Να αναγνωρίσουμε την ανάγκη της εκπαίδευσης για το κλίμα
Οι μαθητές απογοητεύονται από τη φτωχή κλιματική εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι είναι η γενιά που θα βιώσει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν οι ειδικοί. Σε μια ανοιχτή επιστολή, μαθητές σχολείου, δάσκαλοι, επιστήμονες του κλίματος και υπερασπιστές του περιβάλλοντος λένε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αγωνιστεί για να αναλάβει δράση για το κλίμα, εκτός εάν καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια ώστε να βοηθήσει την επόμενη γενιά να κατανοήσει την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.
Έρευνα μεταξύ εκπαιδευτικών από την ομάδα εκστρατείας για την κλιματική εκπαίδευση “Διδάξτε το Μέλλον” έδειξε ότι 9 στους 10 εκπαιδευτικούς συμφωνούν ότι η αλλαγή του κλίματος πρέπει να είναι υποχρεωτική στα σχολεία, αλλά μόνο 3 στους 10 αισθάνονται εξοπλισμένοι κατάλληλα για να το διδάξουν. Μέσω της Δήλωσης Mock COP , οι νέοι σε όλο τον κόσμο απαιτούν ενημερωμένη διδασκαλία σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που παρατηρούνται παγκοσμίως και τρόπους για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας. Tο Mock COP26 ανέδειξε τη φιλοδοξία των νέων όταν ενώθηκαν πάνω από 330 αντιπρόσωποι από περισσότερες από 140 χώρες και επεξεργάστηκαν μια Παγκόσμια Δήλωση με 18 φιλόδοξες αλλά ρεαλιστικές πολιτικές που καλύπτουν 6 σημαντικά θέματα. εκπαίδευση για το κλίμα, κλιματική δικαιοσύνη, επιβίωση ανθεκτική στο κλίμα, σωματική και ψυχική υγεία, εθνικά καθορισμένες συνεισφορές για την προστασία του κλίματος και βιοποικιλότητα. Συμμετέχοντας η νεολαία και εφαρμόζοντας αυτές τις φιλόδοξες πολιτικές, παγκόσμιοι ηγέτες και νέοι σε όλο τον κόσμο μπορούν να συνεργαστούν για να οικοδομήσουν φιλοδοξίες και να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.
Για να βρει λύσεις, το Πανεπιστήμιο του Reading θα πραγματοποιήσει μια σύνοδο κορυφής για την εκπαίδευση για το κλίμα στις 15 Σεπτεμβρίου. Η ελεύθερη συμμετοχή στην εκδήλωση θα φέρει κοντά νέους/νέες, δασκάλους/ες, υπεύθυνους/ες χάραξης πολιτικής και εμπειρογνώμονες για το κλίμα και την εκπαίδευση με σκοπό τη δημιουργία ενός πανεθνικού σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της κλιματικής εκπαίδευσης στα σχολεία.
Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γραφείο Εκπαίδευσης για το Κλίμα, τη Βασιλική Μετεωρολογική Εταιρεία, το Met Office, το EAUC και το Ashden. Ο Πρόεδρος της COP26 Alok Sharma θα παρευρεθεί επίσης στην εκδήλωση.
Ο καθηγητής Robert Van de Noort, Αντιπρόεδρος του “Πανεπιστημίου Reading”, δήλωσε:
«Η εκπαίδευση για το κλίμα έχει αναγνωριστεί ως ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει όλους στην κοινωνία να πιστέψουν και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές και να αντιμετωπίσουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Πολλές ομάδες και άτομα κάνουν ήδη καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα, αλλά πρέπει να συγκεντρώσουμε εμπειρογνώμονες από όλους τους τομείς της εκπαίδευσης για το κλίμα, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά το ζήτημα. Ελπίζουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη της απαραίτητης δράσης και των πόρων που κάνουν άμεση διαφορά. “
Πρόσφατες εκθέσεις της Climate Assembly UK και της Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρουν ότι η εκπαίδευση για το κλίμα για όλους/ες θα είναι ένα κρίσιμο τμήμα των σχεδίων προσαρμογής και μετριασμού των επιπτώσεών της.
