Η νέα στρατηγική της ΕΕ για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Η πανδημία COVID-19 είναι μια σοβαρή υπενθύμιση ότι η ανεπαρκής προετοιμασία απέναντι σε κρίσεις μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες. Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της κλιματικής κρίσης, αλλά μπορούμε ακόμα να την καταπολεμήσουμε και να προετοιμαστούμε για τις αναπόφευκτες επιπτώσεις του, οι οποίες γίνονται ήδη αισθητές τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι οικονομικές απώλειες από πιο συχνές ακραίες καιρικές συνθήκες που σχετίζονται με το κλίμα αυξάνονται. Στην ΕΕ, αυτές οι απώλειες από μόνες τους φτάνουν ήδη κατά μέσο όρο πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Συντηρητικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η έκθεση της σημερινής οικονομίας της ΕΕ σε υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 3 ° C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα θα είχε ως αποτέλεσμα ετήσια απώλεια τουλάχιστον 170 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όχι μόνο την οικονομία, αλλά και την υγεία και την ευημερία των Ευρωπαίων, οι οποίοι υποφέρουν όλο και περισσότερο από τα κύματα θερμότητας. Η πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή του 2019 παγκοσμίως ήταν το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα, με 2.500 θανάτους.
Ενώ πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, εσωτερικά στην ΕΕ και διεθνώς, πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις αναπόφευκτες συνέπειές της. Από θανατηφόρα κύματα καύσωνα και καταστροφικές ξηρασίες, έως αποδεκατισμένα δάση και ακτές που διαβρώνονται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επιπτώσεις στην Ευρώπη και παγκοσμίως.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 24 Φεβρουαρίου 2021 μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, καθορίζοντας την πορεία για την προετοιμασία της προσαρμογής μας στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Με βάση τη στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγής του 2013, ο στόχος των νέων προτάσεων είναι να μετατοπιστεί η εστίαση από την κατανόηση του προβλήματος στην ανάπτυξη λύσεων και να μετακινηθεί από τον προγραμματισμό στην εφαρμογή.
Η νέα στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή είναι μια βάση για να επιταχύνουμε και να εμβαθύνουμε τις προετοιμασίες και να κάνουμε τις κοινωνίες μας πιο ανθεκτικές. Η δράση μας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή πρέπει να περιλαμβάνει όλη την κοινωνία και όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, εντός και εκτός της ΕΕ. Θα πρέπει να εργαστούμε για να οικοδομήσουμε μια ανθεκτική στο κλίμα κοινωνία βελτιώνοντας τη γνώση των κλιματικών επιπτώσεων και των λύσεων προσαρμογής. Ενισχύοντας τον προγραμματισμό προσαρμογής και τις εκτιμήσεις κινδύνων για το κλίμα, επιταχύνοντας τη δράση προσαρμογής και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κλίματος παγκοσμίως.
Εξυπνότερη, ταχύτερη και πιο συστηματική προσαρμογή
Οι δράσεις προσαρμογής πρέπει να ενημερώνονται με αξιόπιστα δεδομένα και εργαλεία εκτίμησης κινδύνων που είναι διαθέσιμα σε όλους, από οικογένειες που αγοράζουν, χτίζουν και ανακαινίζουν σπίτια μέχρι σε επιχειρήσεις σε παράκτιες περιοχές ή αγρότες που σχεδιάζουν τις καλλιέργειές τους. Για να επιτευχθεί αυτό, η στρατηγική προτείνει δράσεις που διευρύνουν τα όρια της γνώσης σχετικά με την προσαρμογή, έτσι ώστε να μπορούμε να συλλέγουμε περισσότερα και καλύτερα δεδομένα σχετικά με κινδύνους και απώλειες που σχετίζονται με το κλίμα, καθιστώντας τα διαθέσιμα σε όλους. Το Climate-ADAPT, η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τη γνώση προσαρμογής, θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί, και ένα ειδικό παρατηρητήριο υγείας θα προστεθεί για την καλύτερη παρακολούθηση, ανάλυση και πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.
