Η Έκθεση Χρηματοδότησης για τη Φύση 2023
Η σειρά ετήσιων εκθέσεων State of Finance for Nature παρακολουθεί τις ροές χρηματοδότησης σε Λύσεις που βασίζονται στη φύση (NbS) και τις συγκρίνει με τη χρηματοδότηση που απαιτείται για τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων των λύσεων αυτών να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν το κλίμα και η βιοποικιλότητα.
Για πρώτη φορά, αυτή η έκδοση εκτιμά την κλίμακα των αρνητικών για τη φύση χρηματοοικονομικών ροών από πηγές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα παγκοσμίως. Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση (NbS) παρέχουν κρίσιμες επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς είναι οικονομικά αποδοτικές και παρέχουν πολλαπλά οφέλη.
Η έκθεση επικεντρώνεται στα τρέχοντα επίπεδα υλοποίησης και χρηματοδότησης των Λύσεων που βασίζονται στη Φύση και πόση χρηματοδότηση χρειάζεται για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων του Ρίο – περιορισμός της κλιματικής αλλαγής στους 1,5°C, προστασία του 30% της ξηράς και της θάλασσας έως το 2030 (στόχος 30×30) και η επίτευξη της ουδετερότητας υποβάθμισης του εδάφους (LDN) έως το 2030. Το χρηματοδοτικό χάσμα Λύσεων που βασίζονται στη Φύση είναι η διαφορά μεταξύ των τρεχουσών χρηματοοικονομικών ροών και των χρηματοδοτικών αναγκών των Λύσεων που βασίζονται στη Φύση στο σενάριο του Ρίο.
Ανακατεύθυνση 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από την επέκταση της καταστροφής της φύσης προς την καταπολέμηση της απώλειας της φύσης
Παγκόσμιες ετήσιες ροές χρηματοδότησης 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τροφοδοτούν κρίσεις για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και την υποβάθμιση της γης
Σχεδόν 7 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύονται παγκοσμίως κάθε χρόνο σε δραστηριότητες που έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη φύση τόσο από πηγές του δημόσιου όσο και από τον ιδιωτικό τομέα – που ισοδυναμεί περίπου με το 7% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) – σύμφωνα με η τελευταία έκθεση για την κατάσταση των οικονομικών για τη φύση που δημοσιεύθηκε στις 9/12/2023 στο COP28 από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) και τους εταίρους.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι το 2022, οι επενδύσεις σε λύσεις βασισμένες στη φύση ανήλθαν συνολικά σε περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά οι ροές χρηματοδότησης σε δραστηριότητες που βλάπτουν άμεσα τη φύση ήταν περισσότερο από 30 φορές μεγαλύτερες. Παρουσιάζει μια ανησυχητική διαφορά μεταξύ του όγκου χρηματοδότησης σε λύσεις που βασίζονται στη φύση και των αρνητικών για τη φύση ροών χρηματοδότησης. Υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των αλληλένδετων κρίσεων της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης της γης.
«Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση υποχρηματοδοτούνται δραματικά. Οι ετήσιες αρνητικές για τη φύση επενδύσεις είναι πάνω από 30 φορές μεγαλύτερες από τη χρηματοδότηση λύσεων που βασίζονται στη φύση που προωθούν ένα σταθερό κλίμα και υγιή γη και φύση. Για να έχουμε πιθανότητες να επιτευχθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης, αυτοί οι αριθμοί πρέπει να αντιστραφούν – με τους πραγματικούς θεματοφύλακες της γης, όπως οι αυτόχθονες πληθυσμοί, μεταξύ των βασικών δικαιούχων», δήλωσε η Inger Andersen, Εκτελεστική Διευθύντρια του UNEP.
Τα ευρήματα βασίζονται σε μια ανάλυση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών ροών, αποκαλύπτοντας ότι οι αρνητικές για τη φύση ιδιωτικές ροές χρηματοδότησης ανέρχονται σε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, 140 φορές μεγαλύτερες από τις ιδιωτικές επενδύσεις των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λύσεις βασισμένες στη φύση. Οι πέντε κλάδοι που διοχετεύουν τις περισσότερες αρνητικές χρηματοοικονομικές ροές –κατασκευές, ηλεκτρικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ακίνητα, πετρέλαιο και αέριο, τρόφιμα και καπνός – αντιπροσωπεύουν το 16% των συνολικών επενδυτικών ροών στην οικονομία, αλλά το 43% των αρνητικών για τη φύση ροών που συνδέονται με την καταστροφή σε δάση, υγροτόπους και άλλους φυσικούς οικοτόπους.
