Μετρώντας τον αντίκτυπο του τουρισμού στο κλίμα
ΔΡΑΣΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ– Επισκόπηση μεθοδολογιών και εργαλείων για τη μέτρηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
Είναι μια έκθεση που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης, Πυρηνικής Ασφάλειας και Προστασίας των Καταναλωτών της Γερμανίας (BMU) και κυκλοφόρησε σε συνεργασία με τον ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).
Η μέτρηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) παρουσιάζει πολλές προκλήσεις για τον τουριστικό τομέα. Η αλυσίδα αξίας του τουρισμού είναι πολύπλοκη, ποικιλόμορφη και αλληλοεπικαλυπτόμενη. Η διαδικασία της μέτρησης χαρακτηρίζεται από ένα άγνωστο λεξικό και ένα σύνολο αρχών, όπως η έννοια του Scopes.
Για έναν τομέα που εργάζεται για να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, υπάρχει γενικά μικρή τεχνική ικανότητα – και συχνά περιορισμένος ενθουσιασμός – για να αναλάβει μια προσπάθεια που δεν φαίνεται να προσφέρει άμεσα αποτελέσματα σε αντάλλαγμα. Έτσι, το τοπίο μέτρησης εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μια σειρά κατακερματισμένων προσεγγίσεων. Ως εκ τούτου, φαίνεται απαραίτητο να δημιουργηθεί μια συνολική επισκόπηση των προσεγγίσεων που είναι διαθέσιμες και χρησιμοποιούνται στον τουριστικό τομέα, για την αποτελεσματική αξιολόγηση των προκλήσεων και για την ανάπτυξη συναίνεσης σε επίπεδο τομέα σε βασικούς τομείς προκειμένου να διευκολυνθεί, να επιταχυνθεί και να παρακολουθηθεί η πρόοδος στη δράση για το κλίμα και μείωση των εκπομπών τα επόμενα χρόνια.
Η έκθεση «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» επιδιώκει μια επισκόπηση των παγκόσμιων προσπαθειών του τουριστικού τομέα που προσπαθεί να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τη μέτρηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον τουρισμό. Παρέχει μια επισκόπηση των μεθοδολογιών που καθορίζουν τις προσεγγίσεις και τα πλαίσια που καθοδηγούν τις μετρήσεις και τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος για χρήση από τους επαγγελματίες για τη μέτρηση των εκπομπών. Αξιολογεί πώς έχει προχωρήσει η ανάπτυξη τέτοιων μεθοδολογιών και εργαλείων. Και περιγράφει τι πρέπει να γίνει περισσότερο για να υποστηριχθεί ο τομέας για τη μέτρηση των εκπομπών του.
Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει την εφαρμογή των δεσμεύσεων που δρομολογήθηκαν τον Νοέμβριο του 2021 μέσω της Διακήρυξης της Γλασκώβης για την Κλιματική Δράση στον Τουρισμό, για την οποία η μέτρηση είναι η πρώτη οδός που καλούνται να υιοθετήσουν οι υπογράφοντες. Στόχος είναι η παροχή υποστήριξης στους επαγγελματίες του τουρισμού στην αρχή του ταξιδιού τους για τη δράση για το κλίμα, διευκολύνοντάς τους στην επιλογή κατάλληλων τρόπων μέτρησης και περαιτέρω συμμετοχής. Επιπλέον, ελπίζεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πάροχοι λύσεων θα επωφεληθούν από τις προοπτικές που περιέχονται στην επισκόπηση καθώς εξετάζουν τα κενά που απομένουν να αντιμετωπιστούν.
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον τουρισμό
Ο τουρισμός είναι ένας εξαιρετικά περίπλοκος τομέας, ο οποίος λειτουργεί σε όλες τις χώρες, σε κάθε γεωγραφία, σε μεγάλη κλίμακα και περιλαμβάνει διάφορους φορείς που λειτουργούν σημαντικά διαφορετικούς τύπους επιχειρήσεων και λειτουργιών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έρευνα του 2008 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) υπολόγισε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον τουριστικό τομέα σε περίπου 5% των παγκόσμιων εκπομπών και υπολόγισε ότι το 75% όλων των τουριστικών εκπομπών συνδέεται με τις μεταφορές.
