O Nuno Brito Jorge, είναι ιδρυτής του ενεργειακού συνεταιρισμού Coopérnico στην Πορτογαλία. Εξηγεί στο Smart Energy International το σχέδιο πίσω από την δημιουργία του Coopérnico, το επιχειρησιακό μοντέλο και πώς έχουν προχωρήσει από το ξεκίνημα του συνεταιρισμού στην μεγέθυνσή του
- Nuno, εξηγήστε την ιδέα πίσω από το Coopérnico
Ο Coopérnico είναι ένας πορτογαλικός συνεταιρισμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που εμπλέκει πολίτες και εταιρείες στη μετατόπιση του ενεργειακού τομέα προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που χρηματοδοτούνται από τα μέλη του, ο συνεταιρισμός παρέχει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και ενεργειακές υπηρεσίες σε πολίτες και ΜΜΕ.
- Πιστεύετε ότι οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί γίνονται μια τάση στην Ευρώπη και πώς αυτό θα αλλάξει το ενεργειακό τοπίο προχωρώντας;
Οι πολίτες γνωρίζουν περισσότερο την πραγματικότητα γύρω τους και θέλουν να είναι μέρος της αλλαγής προς τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Οι ενεργειακές κοινότητες και οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί είναι στην πραγματικότητα δύο επιλογές για να οργανωθούν οι πολίτες προκειμένου να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.
Προφανώς, οι πολίτες μπορούν ατομικά να κάνουν διαφορετικές ενέργειες προκειμένου να είναι ενεργειακά πιο αποδοτικοί ή να ζήσουν με πιο βιώσιμο τρόπο, αλλά, στην πραγματικότητα, εάν θέλετε να έχετε φωνή στην αγορά ενέργειας, μια συλλογική δράση/πρωτοβουλία/έργο είναι ο τρόπος που σας πάει εκεί: υπάρχει δύναμη στους αριθμούς.
- Αυτό που διακρίνει τους συνεταιρισμούς στο μυαλό των ανθρώπων είναι το γεγονός ότι δημιουργούνται από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους. Ισχύει αυτό και στην περίπτωσή σας και πώς εξυπηρετείτε/βοηθάτε τα μέλη του συνεταιρισμού και τους πελάτες σας;
Ναι είναι αλήθεια. Οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί έχουν μια ανοικτή και εθελοντική συμμετοχή και δημοκρατική διακυβέρνηση, όπου κάθε άτομο ή εταιρεία που είναι μέλος έχει μόνο μία ψήφο, ανεξάρτητα από το πόσα μερίδια του συνεταιρισμού κατέχει.
Ο Coopérnico ιδρύθηκε το 2013 από μια ομάδα 16 πολιτών με διαφορετικό υπόβαθρο αλλά κοινές ανησυχίες για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και βιώσιμες και ηθικές επενδύσεις. Αναγνωρίζουν ότι περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια είναι το κλειδί για ένα καθαρότερο και φωτεινότερο μέλλον για όλους και πιστεύουν ότι οι πολίτες μπορούν να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους για να πραγματοποιήσουν αυτή τη νέα πραγματικότητα, ενώ λαμβάνουν επίσης οφέλη για την επένδυσή τους.
Το 2021, το έργο του Coopérnico χωρίζεται σε τρεις τομείς: παραγωγή, προμήθεια και ενεργειακές υπηρεσίες. Ο πρώτος τομέας, η παραγωγή, αφορά τα επενδυτικά μας σχέδια όπου τα μέλη μας έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν και να βοηθήσουν τον Coopérnico, τον συνεταιρισμό τους, να προωθήσει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πως?
Η Coopérnico συνεργάζεται με άλλους οργανισμούς στον κοινωνικό τομέα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έργων στις στέγες τους και πωλούν την ενέργεια στο δίκτυο ή στον ιδιοκτήτη του τελευταίου ορόφου για χρήση από οικογένειες και επιχειρήσεις.
