To Ευρωκοινοβούλιο συζητάει με εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών για τα εμβόλια
Οι αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου ENVI (Περιβάλλον, Υγεία, Ασφάλεια Τροφίμων) και ITRE (Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας) κάλεσαν σε ακρόαση τους διευθύνοντες συμβούλους και εκπροσώπους κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer, AstraZeneca, Moderna, CureVac, Novavax και Sanofi. Στη συζήτηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διαφόρων φορέων ενώ η συζήτηση (όπως όλες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) μεταδίδονταν ζωντανή.
Δεδομένης της σημασίας που έχει η επιτάχυνση της παραγωγής των εμβολίων – τουλάχιστον με βάση τον αρχικό προγραμματισμό – και της δίκαιης πρόσβασης σε αυτά, η ακρόαση αποσκοπούσε στη διερεύνηση των προβλημάτων που υπάρχουν (καθυστέρηση στην παραγωγή, μη τήρηση συμβολαίων, προτεραιότητες των εταιριών στην διάθεση των εμβολίων κ.ά.) και στην εξεύρεση λύσεων για τη βελτίωση της ανάπτυξης των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 στην Ευρώπη. Ήταν μια παγκόσμια πρωτοτυπία να συμμετέχουν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιριών σε μια ακρόαση που τους καλεί ένα κοινοβούλιο, και αυτό δείχνει τον βαρύνοντα ρόλο που έχει πλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Oι ευρωβουλευτές απηύθυναν ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια για να επιταχυνθεί η παρασκευή και η διανομή εμβολίων και ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια της νόσου COVID-19. Zήτησαν σαφήνεια σχετικά με την προμήθεια εμβολίων, τονίζοντας ότι τα συμβόλαια μεταξύ ΕΕ και φαρμακευτικών εταιριών πρέπει να τηρούνται. Τα θέματα που κυριάρχησαν στην ακρόαση ήταν:
- μεταφορά τεχνολογίας για παρασκευή εμβολίων
- η κοινή χρήση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες) για παραγωγή των εμβολίων και από άλλες φαρμακευτικές εταιρίες κυρίως στον υπόλοιπο κόσμο
- παρασκευή νέων εμβολίων που να ανταποκρίνονται στις μεταλλάξεις που ανακύπτουν
- πώς θα μπορούσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να επιταχύνει την έγκριση των εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Ερωτήματα τέθηκαν και όσον αφορά την απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων από την ΕΕ και αν αυτό θα βοηθούσε την Ευρώπη, σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν θεσπίσει παρόμοιες απαγορεύσεις.
Οι εκπρόσωποι των εταιριών στις απαντήσεις τους:
- τόνισαν την πρόκληση που αντιπροσωπεύει η ανάπτυξη από επιχειρήσεις της ικανότητας βιομηχανικής παραγωγής για νέα τεχνολογικά και σύνθετα φαρμακευτικά προϊόντα / εμβόλια
- επισήμαναν τον διεθνή χαρακτήρα των αλυσίδων εφοδιασμού πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των εμβολίων
Η συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ.
«Αυτή ήταν μια παγκόσμια πρωτιά: διευθύνοντες σύμβουλοι των κυριότερων παρασκευαστών εμβολίων εμφανίστηκαν ενώπιον εκλεγμένων αντιπροσώπων. Το βήμα αυτό ήταν καλό για τη διαφάνεια και για τη δημοκρατία. Είναι ζωτικής σημασίας να ασκείται δημοκρατικός έλεγχος και να ελέγχονται οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Επιπλέον, ο αγώνας για την παραγωγή εμβολίων εντείνεται και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη ενίσχυσή του. Αυτό ήταν το νόημα της ακρόασης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για να κερδηθεί η μάχη της ανάπτυξης εμβολίων. Η ομάδα επαφής που συγκρότησαν το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων Pascal Canfin (Renew Europe, Γαλλία)
«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον τομέα της βιομηχανίας αφορά τον τρόπο παραγωγής εξαιρετικά πολύπλοκων προϊόντων σε κλίμακα εντελώς πρωτοφανή. Η ακρόαση αυτή ήταν έκφανση δημοκρατικού ελέγχου: θέλαμε να γνωρίζουμε πού εντοπίζονται οι δυσκολίες στην παραγωγή και να έχουμε σαφή εικόνα των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων του κλάδου. Θέλουμε, όμως, επίσης να βοηθήσουμε τη βιομηχανία να παραδώσει τις δόσεις εμβολίων που χρειαζόμαστε, διότι προτεραιότητά μας είναι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Cristian Bușoi (ΕΛΚ, Ρουμανία)
Στις αρχές Φεβρουαρίου η Επιτροπή ENVI (Περιβάλλον, Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων) κάλεσε για μια προσέγγιση που βασίζεται σε αποδείξεις (fact-based) για τους εμβολιασμούς στα διάφορα Κράτη Μέλη ώστε να αποφεύγεται η παραπληροφόρηση. Προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών, τα Κράτη Μέλη πρέπει να παρέχουν δημοσίως και με διαφάνεια τα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των δόσεων εμβολίων που παρέχονται στα ΚΜ, και τον αριθμό ατόμων που εμβολιάζονται σε μηνιαία βάση μέχρι το καλοκαίρι. Ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Ευρωκοινοβουλίου, το “Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και Έλεγχο των Ασθενειών (European Centre for Disease Prevention and Control -ECDC), ανακοίνωσε το dashboard on the vaccination situation in member states καθώς και την συστηματική αναφορά των εμβολίων που παραλαμβάνουν τα κράτη μέλη καθώς και τον αριθμό των εμβολιασμένων (vaccine tracker). Μπορείτε να βλέπετε εδώ τον αριθμό των εμβολίων που έχουν παραδοθεί σε κάθε Κράτος Μέλος καθώς και αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με μια πρώτη δόση.