Πιο πρόσφατα, ένα ακαδημαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα υπολόγισε ότι ο τομέας ήταν υπεύθυνος για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2013.
Μια έκθεση του 2019 από τον UNWTO και το Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών (ITF), εκτιμά ότι οι εκπομπές που σχετίζονται με τις μεταφορές από τον τουρισμό αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 60% από το 2005 έως το 2016, οπότε οι μεταφορές στον τουρισμό προκάλεσαν το 5% των παγκόσμιων εκπομπών. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκπομπές CO2 του τομέα θα μπορούσαν να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 25% έως το 2030, σε σύγκριση με το 2016.
Παρά την έλλειψη τυποποιημένης ή παγκοσμίως αποδεκτής μέτρησης για τις συνολικές εκπομπές του τουρισμού, είναι σαφές ότι ο τομέας έχει σημαντική ευθύνη για την απαλλαγή από τον άνθρακα και ότι η πλειονότητα αυτών των μειώσεων εκπομπών πρέπει να προέρχεται από τις μεταφορές.
Τέλος, παρά τη βουτιά των ταξιδιών λόγω της πανδημίας COVID-19 το 2020-21, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών ανέκαμψαν έντονα το 2022, φτάνοντας το 63% των επιπέδων του 2019 τον Ιανουάριο-Δεκέμβριο σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO.
Με βάση τα σενάρια του UNWTO για το 2023, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα μπορούσαν να φτάσουν το 80% έως 95% των επιπέδων πριν από την πανδημία φέτος. Η διεθνής εναέρια κυκλοφορία πλησίασε το 60% των επιπέδων του 2019 τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA). Ομοίως, η IATA προβλέπει ότι, παρά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η αεροπορική βιομηχανία θα δει τον συνολικό αριθμό επιβατών (διεθνών και εγχώριων) να αγγίζει το 83% των προ-πανδημικών επιπέδων το 2022.
Γιατί έχει σημασία η μέτρηση των εκπομπών
Σε όλο τον κόσμο, οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συμβαίνουν με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση. Το 2022 οι πυρκαγιές, η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι υψηλές θερμοκρασίες έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα. Η ανάγκη για επείγουσα, άμεση και δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Αν και μπορούμε να δούμε και να αισθανθούμε αυτές τις επιπτώσεις όλο και πιο καθαρά, η μέτρηση των εκπομπών μας προειδοποιεί για αυτούς τους κινδύνους για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι πρώτες μετρήσεις των επιδράσεων θέρμανσης του CO2 στην ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν από την Eunice Foote το 1856.
Ο μετεωρολογικός σταθμός στο Mauna Loa στη Χαβάη άρχισε να μετράει τις εντάσεις GHG το 1958, όταν η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα ήταν 316 μέρη ανά εκατομμύριο. Τώρα είναι στο 420.21 Darby, M. (2016),
Επειδή η κοινωνία χρειάστηκε πολύ χρόνο για να ανταποκριθεί, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δήλωσε στην τελευταία της έκθεση για το 2022 ότι οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν στο μισό έως το 2030 και να φτάσουν στο καθαρό μηδέν όσο το δυνατόν γρηγορότερα πριν από το 2050 για να έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κάτω από 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι σήμερα περίπου 1,2 °C. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια το 2021 ήταν οι υψηλότερες που μετρήθηκαν ποτέ, αυξάνοντας κατά 6% πάνω από το επίπεδό τους το 2020 σε 36,3 δισεκατομμύρια τόνους . Καθώς οι εκπομπές μας συνεχίζουν να αυξάνονται, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) υποστηρίζει ότι υπάρχει πιθανότητα 50:50 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να φτάσει τους 1,5 °C τα επόμενα πέντε χρόνια και ότι η πιθανότητα αυξάνεται συνεχώς.