Τα έσοδα από αυτήν την πώληση επιστρέφονται στα μέλη του συνεταιρισμού που έχουν επενδύσει σε αυτήν την εγκατάσταση και στο ίδρυμα όπου εγκαταστάθηκε το φωτοβολταϊκό κέντρο. Μέχρι στιγμής έχουμε εγκαταστήσει περισσότερα από 2 MWp ισχύος συνολικής αξίας άνω των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ (2,1 εκατομμύρια δολάρια), που κατανέμονται μεταξύ 29 έργων στην Πορτογαλία, μόνο με επενδύσεις πολιτών.
Ο δεύτερος τομέας εργασίας μας είναι ο εφοδιασμός των μελών μας με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία ήταν μία από τις πρώτες υπηρεσίες που απαιτούσαν από τον συνεταιρισμό τους.
Τέλος, ο τρίτος τομέας εργασίας μας είναι οι ενεργειακές υπηρεσίες: ακούγοντας τα αιτήματα των μελών μας, συμμετέχουμε σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών που ικανοποιούν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πολιτών. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με τοπικές επιχειρήσεις για να παρέχουμε υπηρεσίες και προϊόντα με έκπτωση για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μελών μας. Στο τέλος, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όλες οι υπηρεσίες και τα έργα που αναπτύσσουμε είναι πάντα με νοοτροπία “στο κέντρο ο πολίτης”.
- Πιστεύετε ότι το επιχειρηματικό σας μοντέλο συμβάλλει στην Πράσινη Συμφωνία όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αν ναι, πώς;
Ναι, το κάνουμε. Το όραμα του Coopérnico είναι πράγματι να βοηθήσει στη δημιουργία ενός δίκαιου και υπεύθυνου ενεργειακού μοντέλου βασισμένου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμβάλλοντας σε ένα κοινωνικό, περιβαλλοντικό και βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Το κάνουμε παρέχοντας υπηρεσίες στους ανθρώπους για να επιτύχουν το ίδιο όραμα ή να συμμετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση. Παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών είναι η δυνατότητα να βοηθήσουμε στη δημιουργία αποκεντρωμένων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην επιλογή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας για τον εφοδιασμό του σπιτιού τους, στην ενεργειακά αποδοτικότερη συμπεριφορά, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας ή στην ένταξη σε μια ενεργειακή κοινότητα.
- Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να φτάσετε σε διεθνή επίπεδα για μια κλιμάκωση ή μια μικρή εταιρεία; Ποιες είναι οι αιτίες για αυτό;
Η Coopérnico επικεντρώνεται κυρίως σε Πορτογάλους πολίτες και ΜΜΕ. Ωστόσο, είμαστε ενεργά μέλη αρκετών ευρωπαϊκών οργανώσεων όπως το REScoop.eu όπου συμβάλλουμε στην πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργήσει νομοθεσία που θα θέτει τους πολίτες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών. Εκτός από την Ευρώπη, έχουμε κάποιες επιπλέον επαφές με άλλες κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε χώρες που μιλούν πορτογαλικά, όπως η Βραζιλία.
- Ποια υποστήριξη/ενέργειες επέτρεψαν την κλιμάκωσή σας από την εκκίνηση;
Στην πραγματικότητα δεν βλέπουμε τον εαυτό μας ως startup, κλιμάκωση ή εταιρεία. Είμαστε περισσότερο ένα κίνημα, με σαφή αποστολή και χρησιμοποιώντας μια επιχειρηματική δραστηριότητα για να επιτύχουμε: εκδημοκρατισμό του ενεργειακού τομέα. Στην πραγματικότητα, η πιο σημαντική υποστήριξη που λάβαμε ήταν στην αρχή, πριν καν θεωρηθούμε νεοσύστατη εταιρεία με τα συνήθη πρότυπα. Ήταν η οικονομική υποστήριξη 3 ευρωπαϊκών συνεταιρισμών που μας βοήθησαν να επενδύσουμε στα πρώτα 4 έργα μας, τα οποία αποτέλεσαν μεγάλη εμπιστοσύνη για την υπόλοιπη ανάπτυξη.
- Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε αυτήν την επιχείρηση και πότε φτάσατε στο σημείο να χαρακτηριστείτε ως κλιμάκωση;
Ξεκινήσαμε την Coopérnico εμπνεόμενοι από συνεταιρισμούς σε άλλα μέρη της Ευρώπης, κυρίως από την Som Energia στην Ισπανία, αλλά και από την παρατήρηση της τεράστιας ανάγκης για αλλαγή, δικαιοσύνη και δημοκρατία στον ενεργειακό τομέα της Πορτογαλίας.
- Τι ρόλο πιστεύετε ότι μπορεί να παίξει η κλιμάκωση στην ενεργειακή μετάβαση;
Τόσο οι νεοσύστατες επιχειρήσεις όσο και οι κλιμακούμενες επιχειρήσεις είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες καινοτομίας στον τομέα της ενέργειας. Φέρνουν νέα στην αγορά συνεχώς και, το πιο σημαντικό, ασκούν μεγάλη πίεση στους κατεστημένους φορείς για τον εκσυγχρονισμό και την καινοτομία των επιχειρήσεων τους. Ενδέχεται να καταλήξουν να παρέχουν υπηρεσίες σε αυτούς τους κατεστημένους φορείς, να διαταράξουν τις επιχειρήσεις τους ή ακόμη και να αποκτηθούν από αυτούς. Πολλές από αυτές θα αποτύχουν και, ακόμη και εκείνες που θα το πάθουν, παίζουν ρόλο σε αυτήν την ώθηση για μετάβαση.
Με τους συνεταιρισμούς συμβαίνει ο ίδιο. Δεν είμαστε απαραιτήτως οι καινοτόμοι ή οι εφευρέτες, αλλά σίγουρα είμαστε αυτοί που πιθανώς θα υιοθετήσουμε καινοτομίες και παίζουμε τεράστιο ρόλο στη μετάβαση σε ένα πιο δημοκρατικό ενεργειακό σύστημα.
- Ποια είναι τα επόμενα βήματα και τα μελλοντικά σας σχέδια;
Σκοπεύουμε να αναπτυχθούμε όλο και πιο γρήγορα στην επιχείρηση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας υιοθετώντας ταυτόχρονα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και συστήματα χρέωσης που τοποθετούν τους τελικούς χρήστες όλο και περισσότερο στο κέντρο του ενεργειακού συστήματος. Θα δώσουμε προσοχή στις ευκαιρίες στο χώρο των ενεργειακών κοινοτήτων. Όσον αφορά την παραγωγή, το σχέδιό μας είναι επίσης να συνεχίσουμε να πιέζουμε για καθαρή αυτάρκεια.
Πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να διαδραματίσουμε έναν ρόλο στην υποστήριξη της εμφάνισης περισσότερων ενεργειακών συνεταιρισμών και κοινοτήτων στην Πορτογαλία.
———————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
Portuguese communities go green with novel energy cooperative model
Enlit Europe’s Initiate platform seeks to highlight startups and scaleups in the sector making an impact and driving change.
Smart Energy International spoke to a scale-up company on the cutting edge of the energy transition in Portugal, capitalising on the growing concept of energy cooperatives, to drive clean energy uptake, and empowering consumers.
Nuno Brito Jorge, is a founder of the energy cooperative Coopérnico. He explains the concept behind Coopérnico, the business model and how they have navigated the startup to scaleup landscape.
Nuno, please explain the concept behind Coopérnico
Coopérnico is a Portuguese renewable energy cooperative that involves citizens and companies in shifting the energy sector for the benefit of society and the environment. We support the development of new renewable energy power plants financed by its members, provides green electricity and delivers energy services to citizens and SMEs.
Do you think energy cooperatives becoming a trend in Europe and how will this change the energy landscape moving forward?
Citizens are more aware of the reality around them and want to be part of the change towards the green energy transition. Energy communities and energy cooperatives are in fact two options for citizens to organize themselves in order to achieve that goal.
Obviously, citizens can individually take different actions in order to be more energy efficient or to live in a more sustainable way but, actually, if you want to have a voice in the energy market, a collective action/initiative/project is the way to go: there is strength in numbers.
What distinguishes cooperatives in the mind of people is the fact that they are created by the people for the people. Is this true also in your case and how do you serve/help the members of the cooperative and your clients?
