Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Κλιματικά ουδέτερα όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ μέχρι το 2050
Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερα έως το 2050 σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ζητά φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 και το 2040
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 392 ψήφους υπέρ, 161 κατά και 142 αποχές ενέκρινε την Πέμπτη & Οκτωβρίου την εντολή του ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία του κλίματος. Ο νέος νόμος (Ευρωπαϊκός Κλιματικός Νόμος) έχει ως στόχο να μετατρέψει τις μέχρι τώρα πολιτικές υποσχέσεις περί επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ έως το 2050 σε νομικά δεσμευτική υποχρέωση. Εύκολα οι κυβερνήσεις μπορεί να δίνουν υποσχέσεις αλλά να μην υλοποιούν τις υποσχέσεις τους εφόσον αυτές δεν είναι δεσμευτικές. Γιαυτό το ευρωκοινοβούλιο ζητάει τώρα να υπάρχουν υποχρεώσεις που θα είναι δεσμευτικές με στόχους που τίθενται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκός Κλιματικός Νόμος). Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης θα είναι έτσι σίγουροι για το νομικό πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων, ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για τις αλλαγές που έρχονται. Ένα δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι οι ευρωβουλευτές ζητάνε οι στόχοι που θα τεθούν να μην αφορούν μόνο την ΕΕ ως σύνολο αλλά και το κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά ώστε και ως σύνολο η ΕΕ αλλά και ως επιμέρους ΚΜ να έχουμε φτάσει σε κατάσταση κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2050, ώστε στη συνέχεια να πετύχουμε «αρνητικό ισοζύγιο» εκπομπών άνθρακα. Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για την επίτευξη των στόχων αυτών. Μεταξύ άλλων, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθετεί και μια σειρά εργαλείων που θα στηρίξουν την επίτευξη των στόχων: – “Προϋπολογισμός μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου” ώστε να πετύχει η ΕΕ τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Ο “προϋπολογισμός” θα καθορίζει τη συνολική εναπομένουσα ποσότητα εκπομπών για κάθε Κράτος Μέλος και την ΕΕ που θα μπορούν να παραχθούν έως το 2050 χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού – Συγκρότηση ανεξάρτητου επιστημονικού φορέα για να παρακολουθεί την πρόοδο και την εφαρμογή των σχεδίων – Σταδιακή κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα το αργότερο έως το 2025 |
Οι ευρωβουλευτές καλούν ακόμη την Επιτροπή να υποβάλει ως τις 31 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας, πρόταση για την πορεία που θα ακολουθηθεί σε επίπεδο ΕΕ για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις συνολικές εναπομένουσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ ως το 2050, ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Η πορεία θα επανεξετάζεται έπειτα από κάθε απολογισμό που θα πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά επίσης να συγκροτηθεί σε επίπεδο ΕΕ μια επιτροπή για την κλιματική αλλαγή, η οποία, ως ανεξάρτητος επιστημονικός φορέας, θα είναι αρμόδια να αξιολογεί τις ακολουθούμενες πολιτικές ως προς τη συνέπειά τους και να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Απαιτείται πιο φιλόδοξος στόχος για το 2030
Ο υφιστάμενος στόχος της ΕΕ είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα κατά 40% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί ο στόχος αυτός σε «τουλάχιστον 55%», στην τροποποιημένη πρόταση που κατέθεσε για τον νέο νόμο της ΕΕ για το κλίμα. Οι ευρωβουλευτές με την απόφασή τους έθεσαν τον πήχη ακόμη πιο ψηλά, ζητώντας να μειωθούν οι εκπομπές έως το 2030 κατά 60%, προσθέτοντας ότι, στο πλαίσιο αυτό, η αναθεώρηση των εθνικών στόχων θα πρέπει να γίνει με τρόπο οικονομικά δίκαιο και αποτελεσματικό.
Επίσης, ζήτησαν από την Επιτροπή να εκπονήσει μελέτη αντικτύπου και να καθορίσει ενδιάμεσο στόχο για το 2040, για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα βρεθεί στον σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου για το 2050.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 να καταργήσουν σταδιακά όλες τις άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Πρόσφατη έρευνα δημοσιογράφων – ερευνητών Investigate Europe αποκαλύπτει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαθέτουν ετησίως 137 δις ευρώ ως άμεσες ή έμμεσες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα, και μεταξύ αυτών η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο υψηλά κατά κεφαλής ποσά ενισχύσεων για τα ορυκτά καύσιμα.
