of the European Union, which establish equality and non-discrimination as cornerstones of EU policies. Persons with disabilities have the right to take part in all areas of life, just like everyone else. Even though the past decades brought progress in access to healthcare, education, employment, recreation activities and participation in political life, many obstacles remain. It is time to scale up European action. The European Commission has also to promote the rights of persons with disabilities in its international policies.
The new strategy builds on its predecessor, the European Disability Strategy 2010-2020, and contributes to the implementation of the European Pillar of Social Rights for which an Action Plan will be adopted by the Commission this week, which serves as a compass for employment and social policies in Europe. The strategy supports implementation by the EU and its Member States of the United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities at both EU and national levels.
At its 562nd plenary session, held on 7 and 8 July 2021, the European Economic and Social Committee adopted the opinion SOC/680 – Strategy on the rights of persons with disabilities The EESC welcomes the new Strategy for the Rights of Persons with Disabilities 2021-2030 to ensure their full participation in society acknowledging that it is a clear step forward compared with the previous one. It is however concerned about the lack of binding measures and hard legislation implementing the Strategy.
Among other recommendations, the Committee regrets the lack of specific actions addressing the needs of women and girls with disabilities and calls for a specific flagship initiative in the second half of the period of the Strategy.
It also calls for the full involvement and participation of organisations of persons with disabilities in the proposed Disability Platform.
As regarding the Recovery and Resilience Facility (RRF), the EESC feels it should be strongly linked to the Disability Strategy and used to help persons with disabilities recovering from the pandemic.
Aurel Laurenţiu Plosceanu President of the Section for Employment, Social Affairs and Citizenship (SOC)
The Strategy for the Rights of Persons with Disabilities 2021-2030 intends to tackle the diverse challenges that persons with disabilities face. It aims to progress on all areas of the United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities, both at EU and Member State level. The new strategy builds on its predecessor, the European Disability Strategy 2010-2020, and contributes to the implementation of the European Pillar of Social Rights for which an Action Plan will be adopted by the Commission, which serves as a compass for employment and social policies in Europe. The strategy supports implementation by the EU and its Member States of the United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities at both EU and national levels.
The goal is to ensure that persons with disabilities in Europe, regardless of their sex, racial or ethnic origin, religion or belief, age or sexual orientation:
- enjoy their human rights,
- have equal opportunities,
- have equal access to participate in society and economy,
- are able to decide where, how and with whom they live,
- can move freely in the EU regardless of their support needs,
- no longer experience discrimination.
Αccessibility is important for the inclusion of people with disabilities and what is the Commission doing to achieve it
It is impossible to participate in society on an equal basis with others when your environment – physical or virtual – is not accessible. Today, thanks to a solid EU legal framework (e.g. the European Accessibility Act, Web Accessibility Directive, Passenger rights) persons with disabilities have better access to transport, buildings, paper and online information, audio-visual media and communications, including electronic ones, as well as to other products and services.
Yet, many areas are still not covered by EU rules, and there are differences in the accessibility of buildings, public spaces, and some modes of transport. Inaccessible information and services can lead to isolation for persons with disabilities. Therefore, the European Commission will launch a European resource centre ‘AccessibleEU’ in 2022, to build a knowledge base of information and good practices on accessibility across sectors.
How will the strategy help persons with disabilities enjoy their EU rights?
Persons with disabilities have the same right as others to move to another EU country or participate in political life. However, when moving to another EU country, the disability status of persons with disabilities is not always recognised, causing problems regarding access to benefits or services. Building on the experience gained with the ongoing EU Disability Card pilot project in eight countries and with the European Parking Card, the European Commission will propose creating a European Disability Card with a view to facilitating mutual recognition of disability status across all 27 Member States.
Full political participation as required by the UN Convention means that persons with disabilities can vote and stand as a candidate in political elections on an equal basis with others. In practice, many persons with disabilities face difficulties in exercising their rights due to limited accessibility (including a lack of information and communication in sign language), or due to restrictions in their legal capacity. As announced in the 2020 Citizenship Report, the Commission will work with Member States, including through dedicated discussions in the European Cooperation Network on Elections and the European Parliament, to guarantee political rights of persons with disabilities on equal basis with others. In 2023, the European Commission will issue guidance on the participation of persons with disabilities in the electoral process. It will also support inclusive democratic participation, including for persons with a disability, through the new Citizenship, Equalities, Rights and Values programme.
How will the strategy improve quality of life and autonomy?
The European Commission will issue guidance to Member States on independent living and inclusion in the community by 2023. In 2024, the Commission will work with Member States to introduce a European quality framework for social services of excellence for persons with disabilities.
The Commission calls on Member States to unlock the potential of persons with disabilities and improve their position on the labour market. The Commission will seek cooperation with organisation representing persons with disabilities to develop a package for better labour market outcomes of persons with disabilities. Furthermore, the strategy will put forward actions to improve social protection for persons with disabilities and to support (potential) social entrepreneurs with disabilities.
How will the strategy enhance equal participation and non-discrimination?
The strategy aims to protect persons with disabilities from any form of discrimination and violence. It will include actions on access to justice and healthcare and strengthening the participation of persons with disabilities in arts and culture, recreation, leisure, sport and tourism. The European Commission calls on Member States to establish inclusive schools setting that can become a reference in inclusive and innovative teaching and learning across the EU. The Commission will also issue guidance on access to healthcare based on inclusive, accessible, person-centred healthcare, and free and informed consent.
How will the strategy enhance the rights of persons with disabilities around the world?
In 2021, the Commission will update its Toolbox on the “Rights Based Approach, encompassing all human rights for EU development cooperation” to address all inequalities, including discrimination against persons with disabilities, in external actions.
The EU will develop a strategic dialogue with other State Parties and signatories of the UN Convention, as well as with other regional organisations. Under this strategy, structured dialogues will be organised and cooperation on accessibility and employment will be enhanced.
How will disability matters be integrated into EU policies?
The European Commission calls on all EU institutions and agencies to include disability matters in their policies and actions, and to consult persons with disabilities and their representative organisations throughout the policy making process.
In addition, the European Commission will strengthen coordination at EU level of the implementation of the UN Convention. The European Commission calls on all EU institutions and bodies, agencies and delegations to designate disability coordinators and it will organise high-level meetings and work with the rotating Council Presidencies to ensure that disability is kept high on the EU policy agenda.
To reach the strategy’s goals, the strong commitment of Member States is indispensable. The strategy steps up cooperation between Member States and stakeholders through the establishment of a Disability Platform in 2021.
EU funding is available to support countries’ inclusion measures through the Recovery and Resilience Facility and the long-term EU budget.
How will the EU institutions lead by example?
The Commission will adopt a renewed human resources (HR) strategy to boost diversity and inclusion, including as regards disability, and calls on other EU institutions to do the same. In addition, the European Commission will continue improving the accessibility of its buildings, digital environments and communications.
For more information
Communication: Union of Equality: Strategy for the Rights of Persons with Disabilities 2021-2030
Easy-to-read version: Strategy for the rights of persons with disabilities 2021-2030
Press release: Strategy for the Rights of Persons with Disabilities 2021-2030
Factsheet: Strategy for the Rights of Persons with Disabilities 2021-2030
More information on EU initiatives for persons with disabilities
Αφήστε μια απάντηση