Yes, it´s true. Energy cooperatives have an open and voluntary membership and democratic governance where each person or company who is a member-only has one vote no matter how many capital shares of the cooperative they own.
Coopérnico was established in 2013 by a group of 16 citizens with different backgrounds but common concerns about the environment, climate change and sustainable and ethical investments. They recognize that more renewable energy is key to a cleaner and brighter future for all and believe that citizens can invest their savings in making that new reality come true, while also receiving benefits for their investment.
Fast forward to 2021, Coopérnico´s work is divided into three areas: production, supply and energy services. The first area, production, is all about our investment projects where our members have the ability to come together and help Coopérnico, their cooperative, to promote renewable energy projects. How?
Coopérnico collaborates with other organisations in the social sector for the installation of photovoltaic projects on their rooftops and sell the energy to grid or to the rooftop owner to be used by families and business.
The revenue from that sale is given back to the members of the cooperative who have invested in that installation and to the institution where the PV central was installed. So far we have installed more than 2 MWp of power capacity totalling more than €1,8 million ($2.1 million), spread out between 29 projects in Portugal, only with citizens’ investments.
Our second area of work is the supply of our members with green electricity which was one of the first services they have required from their cooperative.
Finally, our third area of work is energy services: listening to our members’ requests we get involved in national and European research projects to develop new services to satisfy the changing citizen’s needs. Additionally, we partner with local businesses to provide discounted services and products to reduce our members’ environmental footprint. In the end, we can conclude that all services and projects we develop are always with a citizen ´centric approach mindset.
Do you believe your business model is contributing to the Green Deal as presented recently by the EU Commission and if so, how?
Yes, we do. Coopérnico´s vision is indeed to help create a fair and responsible energy model based on renewables, contributing to a social, environmental and sustainable energy future. We do it by providing services for people to attain that same vision or to participate in the energy transition. Examples of such services are the possibility to help create decentralized renewable energy projects, to choose green electricity to supply their home, to have a more energy efficient behaviour, to help to tackle energy poverty or to be a part of an energy community.
How difficult or easy is it to reach international levels for a scale up or a small company? What are the causes for it?
Coopérnico mainly focuses on Portuguese citizens and SMEs. However, we are active members of several European organizations such as REScoop.eu where we contribute to pushing the European Commission to create legislation that put citizens and renewable energy at the centre of European political agendas. Besides Europe, we have some additional contacts with other renewable energy communities in Portuguese speaking countries such as Brazil.Sign up to our newsletter
What support/actions enabled your scale-up from start-up?
We don’t really see ourselves as a startup, scaleup or company. We’re more of a movement, with a clear mission and using a business activity to achieve it: democratizing the energy sector. Actually, the most important support we ever got was right at the beginning, before we’d even be considered a startup by normal standards. It was the financial support of 3 European rescoops that helped us invest in our first 4 projects, which were great trust builders for the rest of the growth to come.
How did you come to decide on starting this business and when did you reach the point of being labelled a scale-up?
We started Coopérnico out of inspiration from cooperatives in other parts of Europe, most significantly from Som Energia in Spain, but also out of observing the huge need for change, fairness and democracy in the Portuguese energy sector.
What role do you think scale-ups can play in the energy transition?
Both startups and scaleups are the biggest triggers of innovation in the energy sector. They bring news to the market all the time and, more importantly, they put a lot of pressure on the incumbents to modernize and innovate their businesses. They might end up providing services to these incumbents, disrupting their businesses or even being acquired by them. Many of them will fail and, even those that do, have played a role in this push for transition.
With cooperatives, the same happens. We’re not necessarily the innovators or inventors, but we certainly are potential early adopters and play a huge role in the transition to a more democratic energy system.
What are your next steps and future plans?
We plan to grow more and faster in our electricity supply business while adopting innovative business models and billing schemes that place end-users more and more in the centre of the energy system. We’ll also be attentive to opportunities in the energy communities space. In regards to production, our plan is also to keep pushing for net self-sufficiency.
We also believe we have a role to play in supporting the appearance of more energy cooperatives and communities in Portugal.
Published here
Αφήστε μια απάντηση