Ενώ η επείγουσα ανάγκη δράσης είναι ολοένα και πιο σαφής, η συνεχιζόμενη αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία ως απάντηση στην κλιματική έκτακτη ανάγκη ανοίγει επίσης ευκαιρίες για εταιρείες και προορισμούς που είναι σε θέση να τοποθετηθούν για να υποστηρίξουν την πράσινη μετάβαση. Σύμφωνα με την έκθεση World Energy Investment 2022 του IEA, οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια έχουν αυξηθεί κατά 12% ετησίως παγκοσμίως από το 2020. Ενθαρρυντικά, οι επενδύσεις σε ηλιακά, μπαταρίες και ηλεκτρικά οχήματα αυξάνονται με ρυθμό που συνάδει με την επίτευξη του παγκόσμιου καθαρού μηδενικού στόχου για εκπομπές πριν από το 2050.
Διακήρυξη της Γλασκώβης για την Κλιματική Δράση στον Τουρισμό
Τον Νοέμβριο του 2021, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου, υιοθετήθηκε η Διακήρυξη της Γλασκώβης για την Κλιματική Δράση στον Τουρισμό. Μέχρι το τέλος του 2022, περίπου 800 επιχειρήσεις, προορισμοί και ενώσεις σε όλο τον παγκόσμιο τουριστικό τομέα έχουν υπογράψει τις δεσμεύσεις της δήλωσης. Στο επίκεντρο αυτών των δεσμεύσεων βρίσκονται πέντε μονοπάτια για την καθοδήγηση της δράσης για το κλίμα – μέτρηση, απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, αναγέννηση, συνεργασία και χρηματοδότηση. Η διαδρομή του μέτρου εξηγείται ως εξής: «[Ως υπογράφοντες δεσμευόμαστε να μετρήσουμε] και να αποκαλύψουμε όλες τις εκπομπές που σχετίζονται με τα ταξίδια και τον τουρισμό. Βεβαιωθείτε ότι οι μεθοδολογίες και τα εργαλεία μας είναι ευθυγραμμισμένα με τις σχετικές με την UNFCCC κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη μέτρηση, την αναφορά και την επαλήθευση και ότι είναι διαφανή και προσβάσιμα».
—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
Measuring greenhouse gas emissions in the tourism sector
CLIMATE ACTION IN THE TOURISM SECTOR- An overview of methodologies and tools to measure greenhouse gas emissions
It is a report developed by the World Tourism Organization (UNWTO) with support from the Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation, Nuclear Safety and Consumer Protection of Germany (BMU) and released in collaboration with UN Climate Change (UNFCCC).
Measurement of greenhouse gas (GHG) emissions presents several challenges for the tourism sector. The tourism value chain is complex, diverse and overlapping. The process of measurement is marked by an unfamiliar lexicon and set of principles, such as the concept of Scopes.
For a sector working to recover from the impacts of the pandemic, there is in general little technical capacity – and often limited enthusiasm – to undertake an endeavour that does not appear to offer immediate results in return. Thus, the measurement landscape is still marked by a range of fragmented approaches. It appears essential therefore to produce a global overview of current existing approaches available to and used in the tourism sector, to assess the challenges effectively and to develop sector-wide consensus in key areas in order to facilitate, accelerate and track progress on climate action and emissions reduction in the coming years.
The report “CLIMATE ACTION IN THE TOURISM SECTOR” seeks to provide an overview of the global efforts of the tourism sector and assess the current situation regarding GHG emissions measurement in tourism. It provides an overview of methodologies establishing the approaches and frameworks guiding measurement and the tools currently available for practitioners to use to measure emissions. It assesses how the development of such methodologies and tools has progressed. And it outlines what more needs to be done to support the sector to measure its emissions.
In doing so, it supports the implementation of the commitments launched in November 2021 through the Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism, for which measurement is the first pathway that signatories are requested to adopt. The aim is to provide support for tourism practitioners at the beginning of their climate action journey by facilitating them in choosing suitable ways to measure and further engage. In addition, it is hoped that policymakers and solution providers will benefit from the perspectives contained within the overview as they consider what gaps remain to be addressed.
The GHG emissions of tourism
Tourism is an extremely complex sector, operating across all countries, in every geography, at a vast range of scales and involving diverse stakeholders operating markedly different types of businesses and operations. At a global level, 2008 research by the World Tourism Organization (UNWTO), the United Nations Environment Programme (UNEP) and the World Meteorological Organization (WMO) estimated the GHG emissions of the tourism sector at around 5% of global emissions and estimated that 75% of all tourism emissions are linked to transportation.