Ως εκ τούτου, το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με εταίρους για τον εντοπισμό δράσεων που μπορούν να ληφθούν για τη βελτίωση της εκπαίδευσης για το κλίμα, για να αποκτήσουν οι νέοι τη γνώση που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν ένα απαιτητικό μέλλον με αυτοπεποίθηση. Η Σύνοδος Κορυφής για την Κλιματική Εκπαίδευση θα επικεντρωθεί σε τρόπους προσέγγισης μαθητών και παιδιών ηλικίας 8 έως 18 ετών.
Η Σύνοδος Κορυφής θα περιλαμβάνει βασικές συνόδους ολομέλειας ανοιχτές σε όλους/ες, καθώς και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με προσκεκλημένους/ες, με σκοπό τον εντοπισμό του τρόπου με τον οποίο μπορεί να γίνει αλλαγή και προκλήσεις που μπορούν να ξεπεραστούν από κοινού.
Η πρόθεση είναι τα διδάγματα από τη Διάσκεψη Κορυφής να φτάνουν στην COP26, και ότι τυχόν συνεργασίες και πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν θα διαδοθούν ευρέως για να υποστηρίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία.
Οι διοργανωτές της διάσκεψης κορυφής επιθυμούν να ακούσουν από οποιονδήποτε έχει άποψη σχετικά με το τι χρειάζεται από την κλιματική εκπαίδευση ή ερωτήσεις για όσους εμπλέκονται. Αυτά μπορούν να υποβληθούν στη https://www.reading.ac.uk/planet/climate-education-summit
Μπορείτε να κάνετε κράτηση για δωρεάν συμμετοχή στη σύνοδο στη διεύθυνση https://www.reading.ac.uk/en/planet/climate-education-summit
ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ:
Ο καθηγητής Andrew Charlton-Perez, Επικεφαλής του Τμήματος Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει τη ζωή όλων και θα αποτελεί μέρος της καθημερινής εμπειρίας για τους νέους και τις νέες καθώς μεγαλώνουν. Η οικοδόμηση μιας χώρας και μιας οικονομίας που μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση του μεταβαλλόμενου κλίματος απαιτεί κατανόηση και δεξιότητες στο σχολικό πρόγραμμα.
«Αυτό που ακούμε από σχολεία και νέους/ες είναι ότι υπάρχει ευρύ ενδιαφέρον να μάθουμε για την κλιματική αλλαγή, αλλά συχνά δεν υπάρχει χώρος για να συζητήσουμε για το κλίμα τόσο στο επίσημο όσο και στο άτυπο πρόγραμμα σπουδών. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραμάτισε από καιρό πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιστήμη του κλίματος και θα είναι οικοδεσπότης της συνάντησης COP26 το φθινόπωρο, τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να αναλάβουμε την πρωτοβουλία και να ακολουθήσουμε άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία και να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές στην εκπαίδευση για το κλίμα.
«Ελπίζουμε ότι η σύνοδος κορυφής μας μπορεί να καταλήξει σε ένα σαφές σχέδιο δράσης για να το κάνει αυτό, ξεκινώντας συνομιλίες μεταξύ νέων, εκπαιδευτικών, επιστημόνων και κυβερνήσεων».