Η Νίκη Μάρδας, Εκτελεστική Διευθύντρια της Global Canopy δήλωσε: «Η φετινή έκθεση είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι η συνέχιση με το «business as usual» αποτελεί σοβαρή απειλή για τον πλανήτη μας, ενισχύοντας την επείγουσα ανάγκη για μια μετάβαση σε βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές και τη διακοπή της χρηματοδότησης. της καταστροφής της φύσης. Το δίχτυ σφίγγει, με αυξημένη κανονιστική πίεση σε βασικούς τομείς όπως η αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών. Αυτές οι εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εξακολουθούν να δημιουργούν το πρόβλημα τώρα πρέπει να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα εξαιρετικά δεδομένα, την καθοδήγηση και τα πλαίσια που είναι ήδη διαθέσιμα για να δεσμευτούν επειγόντως για θετικό μέλλον για τη φύση».
Οι κρατικές δαπάνες για επιβλαβείς για το περιβάλλον επιδοτήσεις σε τέσσερις τομείς – γεωργία, ορυκτά καύσιμα, αλιεία και δασοκομία – υπολογίζονται σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022. Οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων μόνο προς τους καταναλωτές διπλασιάστηκαν από 563 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021 σε 1163 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022.
Το οικονομικό χάσμα παραμένει
Η έκθεση εντοπίζει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για λύσεις που βασίζονται στη φύση, με μόνο 200 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ που διατέθηκαν το 2022, με επικεφαλής τις κυβερνήσεις, οι οποίες συνεισέφεραν το 82% (165 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), ενώ η ιδιωτική χρηματοδότηση παραμένει μέτρια στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (18% των συνολικών ροών χρηματοδότησης λύσεων που βασίζονται στη φύση). Για να επιτευχθούν οι στόχοι της Σύμβασης του Ρίο για περιορισμό της κλιματικής αλλαγής στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, καθώς και ο στόχος του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας για την προστασία 30% της ξηράς και της θάλασσας έως το 2030 και την επίτευξη ουδετερότητας όσον αφορά την υποβάθμιση της γης, οι ροές χρηματοδότησης για λύσεις που βασίζονται στη φύση πρέπει σχεδόν να τριπλασιαστούν από τα τρέχοντα επίπεδα (200 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε 542 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030 και να τετραπλασιαστούν σε 737 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050.
Τόσο η δημόσια χρηματοδότηση όσο και οι ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν δραματικά, σε συνδυασμό με την ανακατεύθυνση των ροών χρηματοδότησης που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη φύση. Ενώ η δημόσια χρηματοδότηση θα συνεχίσει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, η ιδιωτική χρηματοδότηση μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει το μερίδιό της στη χρηματοδότηση λύσεων που βασίζονται στη φύση από 18% επί του παρόντος σε 33% έως το 2050.
«Η εκτεταμένη υποβάθμιση της φύσης όχι μόνο επιδεινώνει την κλιματική κρίση αλλά και μας ωθεί να υπερβούμε τα πλανητικά όρια. Η επένδυση σε λύσεις που βασίζονται στη φύση παρέχει μια στρατηγική και οικονομικά αποδοτική οδό για την αντιμετώπιση των αλληλένδετων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης της γης, ενώ ταυτόχρονα κάνει απτή πρόοδο προς τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο Jochen Flasbarth, Υφυπουργός. στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το οποίο χρηματοδότησε την έκθεση.
Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση παρέχουν κρίσιμες επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς είναι οικονομικά αποδοτικές και παρέχουν πολλαπλά οφέλη. Οι επενδυτικές ευκαιρίες στη βιώσιμη διαχείριση της γης μπορούν να τετραπλασιαστούν έως το 2050 με βάση τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων και εμπορευμάτων – κρίσιμης σημασίας για τον καταλύτη των ιδιωτικών επενδύσεων. Η προστασία διαφορετικών οικοσυστημάτων είναι εξαιρετικά αποδοτική από πλευράς κόστους, αντιπροσωπεύοντας το 80% της πρόσθετης γης που απαιτείται για λύσεις που βασίζονται στη φύση, ενώ απορροφά μόλις το 20% της χρηματοδότησης παρόμοιων πρόσθετων λύσεων έως το 2030. Δεδομένης της κλίμακας της υποβάθμισης παγκοσμίως, η αποκατάσταση παρέχει τεράστια ευκαιρίες για ενίσχυση της λειτουργίας και της ανθεκτικότητας του οικοσυστήματος για την παροχή των υπηρεσιών οικοσυστήματος στις οποίες βασίζονται τόσο πολύ οι άνθρωποι.