More recently, an academic research project estimated that the sector was responsible for 8% of global greenhouse gas emissions in 2013.
A 2019 report from UNWTO and the International Transport Forum (ITF), Transport-related CO2 Emissions of the Tourism Sector – Modelling Results, estimated transport-related emissions from tourism as having grown at least 60% from 2005 to 2016, at which point transport-related CO2 caused 5% of global emissions. According to the report, against the current decarbonization efforts, sector CO2 emissions could rise at least by 25% by 2030, compared to 2016.
Despite the lack of a standardized or universally accepted measurement for the overall emissions of tourism, it is clear the sector has a significant responsibility to decarbonize, and that the majority of those emission reductions need to come from transport.
Finally, despite the plunge in travel due to the COVID-19 pandemic in 2020-21, international tourist arrivals rebounded strongly in 2022, reaching 63% of 2019 levels in January–December according to the UNWTO World Tourism Barometer.
Based on UNWTO scenarios for 2023, international tourist arrivals could reach 80% to 95% of pre-pandemic levels this year. International air traffic came close to 60% of 2019 levels in the first nine months of 2022 according to the International Air Transport Association (IATA). Likewise, IATA predicts that, despite the increase in the price of oil, the aviation industry will see total passenger numbers (international and domestic) reach 83% of pre-pandemic levels in 2022.
Why measurement of emissions matters
Across the world, the destructive impacts of climate change are occurring with ever greater frequency and intensity. 2022 saw wildfires, drought, flooding and temperatures reached unprecedented levels. The need for urgent, immediate and drastic GHG emissions reduction is clearer than it has ever been. Although we can see and feel these impacts ever more clearly, emissions measurement has been alerting us to these risks for far longer.
The first measurements of the heating effects of CO2 on the atmosphere were conducted by Eunice Foote in 1856.
The weather station on Mauna Loa in Hawaii began measuring GHG intensities in 1958, when the concentration in the atmosphere of CO2 was 316 parts per million. It is now at 420.21 Darby, M. (2016),
Because it has taken society so long to respond, the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) said in its latest 2022 report that global emissions need to halve by 2030 and reach net zero as fast as possible before 2050 to stand the best chance of keeping global temperature rises beneath 1.5 °C above pre-industrial levels.
The increase of temperature is currently around 1.2 °C.Yet, according to the International Energy Agency (IEA), global energy-related carbon-dioxide emissions in 2021 were the highest ever measured, rising 6% above its 2020 level to 36.3 billion tonnes. As our emissions keep rising, the World Meteorological Organization (WMO) asserts that there is a 50:50 chance of average global temperature reaching 1.5 °C in the next five years, and that the likelihood is increasing all the time.
While the urgency to act is increasingly clear, the ongoing shift in the world’s economy in response to the climate emergency is also seeing opportunities opening up for companies and destinations that are able to position themselves to support the green transition. According to the World Energy Investment 2022 report of the IEA, investment in clean energy has grown by 12% a year worldwide since 2020. Encouragingly, investment in solar, batteries and electric vehicles is increasing at a rate consistent with reaching the global net zero goal for emissions before 2050.
Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism
In November 2021, at the UN COP26 Climate Conference in Glasgow, United Kingdom, the Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism was launched. By the end of 2022, around 800 businesses, destinations and associations across the global tourism sector have signed up to the declaration’s commitments. At the heart of these commitments lie five pathways to guide climate action – measure, decarbonize, regenerate, collaborate and finance. The measure pathway is explained as follows: “[As signatories we commit to measure] and disclose all travel and tourism-related emissions. Ensure our methodologies and tools are aligned to UNFCCC-relevant guidelines on measurement, reporting and verification, and that they are transparent and accessible”
See the video
‘Meet the woman who first identified the greenhouse effect’, Climate Home News, published on 2 September 2016, online available at: https://www.climatechangenews.com [02-10-2022].2 National Oceanic and Atmospheric Association (2021), ‘Carbon dioxide peaks near 420 parts per million at Mauna Loa observatory’, NOAA Research News, published on 7 June 2021, online available at: https://research.noaa.gov and https://research.noaa.gov/article/ArtMID/587/ArticleID/2764 [02-10-2022]
Αφήστε μια απάντηση