Η καθηγήτρια Carol Fuller, επικεφαλής του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Δεδομένου ότι η γνώση είναι δύναμη, η εκπαίδευση είναι σαφώς το κλειδί για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Μέσω της εκπαίδευσης, αυτή η σύνοδος κορυφής θα δώσει τη δυνατότητα στις μελλοντικές γενιές να κάνουν μια ενημερωμένη και ουσιαστική διαφορά στον κόσμο στον οποίο ζούμε. Οι εκπαιδευτικοί τους οποίους εκπαιδεύουμε και με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι το κλειδί για αυτό το έργο. “
Ο καθηγητής Liz Bentley FRMetS, Διευθύνων Σύμβουλος της Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, δήλωσε: «Η Βασιλική Μετεωρολογική Εταιρεία πιστεύει ότι κάθε μαθητής θα πρέπει να εγκαταλείψει το σχολείο με τη βασική παιδεία για το κλίμα που θα επέτρεπε να ασχοληθεί με τα μηνύματα που προωθούν τα μέσα ενημέρωσης ή οι πολιτικοί, ή να λαμβάνει ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τις δικές του ευκαιρίες και ευθύνες. Η κατανόηση της κλιματικής αλλαγής συνδέεται αναπόφευκτα με την κατανόηση του καιρού και του κλίματος. “
Ο Eric Guilyardi, Πρόεδρος του Γραφείου για την Κλιματική Εκπαίδευση, Καθηγητής Επιστήμης του Κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Reading και επικεφαλής συγγραφέας του IPCC, δήλωσε: «Είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν, ποιοτικούς εκπαιδευτικούς πόρους και βάσεις για επαγγελματική ανάπτυξη σχετικά με την καλύτερη έρευνα για το κλίμα και την παιδαγωγική. “
Ο Iain Patton, Διευθύνων Σύμβουλος της EAUC – Η Συμμαχία για την Ηγεσία στην Αειφορία στην Εκπαίδευση, δήλωσε: «Η ευκαιρία να ξανασκεφτούμε και να επανασχεδιάσουμε κάθε πτυχή της ζωής μας στον αγώνα για μηδενικές εκπομπές δεν είναι μόνο συναρπαστική αλλά κρίσιμη για την ανθρωπότητα. Οι νέοι είναι αποφασισμένοι να συμμετέχουν σε αυτό, αλλά συγκρατούνται από το εκπαιδευτικό σύστημα. Φανταστείτε ότι, το εκπαιδευτικό μας σύστημα σήμερα κινδυνεύει να σπαταλήσει την ευκαιρία να διασφαλίσει ότι οι νέοι μας έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν ένα ασφαλές οικονομικό και περιβαλλοντικό μέλλον για όλους μας. “
Ο Harriet Lamb, CEO, Ashden (συντονιστής του συνασπισμού Let’s Go Zero ), δήλωσε:
«Τα σχολεία είναι απόλυτα τοποθετημένα στην πρωτοπορία της κοινότητας που κινητοποιείται για την κλιματική κρίση. Σε όλη τη χώρα, βλέπουμε εκπληκτική δράση από σχολεία που συμμετέχουν στο Let’s Go Zero, όλα σε μια συντονισμένη προσπάθεια να φτάσουν σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2030: μαθητές που διαχειρίζονται σχολικούς κήπους ή αρχιτέκτονες που σχεδιάζουν αίθουσες διδασκαλίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έως τη διαχείριση της αναθεώρησης των πολιτικών προμηθειών τους, τοπικούς σεφ που εργάζονται για βιώσιμα σχολικά γεύματα και καθηγητές που παρακινούν τους μαθητές να δράσουν για το κλίμα.
«Η κλιματική εκπαίδευση στα σχολεία καθοδηγείται από παθιασμένους δασκάλους που εργάζονται σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά η παγκόσμια κρίση πρέπει να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα σπουδών για να της δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τα ζητήματα για να δράσουν για την αντιμετώπισή τους. Και πρέπει να δοθούν στους εκπαιδευτικούς οι πόροι και η υποστήριξη για να διδάξουν για τα κλιματικά γεγονότα και να εμπνεύσουν τους μαθητές τους για τις λύσεις. “
Η Sanne Aldrich, Υπεύθυνη Εξωτερικής Μάθησης στο Δημοτικό Σχολείο West Lodge, Pinner, δήλωσε: «Στο Δημοτικό Σχολείο West Lodge αναγνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η ενδυνάμωση και ο εξοπλισμός για να αντιμετωπίσουν οι μαθητές αυτήν την πρόκληση είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιβίωση της ανθρωπότητας.
«Πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα και να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη διδασκαλία για την αειφορία εξίσου σημαντική με τη διδασκαλία βασικών θεμάτων. Το αντιμετωπίζουμε αυτό μέσω του προγράμματος σπουδών, καθιστώντας το σχολικό κτίριο και τη σχολική μας κοινότητα μηδενικών εκπομπών έως το 2030.
«Η εταιρική σχέση είναι βασική αλλά και μία από τις προκλήσεις μας. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε ένα κίνημα και να δημιουργήσουμε έναν αντίκτυπο που διαρκεί πέρα από το σχολείο, αλλά η αλλαγή της σκέψης των ανθρώπων είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. “
Ο Honey Verburg, μαθητής της Έκτης 6 στο Δημοτικό Σχολείο West Lodge, Pinner, είπε: «Είμαστε η μελλοντική γενιά και πρέπει να διδαχθούμε για την κλιματική αλλαγή. Όταν είμαστε ενήλικες, δεν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε έναν μολυσμένο και βρώμικο κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν είναι ασφαλείς απέναντι σε φυσικές καταστροφές. “
————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
CLIMATE CHANGE EDUCATION RETHINK NEEDED TO ‘AVOID FAILING NEXT GENERATIOΝ
Schoolchildren are being let down by poor climate education, despite being the generation that will feel the biggest impacts of climate change, experts have warned. In an open letter, school students, teachers, climate scientists and environmental campaigners say the UK will struggle to take action on climate unless more effort is taken to help the next generation understand climate change and its impacts.
Surveys of teachers by climate education campaign group Teach the Future showed that 9 out of 10 teachers agree that climate change should be compulsory in schools, yet only 3 out of 10 feel equipped to teach it. Through their Mock COP Declaration, young people around the world are demanding up-to-date teaching on environmental impacts being seen globally and ways to build resilience. Mock COP26 showed the youth’s ambition when over 330 delegates from over 140 countries united. They produced a global declaration with 18 ambitious yet realistic policies covering 6 important themes; climate education, climate justice, climate-resilient livelihoods, physical and mental health, nationally determined contributions and biodiversity. By engaging with youth and implementing these ambitious policies, world leaders and young people across the globe can work together to build ambition and fight climate change.
To help find solutions, the University of Reading will hold a Climate Education Summit on 15 September. The free-to-attend event will bring together young people, teachers, policymakers, and climate and education experts with the aim of creating a nationwide action plan to improve climate education in schools.
The Summit is being held in partnership with the Office for Climate Education, Royal Meteorological Society, Met Office, EAUC and Ashden. COP26 President Alok Sharma will also attend the event.
Professor Robert Van de Noort, Vice-Chancellor at the University of Reading, said:
“Climate education has been identified as crucial to helping everyone in society believe in and make necessary changes and face the future with confidence.
“Many groups and individuals already do good work in this area, but we must bring together experts across all areas of climate education if we are to genuinely address the issue. We hope the Summit can help deliver much-needed action and resources that make an immediate difference.”
Recent reports by Climate Assembly UK and the UK Climate Change Committee state that climate education for all will be a crucial part of plans to adapt to and mitigate its impacts.
The University is therefore working with partners to pinpoint actions that can be taken to improve climate education, to equip young people with the knowledge they need to face a challenging future with confidence. The Climate Education Summit will focus on ways to reach school pupils and children aged 8 to 18.
The Summit will include keynote plenary sessions open to all, and roundtable discussions with invited guests, with the aim of identifying how change can be made, and challenges that can be overcome together.
The intention is that the lessons learnt from the Summit reach COP26, and that any partnerships and initiatives are rolled out and replicated widely to support as many schools as possible.