Επείγουσα δράση σε δύο μέτωπα: Επαναπροσανατολισμός της αρνητικής χρηματοδότησης της φύσης και κλιμάκωση των επενδύσεων στη φύση
Η έκθεση προτείνει ότι απλώς ο διπλασιασμός ή ο τριπλασιασμός των επενδύσεων σε λύσεις που βασίζονται στη φύση δεν θα είναι αρκετός για την επίτευξη των τριών στόχων του Ρίο, εκτός εάν οι ροές χρηματοδότησης ύψους σχεδόν 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρακτικές αρνητικές για τη φύση μειωθούν δραματικά και ιδανικά επανατοποθετηθούν υπέρ της φύσης.
Απαιτείται μια σημαντική ανατροπή για τη φύση. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις πρέπει όχι μόνο να αυξήσουν τις επενδύσεις σε λύσεις που βασίζονται στη φύση, αλλά και να εφαρμόσουν κίνητρα για τον αναπροσανατολισμό της χρηματοδότησης από επιβλαβείς δραστηριότητες, προωθώντας θετικά αποτελέσματα για τη φύση. Οι κυβερνητικές πολιτικές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την καλλιέργεια επενδυτικών ευκαιριών. Συγκεκριμένα, οι επενδυτικές προοπτικές σε λύσεις που βασίζονται στη φύση ανθίζουν, καθοδηγούμενες από την αναθεώρηση παγκόσμιων τομέων όπως τα τρόφιμα, οι εξορύξεις, τα ακίνητα και οι υποδομές – οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην παρακμή της φύσης. Αυτές οι ευκαιρίες συναγωνίζονται εκείνες που προκύπτουν από την κλιματική κρίση, παρουσιάζοντας μια κομβική στιγμή για επιδραστική αλλαγή.
Σχετικά με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP)
Το UNEP, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ Για το Περιβάλλον, είναι η κορυφαία παγκόσμια φωνή για το περιβάλλον. Παρέχει ηγεσία και ενθαρρύνει τη συνεργασία στη φροντίδα για το περιβάλλον εμπνέοντας, ενημερώνοντας και δίνοντας τη δυνατότητα στα έθνη και τους λαούς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους χωρίς να διακυβεύεται αυτή των μελλοντικών γενεών.
Σχετικά με το Global Canopy
Η Global Canopy είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση που βασίζεται σε δεδομένα και στοχεύει τις δυνάμεις της αγοράς που καταστρέφουν τη φύση. Παρέχει καινοτόμα δεδομένα ανοιχτής πρόσβασης, σαφείς μετρήσεις και χρήσιμες πληροφορίες σε κορυφαίες εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυβερνήσεις και οργανισμούς εκστρατειών παγκοσμίως για να τους βοηθήσουμε να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για τη φύση, τα δάση και τους ανθρώπους.
Σχετικά με τα Οικονομικά της Υποβάθμισης της Γης (ELD)
Το ELD είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενσωμάτωση της πραγματικής αξίας της γης στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στην προώθηση της βιώσιμης χρήσης γης. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2011 από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (BMZ), τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .
———————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
State of Finance for Nature 2023
The State of Finance for Nature annual report series tracks finance flows to nature-based solutions (NbS) and compares them to the finance needed to maximise the potential of Nature based Solutions to help tackle climate, biodiversity and degradation challenges.
For the first time, this edition estimates the scale of nature-negative finance flows from both public and private sector sources globally. Nature based Solutions (NbS) provide critical investment opportunities as they are cost-effective and provide multiple benefits.
The report focuses on current levels of NbS implementation and finance and how much finance for NbS is needed to reach specific Rio targets – limit climate change to 1.5°C, protect 30 per cent of land and sea by 2030 (30×30 target) and reach land degradation neutrality (LDN) by 2030. The NbS finance gap is the difference between current finance flows and the Rio-aligned scenario NbS finance needs.
Dubai, 9 December 2023 – Close to $7 trillion is invested globally each year in activities that have a direct negative impact on nature from both public and private sector sources – equivalent to roughly 7 per cent of global Gross Domestic Product (GDP) – according to the latest State of Finance for Nature report released today at COP28 by the UN Environment Programme (UNEP) and partners.
The report finds that in 2022, investments in nature-based solutions totaled approximately $200 billion, but finance flows to activities directly harming nature were more than 30 times larger. It exposes a concerning disparity between the volumes of finance to nature-based solutions and nature-negative finance flows, and underscores the urgency to address the interconnected crises of climate change, biodiversity loss, and land degradation.
“Nature-based solutions are dramatically underfunded. Annual nature-negative investments are over 30 times larger than financing for nature-based solutions that promote a stable climate, and healthy land and nature. To have any chance of meeting the sustainable development goals, these numbers must be flipped – with true custodians of the land, such as Indigenous Peoples, among the chief beneficiaries,” said Inger Andersen, Executive Director of UNEP.