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το θέμα της μετατροπής των πατεντών των φαρμακευτικών εταιριών για τα εμβόλια σε δημόσιες. Ο Charles Michel, πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ εξέφρασε τη συμφωνία του με την έκκληση κάποιων ευρωβουλευτών να μετατραπεί η πατέντα του εμβολίου της AstraZeneca σε δημόσια (κοινή χρήση) των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, σε ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου της ΕΕ κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την κοινή προσέγγιση για τα εμβόλια COVID-19 και να αντιταχθούν στον εθνικισμό των εμβολίων και σε διμερείς συμφωνίες.
“Χάρη στη συλλογική μας προσέγγιση, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους και οι πλούσιες χώρες δεν έχουν αγοράσει την πλειοψηφία των εμβολίων”, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. “Αντιτίθεμαι σθεναρά στις διμερείς συμφωνίες. Σας προτρέπω να παραμείνετε ακλόνητοι, να μην υποκύψετε στον πειρασμό του εθνικισμού των εμβολίων. Η υιοθέτηση μιας κοινής προσέγγισης μας επιτρέπει επίσης να παρακολουθούμε, να επιβλέπουμε και να λαμβάνουμε αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση κάθε απάτης που στοχεύει κράτη μέλη“.
“Οι φαρμακευτικές εταιρίες πρέπει να τιμούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, όμως πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να ανοίγουμε τον δρόμο για τις συμφωνίες αδειοδότησης που θα μας επιτρέψουν να επισπεύσουμε τις δημόσιες εκστρατείες εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες με ταχείς ρυθμούς ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή. Όσο πιο ευρεία είναι η διανομή των εμβολίων, τόσο ισχυρότερη θα είναι η οικονομική μας ανάκαμψη“, δήλωσε. “Οι εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να επιτύχουν μόνο αν υπάρχει εμπιστοσύνη από τους πολίτες”, υπογράμμισε ο πρόεδρος.
“Η απάντησή μας στην κρίση χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία”, επισήμανε, απαντώντας στην πραγματικότητα σε διάφορες εκθέσεις που επισημαίνουν τον κίνδυνο αυταρχικών λύσεων στο όνομα της πανδημίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε, επίσης, την ανάγκη ενίσχυσης του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στον τομέα της δημόσιας υγείας. “Η πανδημία μας έδειξε ότι η αποτελεσματική λήψη σημαντικών αποφάσεων σχετικά με την ασφάλεια, την υγεία, τις προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού και εμβολίων, την έρευνα και την παραγωγή, τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των ανθρώπων και το άνοιγμα και κλείσιμο των συνόρων μας μπορεί να γίνει μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το δίδαγμα που αντλήσαμε από την πανδημία είναι ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην παλιά μας κανονικότητα. Θα ήταν λάθος σπατάλη ενέργειας, και θα μας άφηνε απροετοίμαστους για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Έχουμε τώρα καθήκον να αναπτύξουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική υγείας, κατανέμοντας σαφείς αρμοδιότητες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς“.
Η πανδημία έχει ανοίξει τη συζήτηση για ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ σε θέματα δημόσιας υγείας και ένα σύνολο πρωτοβουλιών κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση (από κοινού αγορά ιατρικού εξοπλισμού στο όνομα των κρατών μελών, συμβάσεις για από κοινού αγορά εμβολίων, ενίσχυση των ευρωπαϊκών κέντρων που σχετίζονται με θέματα υγείας κ.ά.)
——————————————————————————————————————————————————————
MEPs discuss ways to increase roll-out of vaccines with pharma CEOs
In a hearing on 26th of February, 2021, MEPs of European Parlaiment’s ENVI and ITRE Committee’s demanded clarity on vaccine deliveries and insisted that pharmaceutical companies honour their contracts. MEPs quizzed CEOs and representatives of leading pharmaceutical companies, including AstraZeneca, Moderna, CureVac, Novavax, Pfizer and Sanofi, on how to remove obstacles to faster commercialisation, manufacturing and distribution of vaccines. Given the importance of increasing production and access to vaccines, the hearing aimed to establish the facts and to find solutions to improve the roll-out of COVID-19 vaccines in Europe, to have an open discussion with the CEOs of the pharmaceutical industry, the Commission and other stakeholders on how to overcome impediments to speedier commercialisation, manufacturing, distribution and equitable access to the COVID-19 vaccines.