Η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και σε όλους τους τομείς της οικονομίας, επομένως οι δράσεις προσαρμογής πρέπει να είναι συστημικές. Χρειάζεται να ενσωματώνουμε θέματα ανθεκτικότητας στο κλίμα σε όλους τους σχετικούς τομείς πολιτικής. Απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών και σχεδίων προσαρμογής με τρεις οριζόντιες προτεραιότητες: ενσωμάτωση της προσαρμογής στη μακροοικονομική πολιτική, λύσεις προσαρμογής στη φύση και τοπική δράση προσαρμογής.
Ενίσχυση της διεθνούς δράσης
Οι πολιτικές της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή πρέπει να ταιριάζουν με την παγκόσμια ηγεσία της στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα καθιέρωσε έναν παγκόσμιο στόχο για την προσαρμογή και τόνισε την προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες ως βασικό παράγοντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η ΕΕ δηλώνει ότι θα προωθήσει υπο-εθνικές, εθνικές και περιφερειακές προσεγγίσεις για την προσαρμογή, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσαρμογή στην Αφρική και στις αναπτυσσόμενες χώρες μικρών νησιών. Απαιτείται υποστήριξη για τη διεθνή ανθεκτικότητα και ετοιμότητα για το κλίμα μέσω της παροχής πόρων, δίνοντας προτεραιότητα στη δράση και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα, μέσω της αύξησης της διεθνούς χρηματοδότησης και μέσω ισχυρότερης παγκόσμιας δέσμευσης και ανταλλαγών για προσαρμογή. Υπάρχει ένα σημαντικό κενό στη διεθνή χρηματοδότηση για το κλίμα και θα πρέπει να αναπτυχθεί η διεθνής συνεργασία για να καλυφθεί το κενό
Ιστορικό
Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει σήμερα, οπότε πρέπει να χτίσουμε ένα πιο ανθεκτικό αύριο. Ο κόσμος μόλις ολοκλήρωσε την πιο καυτή δεκαετία με μέσες θερμοκρασίες-ρεκόρ κατά τη διάρκεια της οποίας 8 φορές πιάσαμε την “κορυφή” για το πιο ζεστό έτος. Η συχνότητα και η σοβαρότητα των ακραίων κλιματικών και καιρικών συνθηκών αυξάνεται. Αυτά τα άκρα κυμαίνονται από πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές και κύματα καύσωνα πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο έως καταστροφικές ξηρασίες στην περιοχή της Μεσογείου, και από τυφώνες που πλήττουν τις εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ έως τα δάση που αποδεκατίζονται από πρωτοφανείς εστίες σκαθαριών φλοιού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Φαινόμενα που εξελίσσονται πιο αργά, όπως η ερημοποίηση, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η υποβάθμιση του εδάφους και των οικοσυστημάτων, η οξίνιση των ωκεανών και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι εξίσου καταστροφικά σε βάθος χρόνου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη νέα, πιο φιλόδοξη Στρατηγική της ΕΕ για την Προσαρμογή στην Αλλαγή του Κλίματος στην Ανακοίνωση για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Communication on the European Green Deal), μετά από αξιολόγηση της στρατηγικής του 2013 για το 2018 και ανοικτή δημόσια διαβούλευση μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2020. Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου European Climate Law proposal αποτελεί το θεμέλιο για μια συνεκτική πολιτική για την προσαρμογή και ενσωματώνει τον παγκόσμιο στόχο προσαρμογής που προβλέπει το άρθρο 7 της Συμφωνίας του Παρισιού και το Στόχο 13 της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η πρόταση δεσμεύει την ΕΕ και τα κράτη μέλη να σημειώνουν συνεχή πρόοδο στην ενίσχυση της προσαρμοστικής ικανότητας και της ανθεκτικότητας και στη μείωση της ευπάθειας απέναντι στις κλιματικές αλλαγές. Η νέα στρατηγική προσαρμογής θα συμβάλει στην πραγματοποίηση αυτής της προόδου
Περισσότερες πληροφορίες
2021 EU Strategy on Adaptation to Climate Change
Adaptation to climate change website
Video stockshots on adaptation to climate change
————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
A new EU Strategy on Adaptation to Climate Change
Τhe COVID-19 pandemic has been a stark reminder that insufficient preparation can have dire consequences. There is no vaccine against the climate crisis, but we can still fight it and prepare for its unavoidable effects. The impacts of climate change are already felt both inside and outside the European Union. Economic losses from more frequent climate-related extreme weather are increasing. In the EU, these losses alone already average over €12 billion per year. Conservative estimates show that exposing today’s EU economy to global warming of 3°C above pre-industrial levels would result in an annual loss of at least €170 billion. Climate change affects not only the economy, but also the health and well-being of Europeans, who increasingly suffer from heat waves; the deadliest natural disaster of 2019 worldwide was the European heatwave, with 2500 deaths.