The Summit organisers are keen to hear from anyone with a view on what is needed from climate education, or questions for those involved. These can be submitted at https://www.reading.ac.uk/planet/climate-education-summit
Free places at the summit can be booked from https://www.reading.ac.uk/en/planet/climate-education-summit
ADDITIONAL QUOTES:
Professor Andrew Charlton-Perez, Head of the Department of Meteorology at the University of Reading, said: “Climate change will affect everyone’s lives, and be part of everyday experience for young people as they grow up. Building a country and an economy that can respond to the challenge of our changing climate requires understanding and skills across the school curriculum.
“What we’re hearing from schools and young people is that there is a widespread appetite to learn about climate change, but the space to discuss climate in both the formal and informal curriculum is often missing. The UK has long played a leading role in climate science, and as hosts of the COP26 meeting in the autumn, now is the perfect time for us to seize the initiative and follow other countries like Italy and France in making meaningful changes to climate education.
“We hope that our summit can come up with a clear action plan to do this, by starting conversations between young people, educationalists, scientists and government.”
Professor Carol Fuller, Head of the Institute of Education at the University of Reading, said: “Given that knowledge is power, education is clearly the key to global climate change. Through education, this summit will be empowering future generations to make an informed and meaningful difference to the world in which we live. The teachers we train and work with are key to this work.”
Professor Liz Bentley FRMetS, Chief Executive of the Royal Meteorological Society, said: “The Royal Meteorological Society believes that every student should leave school with the basic climate literacy that would enable them to engage with the messages put forward by the media or politicians, or to make informed decisions about their own opportunities and responsibilities. An understanding of climate change is inexorably linked to an understanding of weather and climate.”
Eric Guilyardi, President of the Office for Climate Education, Professor of Climate Science at the University of Reading and lead author for the IPCC, said: “It is essential that teachers around the world have access to free, quality educational resources and professional development based on the best climate and pedagogical research.”
Iain Patton, CEO of EAUC – The Alliance for Sustainability Leadership in Education, said: “The opportunity to rethink and redesign every aspect of our lives in the race to zero emissions is not just exciting but critical to humanity. Young people are determined to be a part of this but are held back by the education system. Imagine that, our education system today risks squandering the opportunity to ensure that our young people have the knowledge and skills to innovate and create a secure economic and environmental future for us all.“
Harriet Lamb, CEO, Ashden (coordinator of the Let’s Go Zero coalition), said:
“Schools are perfectly positioned to be community pioneers responding to the climate crisis. Across the country, we’re seeing amazing action by schools involved in Let’s Go Zero, all on a journey to reach zero carbon by 2030: from students managing school gardens or designing low carbon classrooms with architects, to management overhauling their procurement policies, local chefs working on sustainable school meals and teachers motivating students into climate action and out of climate anxiety.
“Climate education in schools is driven by passionate teachers working on it in their own time, but this global crisis must be embedded in the curriculum to give it the necessary focus. Children must understand the issues to act on them. And teachers must be given the resources and support to teach about the climate facts and inspire their students about the solutions.”
Sanne Aldrich, Outdoor Learning Lead at West Lodge Primary School, Pinner, said: “At West Lodge Primary School we acknowledge that addressing the climate crisis and empowering and equipping children to face this challenge is essential for the survival of the human race.
“We need to take action now and we are on a journey to make teaching about sustainability as important as teaching core subjects. We address this through curriculum, making the school building carbon zero by 2030 and our school community.
“Partnership is key but also one of our challenges. We are trying to create a movement to create an impact lasting beyond school but to shift people’s thinking is a process that takes time and effort.”
Honey Verburg, a Year 6 pupil at West Lodge Primary School, Pinner, said: “We are the future generation, and we need to be taught about climate change. When we are adults, we do not want our children to grow up in a polluted and dirty world where people are not safe from natural disasters.”
Αφήστε μια απάντηση