During the discussion, MEPs asked about
- global technology transfers,
- sharing patents,
- how industry intends to update the vaccines in order to keep up with emerging variants.
They also grilled CEOs on how the European Medicines Agency could speed up market approval at European level.
Some MEPs asked whether an EU export ban on vaccines would help Europe compared to other countries that have introduced export bans.
In their remarks, industry representatives highlighted the challenge of building production capacity for entirely new and complex products, and the international nature of supply chains.
You can watch a recording of the hearing here.
“This was a world first: CEOs of the main vaccine manufacturers appearing before elected representatives. It’s good for transparency, and it’s good for democracy. It is crucial to regularly check accountability and commitments made. Moreover, the race to produce vaccines is intensifying and we are gearing up to use all available tools to support it. This was the point of this hearing”, said Environment, Public Health and Food Safety Chairman Pascal Canfin (Renew Europe, FR). “The European Parliament will play its role fully to win the vaccine deployment battle. The contact group put in place by the Parliament and Commission will further strengthen our role”, he added.
“Today’s challenge is about how to produce extremely complex products on a scale that is absolutely unprecedented. This is an industrial challenge”, said Industry, Research and Energy Committee Chairman Cristian Bușoi (EPP, RO). “This hearing was an exercise in democratic accountability. We wanted to know where the production bottlenecks are and to have a clear picture about the industry’s commitments and obligations. But we also want to help the industry deliver the doses, because our priority is to get vaccination done”.
MEPs have expressed broad support for the common EU approach to fighting the pandemic and called for complete transparency regarding contracts and deployment of COVID-19 vaccines. In the recent plenary debate in Febryuary, a large majority of MEPs showed their support for the united EU approach, which “ensured vaccines are being developed quickly and secured access to vaccines for all European citizens“. At the same time, they deplored “health nationalism”, including alleged parallel contracts signed by member states or attempts to outcompete each other. In order to uphold the European success story, the EU must respond with unity and solidarity, with all levels of government working together, say MEPs.
Members of the European Parliament called for the terms of contracts between the EU and pharmaceutical companies involving public money to be completely transparent. Recent efforts by the Commission, to allow MEPs to consult one incomplete contract, were deemed “insufficient”. MEPs reiterated that “only complete transparency could help combat disinformation and build trust in the vaccination campaigns across Europe“.
Speakers also acknowledged the global dimension of the COVID-19 pandemic, which requires global solutions. The EU has a responsibility to use its position of strength to support its most vulnerable neighbours and partners. The pandemic can be overcome only once all people have equal access to vaccines, not only in rich countries, MEPs added.
Watch the video recording of the debate here. Click on the names below for individual statements.
- Ana Paula Zacarias, Portuguese Presidency
- Stella Kyriakides, EU Commissioner for Health and Food Safety
- Esther de Lange, EPP, NL
- Iratxe García Pérez, S&D, ES
- Dacian Cioloş, Renew Europe, RO
- Joëlle Mélin, ID, FR
- Philippe Lamberts, Greens/EFA, BE
- Joanna Kopcińska, ECR, PL
- Marc Botenga, The Left, BE
The MEPs call for comparable national data and mutual recognition of vaccinations. Parliament’s Environment, Public Health and Food Safety Committee calls for a fact-based approach to the EU vaccines rollout to avoid disinformation. In order to respond to European citizens’ growing concerns, data on the number of vaccine doses supplied and on the vaccination schedules for each country must be transparent and provided on a monthly basis until the summer, say MEPs of the Environment, Public Health and Food Safety Committee (ENVI).
ENVI Chair Pascal Canfin (Renew, FR) said: “The European Parliament is asking for exhaustive data to be published every month on the number of vaccines allocated to each member state. Only once we have a clear picture, can we build trust, address challenges linked to delays in supply and the speed at which vaccines are being administered, and fight back the growing wave of uncertainty and disinformation in Europe.”
Following requests from the ENVI committee, the European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), has launched its dashboard on the vaccination situation in member states. This overview is complemented by additional elements, such as the projected delivery of vaccines, MEPs. The European Center for Disease Prevention and Control created a vaccine tracker. “Member States may upload data at any time, but as a minimum they are requested to report twice a week, every Tuesday for the previous week and every Friday for the current week. Considering this reporting timeframe and the time ECDC needs to process the data, some discrepancies may be observed between the figures published by ECDC and the ones presented in official national reports or web sites. Users are advised to use all data with caution and be aware of their limitations“.
Here the vaccine rollout, Key figures. The report provides an overview of the progress in the rollout of COVID-19 vaccines in adults (aged 18 years and above) across EU/EEA Member States. It presents the number of vaccine doses distributed by manufacturers to each Member State for the different vaccines authorised for use in the EU and the number of first, second or unspecified doses administered to adult individuals overall, by age group and other selected target groups including healthcare workers (HCW) and residents in long-term care facilities (LTCF). Population denominators for total population and age-specific population are obtained from Eurostat.
Charles Michel, President of the EU Council, has joined the call of some MEPs for AstraZeneca’s patent to be made public.
Αφήστε μια απάντηση