Οι “κρυφές επιδοτήσεις” των ορυκτών καυσίμων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα φτάνουν τα 4,9 δις ευρώ ετησίως και αντιστοιχούν σε 457 ευρώ κατά κεφαλή, από τον πιο υψηλό μέσο όρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για σύγκριση (σε ετήσια βάση):
- η Γαλλία επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα με 17,5 δις ευρώ ετησίως, δηλαδή με 263 ευρώ κατά κεφαλή
- η Σουηδία επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα με 4,3 δις, δηλαδή με 438 ευρώ κατά κεφαλή
- η Ρουμανία επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα με 0,5 δις ευρώ ετησίως, δηλαδή με 26 ευρώ κατά κεφαλή
Αναλυτικά οι επιδοτήσεις σε διάφορους τομείς (μείωση φόρων κι επιδοτήσεις), με τα πρωτεία να κατέχει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (κυρίως στα νησιά) με 1.2 δις, και ακολουθούν η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης (781.38 εκατομ), για θέρμανση (244.35 εκατομ), τη γεωργία και αλιεία (173,22 εκατομ), μείωση κόστους για τη βαριά βιομηχανία (166,2 εκατομμύρια) και την βιομηχανία παραγωγής ενέργειας και νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα 5 (200 εκατ), ενώ 1611.70 εκατομ αφορούν ενισχύσεις για διάφορες χρήσεις ή έργα μεταφοράς ορυκτών καυσίμων. Για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καταβάλλονται ετησίως 341.58 εκατομ ευρώ.
Δηλώσεις
Μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Jytte Guteland (Σοσιαλιστές, Σουηδία) δήλωσε: «Η έγκριση της έκθεσης στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων. Επιθυμούμε όλα τα κράτη μέλη να επιτύχουν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2050. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται η ΕΕ να θέσει φιλόδοξους ενδιάμεσους στόχους για το 2030 και το 2040. Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι αποφασίστηκε η θέσπιση ενός προϋπολογισμού για τα αέρια του θερμοκηπίου, ο οποίος θα καθορίζει τη συνολική εναπομένουσα ποσότητα εκπομπών που θα μπορούν να παραχθούν έως το 2050 χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού».
Επόμενα βήματα
Το Κοινοβούλιο είναι πλέον έτοιμο να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη, μόλις το Συμβούλιο (κυβερνήσεις) διαμορφώσει τη δική του κοινή θέση.
Σχετικές πληροφορίες
Έπειτα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2019 να προσυπογράψει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας για το 2050, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε τον Μάρτιο του 2020 πρόταση για έναν νέο νόμο της ΕΕ για το κλίμα, σύμφωνα με την οποία θα καταστεί νομικά δεσμευτικό η ΕΕ να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση μιας πιο φιλόδοξης νομοθεσίας της ΕΕ για το κλίμα, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα στις 28 Νοεμβρίου 2019.
—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
European Parliament agreed to push for a target of 60% reduction of CO2 emissions by 2030 as part of the EU ClimateLaw
EU climate law: MEPs want to increase emission reductions target to 60% by 2030. European Parliament wants a carefully crafted roadmap to reach climate neutrality by 2050 and reduce greenhouse gas emissions by 60% by 2030 compared to 1990, 5% more than the Commission’s proposal. The parliament has supported a very strong goal in front of the negotiations during the fall that the Parliament sees that the next 10 years are crucial if we should respect the Paris agreement and also for reaching, of course, its goal with this law to have climate neutrality in the EU. With 392 votes in favour, 161 votes against, 142 abstentions the majority of the MEPs supported this goal of the EU climate law. It is very clear that the European Parliament would like us to work faster and do the transition to climate neutrality faster. One of the cornerstones, one of the most important ones are the fact that the Parliament would like the climate neutrality to be a binding target for the member states. And that means that the European Parliament actually says that everyone needs to be on time and everyone needs to respect this law.
Jytte GUTELAND (S&D, SE), the Rapporteur, explains “EU Climate Law is a historic law and we are living in a time where EU is going through big change. And the transition to climate neutrality is really a new chapter for the European Union“.
A climate-neutral Europe by 2050… what does it mean? The idea is that by 2050, the EU will remove at least the same amount of greenhouse gases from the atmosphere as it emits. This is why the EU climate law was created. It aims to enshrine in EU law this ambitious goal and proposes a carefully crafted roadmap for member states and the EU as a whole. “It’s also about how we get there. And about the targets for 2030, 2040. We voted for a 60% reduction for 2030 ” Parliament also wants all legislation contributing to the reduction of greenhouse gas emissions to be assessed and updated to fit the climate law targets.
To ensure we reach the 2050 target, MEPs are proposing an additional 2040 target. 2019 was Europe’s hottest year on record. MEPs say the EU must honour the 2015 Paris Agreement and limit global warming to below 1.5°C.
Europe must send this message that we are doing it and we are doing it fast to 2030. We will be climate neutral in the European Union and we want the whole world to do the same.
MEPs are asking for the creation of an independent scientific body to monitor the EU’s progress towards climate neutrality.
Αφήστε μια απάντηση