The findings are based on an analysis of global financial flows, revealing that private nature-negative finance flows amount to US$5 trillion annually, 140 times larger than the US$35 billion of private investments in nature-based solutions. The five industries channeling most of the negative financial flows – construction, electric utilities, real estate, oil and gas, and food and tobacco – represent 16per cent of overall investment flows in the economybut 43per cent of nature-negative flows associated with the destruction of forests, wetlands, and other natural habitats.
Niki Mardas, Executive Director of Global Canopy said, “This year’s report is a stark reminder that continuing with “business as usual” poses a severe threat to our planet, reinforcing the urgent need for a transition to sustainable business practices and to stop the financing of nature destruction. The net is tightening, with increased regulatory pressure in key areas like tackling deforestation, it means that those companies and financial institutions still driving the problem now need to make best use of the excellent data, guidance and frameworks already available to urgently commit to a nature-positive future.”
Government spending on environmentally harmful subsidies in four sectors – agriculture, fossil fuels, fishery, and forestry – is estimated at US$1.7 trillion in 2022. As leaders gather in Dubai this week, reforming and repurposing environmentally harmful subsidies, particularly to fossil fuels and agriculture, will be critical. Fossil fuel subsidies to consumers alone doubled from US$563 billion in 2021 to US$1.163 billion in 2022.
Finance gap persists
The report identifies a significant financing gap for nature-based solutions, with only US$200 billion allocated in 2022, led by governments, who contributed 82 per cent (US$165 billion), while private finance remains modest at US$35 billion (18 per cent of total nature-based solutions finance flows). To meet the Rio Convention targets on limiting climate change to 1.5C, as well as the Global Biodiversity Framework target to set aside 30 per cent of land and sea by 2030 and achieve land degradation neutrality, finance flows to nature-based solutions must almost triple from current levels (US$200 billion) to reach US$542 billion per year by 2030 and quadruple to US$737 billion by 2050.
Both public funding and private investment need to increase dramatically, in conjunction with the re-alignment of finance flows that have a detrimental impact on nature. While public funding will continue to play a critical role, private finance can potentially increase its share of nature-based finance from 18 per cent currently to 33 per cent by 2050.
“The widespread degradation of nature is not only exacerbating the climate crisis but also pushing us towards exceeding planetary boundaries. Investing in nature-based solutions provides a strategic and cost-effective avenue to address the interconnected challenges of climate change, biodiversity loss, and land degradation while at the same time making tangible headway towards the sustainable development goals,” said Jochen Flasbarth, State Secretary in the German Federal Ministry for Economic Cooperation and Development, which funded the report.
Nature-based solutions provide critical investment opportunities, as they are cost-effective and provide multiple benefits. Investment opportunities in sustainable land management can increase fourfold by 2050 based on the long-term profitability of sustainable food and commodity production – critical to catalyze private investment. Protection of diverse ecosystems is highly cost-effective, representing 80 per cent of the additional land needed for nature-based solutions while absorbing just 20 per cent of additional nature-based solutions financing by 2030. Given the scale of degradation globally, restoration provides massive opportunities to strengthen ecosystem function and resilience to deliver the ecosystem services that people rely so heavily upon.
Urgent action on two fronts: Repurposing nature negative finance and scaling investment in nature
The report suggests that simply doubling or tripling investment in nature-based solutions will not be sufficient to reach the three Rio targets unless the almost $7 trillion finance flows to nature-negative practices are dramatically reduced and ideally repurposed in favor of nature.
A major turnaround for nature is needed. The financial sector and businesses must not only increase investments in nature-based solutions but also implement incentives to redirect finance from harmful activities, fostering positive outcomes for nature. Government policies play a crucial role in creating an enabling environment for nurturing investment opportunities. Notably, investment prospects in nature-based solutions are flourishing, driven by the overhaul of global sectors such as food, extractives, real estate, and infrastructure—major contributors to nature’s decline. These opportunities rival those arising from the climate crisis, presenting a pivotal moment for impactful change.
NOTES TO EDITORS
About the UN Environment Programme (UNEP)
UNEP is the leading global voice on the environment. It provides leadership and encourages partnership in caring for the environment by inspiring, informing and enabling nations and peoples to improve their quality of life without compromising that of future generations.
About Global Canopy
Global Canopy is a data-driven environmental organisation that targets the market forces destroying nature. We provide innovative open-access data, clear metrics, and actionable insights to leading companies, financial institutions, governments, and campaigning organisations worldwide to help them make better decisions about nature, forests and people.
About the Economics of Land Degradation (ELD)
ELD is a global initiative aimed at integrating the true value of land into decision-making processes and promoting sustainable land use. The initiative was launched in 2011 by the German Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ), the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) and the European Commission.
Αφήστε μια απάντηση