The European Commission adopted on 24th of February 2021 a new EU Strategy on Adaptation to Climate Change, setting out the pathway to prepare for the unavoidable impacts of climate change. While the EU does everything within its power to mitigate climate change, domestically and internationally, we must also get ready to face its unavoidable consequences. From deadly heatwaves and devastating droughts, to decimated forests and coastlines eroded by rising sea levels, climate change is already taking its toll in Europe and worldwide. Building on the 2013 Climate Change Adaptation Strategy, the aim of today’s proposals is to shift the focus from understanding the problem to developing solutions, and to move from planning to implementation. If we get ready today, we can still build a climate-resilient tomorrow.
Our action on climate change adaptation must involve all parts of society and all levels of governance, inside and outside the EU. We will work to build a climate resilient society by improving knowledge of climate impacts and adaptation solutions; by stepping up adaptation planning and climate risk assessments; by accelerating adaptation action; and by helping to strengthen climate resilience globally.
Smarter, swifter, and more systemic adaptation
Adaptation actions must be informed by robust data and risk assessment tools that are available to all – from families buying, building and renovating homes to businesses in coastal regions or farmers planning their crops. To achieve this, the strategy proposes actions that push the frontiers of knowledge on adaptation so that we can gather more and better data on climate-related risks and losses, making them available to all. Climate-ADAPT, the European platform for adaptation knowledge, will be enhanced and expanded, and a dedicated health observatory will be added to better track, analyse and prevent health impacts of climate change.
Climate change has impacts at all levels of society and across all sectors of the economy, so adaptation actions must be systemic. We have to continue to incorporate climate resilience considerations in all relevant policy fields and support the further development and implementation of adaptation strategies and plans with three cross cutting priorities: integrating adaptation into macro-fiscal policy, nature-based solutions for adaptation, and local adaptation action.
Stepping up international action
Our climate change adaptation policies must match our global leadership in climate change mitigation. The Paris Agreement established a global goal on adaptation and highlighted adaptation as a key contributor to sustainable development. The EU will promote sub-national, national and regional approaches to adaptation, with a specific focus on adaptation in Africa and Small Island Developing States. We have to increase support for international climate resilience and preparedness through the provision of resources, by prioritizing action and increasing effectiveness, through the scaling up of international finance and through stronger global engagement and exchanges on adaptation.
Background
Climate change is happening today, so we have to build a more resilient tomorrow. The world has just concluded the hottest decade on record during which the title for the hottest year was beaten eight times. The frequency and severity of climate and weather extremes is increasing. These extremes range from unprecedented forest fires and heatwaves right above the Arctic Circle to devastating droughts in the Mediterranean region, and from hurricanes ravaging EU outermost regions to forests decimated by unprecedented bark beetle outbreaks in Central and Eastern Europe. Slow onset events, such as desertification, loss of biodiversity, land and ecosystem degradation, ocean acidification or sea level rise are equally destructive over the long term.
The European Commission announced this new, more ambitious EU Strategy on Adaptation to Climate Change in the Communication on the European Green Deal, following a 2018 evaluation of the 2013 Strategy and an open public consultation between May and August 2020. The European Climate Law proposal provides the foundation for increased ambition and policy coherence on adaptation. It integrates the global goal on adaptation in Article 7 of the Paris Agreement and Sustainable Development Goal 13 action into EU law. The proposal commits the EU and Member States to make continuous progress to boost adaptive capacity, strengthen resilience and reduce vulnerability to climate change. The new adaptation strategy will help make this progress a reality.
For More Information
2021 EU Strategy on Adaptation to Climate Change
Αφήστε μια απάντηση